Η Κομισιόν για την Τουρκία και τα Σκόπια




Με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση, ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες του Naftali Bendavid στην ηλεκτρονική έκδοση της WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «EU Expansion to Refocus on ‘Rule of Law», προβάλλει τις δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ σε θέματα διεύρυνσης Stefan Fule.

Αναφέρει ότι η Ένωση πρέπει να επικεντρωθεί εκ νέου σε βασικές αρχές όπως ο κανόνας δικαίου, ενόσω εξετάζει την ένταξη νέων μελών, συμπεριλαμβανομένων χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Όπως τονίζεται στην ανταπόκριση, τα σχόλια του Fule αντικατοπτρίζουν ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη διαφθορά και άλλα συναφή προβλήματα που μαστίζουν χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, μετά την εισδοχή τους στην ΕΕ το 2007.

Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο θέμα καθώς η ΕΕ στρέφεται σε μια σειρά κρατών όπως η Αλβανία και η Σερβία, που επίσης αγωνίζονται για την εφαρμογή δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Επισημαίνεται τέλος, ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλεί για πέμπτη συνεχή χρονιά την ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την πΓΔΜ (σ.σ. αναφέρεται ως ‘Μακεδονία’), ενώ διευκρινίζεται ότι η εισδοχή της  πΓΔΜ παρεμποδίζεται από την Ελλάδα, «η οποία διαθέτει επαρχία στο βόρειο τμήμα της με το ίδιο όνομα».

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304384104579139330342267134?KEYWORDS=Greece

ΕΚΘΕΣΗ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην προσφάτως δημοσιευμένη ετήσια έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία, η οποία αναφέρεται επαινετικά για ορισμένους τομείς των ενταξιακών προσπαθειών της χώρας, αλλά επικριτικά για άλλους, επικεντρώνεται ο Emre Peker σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδα WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «EU Backs Turkey Membership Path, Clumsily».

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η ΕΕ επιδιώκει να προσδώσει νέα πνοή στις επί μακρόν καθυστερούμενες ενταξιακές συνομιλίες, ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσουν  κίνητρο για περαιτέρω εκδημοκρατισμό στην Τουρκία σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει αυξημένη πολιτική πόλωση.

Συγκεκριμένα, νέα μέτρα που υιοθέτησε η Άγκυρα, που περιελάμβαναν αλλαγές στο δικαστικό τομέα και νόμους για διεύρυνση των βασικών δικαιωμάτων, αλλά και οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους αντάρτες για τον τερματισμό των πολυετών συγκρούσεων απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια στην έκθεση της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ κατέκρινε συνεχιζόμενους δικαστικούς περιορισμούς βασικών ελευθεριών,  προειδοποίησε την κυβέρνηση Erdogan για άσκηση δημοκρατικών αρχών βασιζόμενη αποκλειστικά στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κατέκρινε την ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης κατά διαφωνούντων, όπως απέδειξε η χρήση βίας στις διαδηλώσεις του περασμένου Ιουνίου.

Τα τελευταία χρόνια επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι αμφιβολίες για τις ενταξιακές προοπτικές της Τουρκίας και η φθίνουσα προσοχή των Βρυξελλών εν μέσω της οικονομικής κρίσης, διάβρωσαν τα κίνητρα του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ενίσχυαν την τουρκική υποψηφιότητα.

Μέχρι στιγμής, τα εμπλεκόμενα στις διαπραγματεύσεις μέρη έχουν ανοίξει συνομιλίες σε 13 κεφάλαια, ενώ προσωρινώς έκλεισαν ένα κεφάλαιο. Επίσης, οκτώ κεφάλαια έχουν παγώσει λόγω της μη εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο, μέλος της ΕΕ που η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει μετά την επέμβαση του 1974.

Όπως μάλιστα τόνισε στην έκθεσή της η ΕΕ, είναι «καίρια» η ενεργός στήριξη από την Τουρκία μιας ανανεωμένης προσπάθειας των ΗΕ για επανένωση της διαιρεμένης νήσου. 

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303680404579139182859118634?KEYWORDS=Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: