Σημαντική πρόοδο “βλέπει” για την Ελλάδα ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Για σημαντική πρόοδο της Ελλάδας, αλλά και για τις εντυπωσιακές προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας, αναφέρθηκε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Ρέζα Μογκαντάμ (φωτογραφία), ο οποίος θεωρεί ότι υπάρχει κινητικότητα και στο θέμα της ανάπτυξης αλλά και στο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.

Ο κ. Μοκατάμ, που είναι το «αφεντικό» του κ. Πολ Τόμσεν και των υπολοίπων επικεφαλής των Αποστολών του Ταμείου, είπε ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει στα μέσα του καλοκαιριού, μετά τις ευρωεκλογές και την ελληνική προεδρία. Στο θέμα αυτό, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ συμβαδίζει με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι αθόρυβα άλλαξαν την ημερομηνία που είχε καθορίσει ο πρόεδρος του Eurogroup.

 Ο κ. Μοκατάμ ξεκαθάρισε πάντως ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ακόμα δύσκολη και ότι «υπάρχει ακόμα δρόμος» μέχρι να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που δμιουργεί η οικονομική κρόιση. Ομως, υπογράμμισε, «η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, νωρίτερα από το αναμενόμενο και αυτό είναι εντυπωσιακό».

Οπως και στην κ. Κριστίν Λαγκάρντ χθες, τέθηκε το ερώτημα στον κ. Μοκατάμ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ως γνωστόν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το πρόβλημα, μιλάνε εμπιστευτικά μεν, ανοικτά δε, για το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, και γι’ αυτό απαιτείται νέο «κούρεμα», αυτή τη φορά στα ομόλογα που κατέχει ο δημόσιος τομέας (OSI).

Ο κ. Μοκατάμ είπε ότι «δεν είναι μια δέσμευση που ισχύει για το σήμερα, αλλά όταν γίνουν κάποια δεδομένα πράγματα. Πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στην ανάπτυξη, στο πρωτογενές πλεόνασμα και στις ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα”.

Τόνισε επίσης ότι «θα έλθει η ώρα να το εξετάσουμε. Ακόμη δεν έχει έλθει η ώρα”, είπε αφήνοντας όμως το θέμα ανοικτό, λόγω και της ανάγκης να τηρηθεί απαρέκλιτα το καταστατικότου Ταμείου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: