“Κλάδο ελαίας” τείνει στους Ρεπουμπλικάνους ο Πρόεδρος Ομπάμα για να λειτουργήσει το κράτος




Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε ξανά χθες το Κογκρέσο να ενεργήσει γρήγορα ώστε να ξαναλειτουργήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες αλλά και να αυξήσει άμεσα το νόμιμο όριο του χρέους.

Καλώντας για πολλοστή φορά τους βουλευτές “να οργανώσουν μια ψηφοφορία αμέσως”, ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε: “Έχω την ισχυρή εντύπωση ότι υπάρχουν αρκετές ψήφοι” στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να περάσουν τα νομοσχέδια.

Ο κ. Ομπάμα έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στην Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA), σκοπός της οποίας ήταν να υπογραμμίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες λόγω του κλεισίματος του κράτους.

Είναι σημαντικό ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα από την τροπική καταιγίδα Κάρεν, η FEMA ανακάλεσε στην εργασία υπαλλήλους που είχαν τεθεί σε αναγκαστική αργία. Ο Πρόεδρος ανέφερε ως προειδοποίηση πως δεδομένου ότι η καταιγίδα έχει πλέον εξασθενήσει, η Υπηρεσία θα ξαναστείλει στα σπίτια τους 100 από αυτούς.

Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι θα επιθυμούσε να συνομιλήσει με τους Ρεπουμπλικάνους για τα πάντα, όχι όμως υπό την απειλή του κλεισίματος ή της χρεοκοπίας του κράτους. Σημείωσε μάλιστα ότι είναι πρόθυμος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους Ρεπουμπλικάνους και να μιλήσουν για το θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας ή για άλλα θέματα, αφού προηγουμένως θα έχει αυξηθεί το όριο του χρέους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη κάνει συμβιβασμούς αφού αποδέχτηκαν το αίτημα των Ρεπουμπλικάνων για το επίπεδο των δαπανών που θα είναι χαμηλότερο απ’ όσο θα επιθυμούσαν.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Αποθεματικής Τράπεζας του Ντάλας, Ρίτσαρντ Φίσερ, γνωστός για την κριτική του στην πολιτική της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ότι η αντιπαράθεση στο Κογκρέσο που έχει προκαλέσει την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, θα μπορούσε να ωθήσει τη χώρα στην αθέτηση του δημόσιου χρέους της.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης μετρητών εάν οι βουλευτές δεν αυξήσουν το ανώτατο ομοσπονδιακό όριο του χρέους μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

 Μιλώντας στη διάρκεια ενός φόρουμ σε πανεπιστήμιο του Τέξας, ο κ. Φίσερ είπε:

«Αληθινά ελπίζω ότι δεν θα καταλήξουμε στο σημείο να γίνει στάση πληρωμών, αλλά θα φτάσουμε κοντά. Είναι ντροπή για τη χώρα μου», κατέληξε.

Πηγή: White House, Reuters, CBS News, ANA-MPA

Photo: President Barack Obama, with HHS Secretary Kathleen Sebelius, listen as enrollees in the Affordable Care Act tell their stories in the Oval Office. The enrollees later joined the President for a statement in the Rose Garden. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: