Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη στον προϋπολογισμό του 2014




Στις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του 2014 και στη σχετική συνέντευξη τύπου του Χρ. Σταϊκούρα αναφέρονται δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου.

Προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα εξέλθει της ύφεσης το ερχόμενο έτος, ενώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 εκτιμάται ανάπτυξη της τάξης του 0,6% (το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο, όταν επίκειται έγκρισή του από την τρόικα).

Οι προβλέψεις αντανακλούν το κλίμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, την αύξηση του τουρισμού, τη μείωση της εποχιακής ανεργίας, μια σχετική ανάκαμψη στην παραγωγή και μικρή μείωση της πτώσης των πωλήσεων.

Η ανεργία εξακολουθεί πάντως να είναι πολύ υψηλή, ενώ αναλυτής της IHS Global Insight αναμένει συρρίκνωση της τάξης του 0,8% έως και 1% για το ερχόμενο έτος, καθώς θεωρεί υπερβολικά αισιόδοξη την εκτίμηση για ανάπτυξη σε μια οικονομία που αν κάτι πάει στραβά, θα πυροδοτήσει νέους φόρους και μείωση των δαπανών και θα απαιτηθεί αναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού στόχου.

Σχετικά δημοσιεύματα από το BBC Greece Forecasts it will emerge from Recession in 2014»), την INDEPENDENTGreece’s Economic Crisis: Government Expects Growth in 2014»), την GUARDIAN Greece Set to Emerge from Recession Next Year, Says Draft 2014 Budget»).

http://www.bbc.co.uk/news/business-24430135

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/greeces-economic-crisis-government-expects-growth-in-2014-8864041.html

http://www.theguardian.com/world/2013/oct/07/greece-euro

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2014

Στη μεγαλύτερη – μέχρι στιγμής – ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης, η ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού παρουσίασε χθες  σχέδιο προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2014, βάσει του οποίου προβλέπεται ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία, η οποία εξέρχεται από έξι χρόνια οδυνηρής λιτότητας, υπογραμμίζει ανταπόκριση από την Αθήνα της Ανθής Καρασσάβα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LOS ANGELES TIMES, με τίτλο «In welcome change, Greece projects growth in economy in 2014».

Στην ανταπόκριση προβάλλονται σχετικές δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ότι «από φέτος οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο, δημιουργώντας τα πρώτα σημάδια για έξοδο της χώρας από την κρίση».

Με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014, αυτά τα πρώτα σημαντικά επιτεύγματα κεφαλαιοποιούνται, ενισχύοντας τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και βελτιώνοντας τις προϋποθέσεις για σταδιακή επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης, τόνισε ο Έλληνας Υφυπουργός.

Οι αναλυτές στις διεθνείς αγορές καλωσόρισαν τις προβλέψεις με συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ, ακόμη πιο σημαντικό, τονίζεται, ο στραμμένος στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων Σταϊκούρας προειδοποίησε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας. Παράλληλα, συνεχίζει η ανταποκρίτρια, παραμένουν οι φόβοι ότι το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας δεν θα επαρκέσει για τις χρηματοπιστωτικές ανάγκες της χώρας για περίπου $13.5 δις κατά τη διετία 2014-15.

http://www.latimes.com/world/worldnow/la-fg-wn-greece-projects-growth-economy-20131007,0,669160.story

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: