Ισχυρότερος ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ – Κρίσιμες επαφές Σαμαρά με Νετανιάχου-Πέρες




Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ

Η επαναβεβαίωση της εικόνας δημιουργίας ενός κοινού άξονα Ελλάδας – Ισραήλ, που έχει ως στόχο τη συνεργασία σε μείζονα ζητήματα, όπως είναι αυτό της ενέργειας και της άμυνας, είναι ο στόχος της επίσημης επίσκεψης που ξεκινά σήμερα ο πρωθυπουργός στα Ιεροσόλυμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μετέβη στην ισραηλινή πρωτεύουσα, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, έξι υπουργούς και δεκάδες επιχειρηματίες, αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στις συμφωνίες που θα υπογραφούν αλλά και στις συνομιλίες που θα έχει με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Θεωρείται βέβαιον ότι ο κ. Σαμαράς θα κάνει ειδική αναφορά σε όλες τις δημόσιες ομιλίες του, αλλά και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, στην εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, γεγονός που έχει προκαλέσει απόλυτη ικανοποίηση σε όλους τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς «κύκλους» του Ισραήλ, κάτι που διεφάνη και από τις συνομιλίες που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ακόμη οι έρευνες για τη συγκεκριμένη οργάνωση ήταν στην αρχή τους.

Με δεδομένο ότι οι «μετοχές» του είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες αυτή την περίοδο, ο κ. Σαμαράς θα διεκδικήσει και θα πετύχει την ανανέωση κρίσιμων συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί στον τομέα του τουρισμού, των εμπορικών συναλλαγών αλλά και της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και των επενδύσεων.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο βήμα έχει γίνει από την ελληνική πλευρά (και αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα) με την έγκριση του αιτήματος της ισραηλινής εταιρείας Ratio Oil, η οποία μαζί με την ελληνική Energean Oil & Gas S.A. θα ξεκινήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε δύο θαλάσσιες περιοχές, στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ενός μίνι υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο κ. Σαμαράς το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, με αποκλειστικό θέμα τις επικείμενες συνομιλίες που θα έχει στο Ισραήλ.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού θα είναι τα Ιεροσόλυμα όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ όπου θα συμμετέχουν 12 υπουργοί (έξι από την κάθε πλευρά).

Ο κ. Σαμαράς επίσης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες και τον Πατριάρχη Θεόφιλο, ενώ μαζί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπ. Νετανιάχου αναμένεται να υπογράψουν κοινή διακήρυξη συνεργασίας και περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων.

Οι υπουργοί θα υπογράψουν διμερείς συμφωνίες στους τομείς τους, με πιο σημαντική να θεωρείται αυτή που θα υπογράψει ο Γ. Μανιάτης με τον Ισραηλινό ομόλογό του και θα αφορά θέματα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, στο «τραπέζι» θα βρεθεί και το θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού, καθώς μία εκ των ενδιαφερόμενων εταιρειών είναι ισραηλινών συμφερόντων.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα «κλείσει» την επίσημη επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ όπου θα μιλήσει στην έναρξη του Ελληνοϊσραηλινού Επιχειρηματικού Συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν 103 ελληνικές επιχειρήσεις.

Εμφαση θα δοθεί επίσης από την ελληνική πλευρά και στην προώθηση των επιχειρηματικών σχέσεων (business to business) μεταξύ των δύο χώρων και για τον λόγο αυτό έχουν προγραμματιστεί ήδη περίπου 200 συναντήσεις επιχειρηματιών.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Υπουργοί και επιχειρηματίες

Την ελληνική αποστολή αποτελούν, εκτός από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, Ενέργειας Γ. Μανιάτης, Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης.

Σε επίπεδο επιχειρηματιών στην αποστολή θα μετάσχουν μεταξύ άλλων οι κ. Δημ. Κοπελούζος (Kopelouzos group), Βασ. Αποστολόπουλος (Ιατρικό Αθηνών), ο Γ. Δασκαλαντωνάκης (grecotel), ο Ν. Φειδάκης, ο Β. Κάτσος (Φαρματέν), ο Δημ. Λακασάς, πρόεδρος συνδέσμου εξαγωγέων Β. Ελλάδας), ο Γ. Παπαδόπουλος (Αttica Ventures), ο Δημ. Παπαδόπουλος (Intracom), η κυρία Χρ. Σακελλαρίδου (πρόεδρος συνδέσμου εξαγωγέων), ο Θ. Μυλωνάς (πρόεδρος εταιρειών υψηλής τεχνολογίας) και ο Β. Παΐσιος (πρόεδρος του ελληνοϊσραηλινού επιμελητηρίου).

O Δημ. Αβραμόπουλος

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος Οκτωβρίου θα επισκεφθεί το Ισραήλ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος δηλώνει ότι η αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ είναι σε εξαιρετικό επίπεδο και παραπέμπει στις δυο κοινές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός του μήνα.

Πηγή – Φωτογραφίες ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: