Bloomberg: Χρειάζεται μείωση της φορολογίας και αύξηση των δαπανών στη Γερμανία




Απαιτείται η μείωση της φορολογίας και η αύξηση των δαπανών, κυρίως στον τομέα των υποδομών, στη Γερμανία και στις άλλες ευημερούσες οικονομίες της κεντρικής Ευρώπης, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών της νότιας Ευρώπης.

Αυτό αναφέρει ο Matthew C. Klein σε άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «Germany’s Chance to Be a Good European».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg News οι Σοσιαλδημοκράτες, που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το συντηρητικό κόμμα της Άγκελας Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ζητούν τη διάσπαση του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών σε δύο, όπου το ένα θα ασχολείται με την εσωτερική πολιτική και το άλλο με τα πανευρωπαϊκά θέματα.

Εκ πρώτης όψεως αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει σημαντικά τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, καθώς όλα τα παραδοσιακά κόμματα αντιτίθενται στην τραπεζική ένωση και στα ευρωομόλογα, ενώ η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών δεν επιθυμεί τη χαλάρωση των όρων των σχεδίων διάσωσης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν ωστόσο να ενισχύσουν τη συνολική οικονομία της Ευρωζώνης μειώνοντας τους καταναλωτικούς φόρους και αυξάνοντας τις δαπάνες στον τομέα των υποδομών. Τα μέτρα αυτά θα αύξαναν το επίπεδο ζωής των Γερμανών πολιτών, ενώ θα ενίσχυαν τις εξαγωγές από τις προβληματικές χώρες, διευκολύνοντας την ανάκαμψή τους.

Δυστυχώς οι κυβερνήσεις των ευημερούντων χωρών της Ευρωζώνης έχουν συμβάλλει έως σήμερα στην επιδείνωση του προβλήματος αυξάνοντας τους φόρους και περιορίζοντας τις δαπάνες. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανώφελη δημοσιονομική λιτότητα έχει περιορίσει την αγοραστική δυνατότητα και έχει επιδεινώσει την κρίση.

Σύμφωνα με την έκθεση μια αύξηση των δαπανών στον τομέα των υποδομών της τάξης του 1% σε σχέση με το ΑΕΠ θα μείωνε το πλεόνασμα των ευημερούντων χωρών μόλις κατά 0,3 έως 0,4%, ενώ θα ενίσχυε τις οικονομίες των προβληματικών χωρών κατά 0,2 έως 0,3%.

Τα μέτρα αυτά όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος δεν επαρκούν για να επαναφέρουν τη ευημερία σε χώρες όπως την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά είναι παρά ταύτα υποβοηθητικά, ενώ θα επέτρεπαν στους Γερμανούς να εμφανίζονται ως οι «καλοί Ευρωπαίοι» την ώρα που θα στηρίζουν κυρίως τα συμφέροντα των πολιτών τους.

http://www.bloomberg.com/news/2013-10-24/germany-s-chance-to-be-a-good-european.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: