Κοινό μέτωπο για τη λαθρομετανάστευση από τη Μάλτα, την Ελλάδα και την Ιταλία




Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα θα διαμορφώσουν «κοινό μέτωπο» στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (24-25 Οκτωβρίου) στην προσπάθειά τους να πείσουν τα υπόλοιπα 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνουν την ευρωπαϊκή παρέμβαση στο θέμα της λαθρομετανάστευσης από τη βόρεια Αφρική.

Αυτό αναφέρεται ανταπόκριση του Karl Stagno Navarra από τη Βαλέτα στο BLOOMBERG Italy to Lead Southern Front for Migration Relief at EU Summit»).

«Δεν θα είμαι ικανοποιημένος εάν όλα παραμείνουν στο επίπεδο άσκοπης ανταλλαγής απόψεων» δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Joseph Muscat, προσθέτοντας ότι θα διερευνηθεί η πολιτική βούληση των Ευρωπαίων για την αλλαγή του status quo. Σημείωσε επίσης ότι αναζητηθεί η δημιουργία μιας συνολικής πολιτικής επαναπροώθησης για τον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών.

«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των Ευρωπαίων για τον συντονισμό της επιχείρησης» δήλωσε ο Joseph Muscat προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και άλλες προτάσεις και προσφέρουμε λύσεις και ένα σαφές σχέδιο, το οποίο ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από άλλες χώρες στα τέλη της εβδομάδας».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι οι τρεις χώρες θα αναζητήσουν τη συστράτευση της Γαλλίας και της Ισπανίας για να αποσπάσουν την στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών προς της χώρες της νότιας Ευρώπης.

«Υπάρχουν τόσοι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα, όσοι και οι άνεργοι» δήλωσε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση».

«Τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά σύνορα και η εμπορία ανθρώπων χτυπά τις πόρτες μας» τόνισε με έμφαση ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

http://www.bloomberg.com/news/2013-10-21/italy-to-lead-southern-front-for-migration-relief-at-eu-summit.html

*Τη θέσπιση ενός διεθνούς θεσμικού πλαισίου για τη λαθρομετανάστευση που θα λαμβάνει υπόψη του τα δικαιώματα των λαθρομεταναστών, σε συνδυασμό με την εργασία χαμηλού κόστους και την αξιοποίηση των χαρισματικών ατόμων, αναφέρεται ο συγγραφέας και αρθρογράφος του BLOOMBERG, Pankaj Mishra, σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Forget Free Trade. Try Free Immigration.».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει την παγκόσμια αδράνεια στο θέμα της λαθρομετανάστευσης παρά την ισχυρή της διασύνδεση με την ανθρώπινη ευτυχία και την πολιτική σταθερότητα. Η θέσπιση διεθνών κανόνων για την λαθρομετανάστευση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ λόγω των συνεχών τραγωδιών στις ακτές της Ευρώπης και της ενίσχυσης της ακροδεξιάς σε όλη την ήπειρο.

http://www.bloomberg.com/news/2013-10-21/forget-free-trade-try-free-immigration-.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: