Προειδοποίηση στους πιστωτές για το χρέος




Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε χθες από την Ουάσιγκτον ότι τα ευρωπαϊκά κράτη που χρηματοδοτούν το ελληνικό σχέδιο διάσωσης δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν την συνδρομή τους για την αντιμετώπιση του υπέρογκου χρέους της χώρας, αναφέρει ανταπόκριση των Sandrine Rastello και Ben Schenkel στο BLOOMBERG με τίτλο «Samaras Cautions Europeans Against Procrastinating on Greek Debt».

Αναφερόμενος σε δέσμευση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης του προηγούμενου Νοεμβρίου ότι θα εξέταζαν την παροχή περεταίρω βοήθειας για την μείωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη της βασικής προϋπόθεσης, ενός ετήσιου πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, προ της καταβολής των επιτοκίων, ενός δηλαδή πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Εάν η Ελλάδα κατορθώσει πραγματικά να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει και θα βοηθήσει την Ελλάδα» τόνισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Peterson Institute for International Economics της Ουάσιγκτον προσθέτοντας ότι το σημαντικό για εκείνον είναι να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης.

Όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι η δέσμευση της Ευρώπης για την περεταίρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να συνοδευτεί με νέα μέτρα για την περίοδο 2014-2015.

«Με ποιον τρόπο θα μειώσουμε το χρέος είναι ένα άλλο θέμα» τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε εάν αυτή θα προέλθει από την επέκταση της περιόδου ωρίμανσης, από την μείωση των επιτοκίων ή από τη διαγραφή χρέους.

Ο κ. Σαμαράς είχε νωρίτερα συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ενώ χαρακτήρισε την συζήτηση «παραγωγική». Συναντήθηκε επίσης με διευθυντικά στελέχη αμερικανικών εταιρειών, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, στα οποία εξήρε την δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας, η οποία θα προσελκύσει επενδυτές και θα τονώσει τις εξαγωγές. «Δεν το έχουμε επιτύχει απόλυτα, αλλά το πλοίο έχει αλλάξει πορεία» τόνισε.

http://www.bloomberg.com/news/2013-10-02/samaras-cautions-europeans-against-procrastinating-on-greek-debt.html

Στη ματαίωση των εγκαινίων της έκθεσης «Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections» στην National Gallery της Ουάσιγκτον από τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, εξαιτίας της παράλυσης του αμερικανικού δημόσιου τομέα αναφέρεται σύντομο σχόλιο στο Blog της WASHINGTON POST με τίτλο «Greek prime minister Antonis Samaris misses party, National Gallery exhibit, due to shutdown».

http://www.washingtonpost.com/blogs/reliable-source/wp/2013/10/01/greek-prime-minister-antonis-samaris-misses-party-national-gallery-exhibit-due-to-shutdown/

* Απόσπασμα από το άρθρο γνώμης του Charles Wyplosz που δημοσίευσε Bloomberg (Βλέπε χθεσινή επισκόπηση τύπου κεντρικής υπηρεσίας) στο οποίο ζητούσε την διαγραφή μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, αναδημοσιεύει ο έγκριτος δημοσιογράφος Fareed Zakaria στην ιστοσελίδα του CNN What I’m reading: Why the public is scared»).

http://globalpublicsquare.blogs.cnn.com/2013/10/01/what-im-reading-why-the-public-is-scared/?iref=allsearch

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

 

Με αφορμή την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του αμερικανικού Δημοσίου, μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Holman Jenkins Jr, σε άρθρο γνώμης στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Jenkins: Behind the Noise, Entitlement Reform» (σελ. Α11) επιχειρεί μια εικονική σύγκριση της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος με αφορμή το πρόσφατο πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ, οι συνήθεις ύποπτοι θα επιμείνουν για το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ δεν είναι Ελλάδα, ωστόσο καμιά χώρα δεν μπορεί να δανείζεται και να δαπανά απεριόριστα ποσά, ενώ όλα τα πολιτικά συστήματα έχουν κίνητρα για τον περιορισμό του φαινομένου αυτού. Και εδώ βρίσκεται το κρίσιμο ζήτημα που ισχύει τόσο για την Ουάσιγκτον, όσο και για την Αθήνα, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303918804579109351777381362.html

Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ: Ο Πρωθυπουργός με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: