Ο Ντάουνερ τορπιλλίζει το διάλογο: Τα ονόματα της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τίποτε δεν θεωρείται σίγουρο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, καθώς η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος ή σε περίπτωση που συμφωνηθεί το περιεχόμενό του να είναι γενικό και αόριστο.

Οπως προκύπτει από τη χθεσινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, ο δρόμος μέχρι την αφετηρία φαίνεται μακρύς, αν και κάποιοι, τρίτοι, θεωρούν δεδομένη την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους αρχηγούς για τις εξελίξεις ενώ σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν και τις επαφές με τον Τ/Κ διαπραγματευτή μίλησε ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 4 Οκτωβρίου με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, του εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις συζητήσεις που διεξάγονται για τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος. Ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ, φέρεται να είπε πως δεν μπορεί να κάνει πολλά… Ωστόσο, στις 7 Οκτωβρίου κατέθεσε υπό τη μορφή άτυπου εγγράφου (τροφή προς σκέψη) ένα προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος. Δύο ημέρες αργότερα, οι δύο διαπραγματευτές έδωσαν σκέψεις και σχόλια επί του προσχεδίου των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται πως το άτυπο έγγραφο του ΟΗΕ κρίνεται πως είναι πιο κοντά στις τουρκικές θέσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έχει απορρίψει τις τουρκικές θέσεις για καθορισμό χρονοδιαγράμματος και για πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Σημειώνεται πως η τουρκική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως το εδαφικό και το κοινοτικό κεκτημένο θα το συζητήσει μόνο την τελευταία εβδομάδα πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Η τουρκική πλευρά ως προς το πλαίσιο λύσης αναφέρει πως δέχεται «τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», αποφεύγοντας τις λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου και δημοψήφισμα την άνοιξη, θέση με την οποία συμφωνεί και ο Ντάουνερ.

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως έχει εξηγήσει στον Αλεξάντερ Ντάουνερ τη θέση του για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ενώ ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη δεν φέρει ενστάσεις για την εμπλοκή της Ένωσης, σε συζητήσεις που έχει με τρίτους εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις. Ο Πρόεδρος είπε ακόμη πως κατέστησε σαφές προς τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, ότι δεν αποδέχεται το έγγραφο ως βάση.

Από τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων, φαίνεται πως όλοι θεωρούν πως πρέπει να επιμένει στη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος ενώ ο γ.γ. του ΑΚΕΛ επανέλαβε τη θέση του κόμματος του, ότι πρέπει να στηριχθεί η διαδικασία στα όσα έχουν παραχθεί την προηγούμενη πενταετία. Να ξεκινήσει, δηλαδή, η διαδικασία από το σημείο που διακόπηκε.

Ο Οσμάν Ερτούγ, δήλωσε πως η τουρκική πλευρά θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αρχίσουν οι συνομιλίες στις 4 Νοεμβρίου, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή σήμερα το πρωί στα κατεχόμενα, ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ. Ο Ερτούγ είπε ότι «εάν οι διεργασίες προετοιμασίας δεν καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν, όπως προβλέπεται, τότε και πάλι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν». Θεωρεί ως ρεαλιστικό να διενεργηθούν δημοψηφίσματα τον Μάρτιο.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

ΜΕΧΡΙ το τέλος της εβδομάδας θα διαμορφωθεί η διαπραγματευτική ομάδα και οι ομάδες εργασίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης. Ο προκαταρκτικός κατάλογος τέθηκε ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων κατά τη σύσκεψη. Κάποια ονόματα δόθηκαν από κόμματα, ενώ άλλα τοποθετήθηκαν από τον Πρόεδρο. Κάποιων που τα ονόματα αναφέρονται δεν έχουν ακόμη βολιδοσκοπηθεί. Συνεπώς, τίποτε δεν είναι οριστικό.

Για τη διαπραγματευτική ομάδα: Παναγιώτης Δημητρίου, Τουμάζος Τσιελεπής, Πόλυς Πολυβίου, Χρήστος Κληρίδης, Μάριος Ηλιάδης, Κρις Τριανταφυλλίδης, Νίκος Αιμιλίου, Μάρκος Κυπριανού. Από τη Γενικής Εισαγγελία οι Κώστας Κληρίδης, Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Νικόλας Κυριάκου. Σημειώνεται ότι χθες ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε στη σύσκεψη πως ο κ. Τσιελεπής θα αποδεχθεί εάν όλα τα μέλη της ομάδας αποδέχονται το πλαίσιο λύσης.

Επίσης, αναγνώστηκε κατάλογος για τη συγκρότηση ομάδων εργασίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Διακυβέρνηση: Παναγιώτης Δημητρίου, Κρις Τριανταφυλλίδης, Αντώνης Βασιλειάδης, Χρήστος Πέτρου, Κώστας Ευσταθίου, Αντώνης Στυλιανού.

Ε.Ε.: Σταύρος Ζένιος, Λουκής Λουκαΐδης, Κωνσταντίνος Λυκούργος, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Εδαφικό: Κρις Τριανταφυλλίδης, Θέμος Δημητρίου, Ανδρέας Χατζηράφτης, Κώστας Αποστολίδης.

Περιουσιακό: Αριστοφάνης Γεωργίου, Λουκής Λουκαΐδης, Κώστας Αποστολίδης, Μαίρη Σταυρινίδου.

Οικονομικά: Αυξέντης Αυξεντίου, Μάριος Θεοδοσίου, Πάνος Πασιαρδής, Συμεών Μάτσης, Σταύρος Ζένιος, Σωφρόνης Κληρίδης.

Ασφάλεια: Άριστος Δαμιανού, Λουκής Αυγουστίδης.

Ιθαγένεια, ασύλου: Αντώνης Βασιλειάδης, Ξένιος Ξενόπουλος, Αχιλλέας Δημητριάδης.

Θα συγκροτηθεί και Ινστιτούτο Γεωπολιτικής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: