Η εφημερίδα New York Times γράφει για τη Μαρία και τα προβλήματα των Ρομά στην Ευρώπη




Tη δικαστική εντολή φυλάκισης του ζευγαριού Ρομά που κατηγορείται ότι απήγαγε τη μικρή Μαρία η οποία εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε καταυλισμό τσιγγάνων στα Φάρσαλα, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης «που πυροδότησε εικασίες για εμπόριο διακίνησης ατόμων και δίκτυα παράνομων υιοθεσιών», επισημαίνει ανταπόκριση των Niki Kitsantonis από την Αθήνα.

Δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greek Abduction Case Highlights Roma Tensions».

Όπως τονίζεται, «η υπόθεση έρχεται σε μια περίοδο που αυξάνονται οι εντάσεις στην Ευρώπη σχετικά με την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά, καθώς λόγω της βαθύνουσας λιτότητας και της επίμονης ανεργίας σ΄ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, οι μετανάστες αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο».

Στο δημοσίευμα προβάλλεται επίσης δήλωση του Κ. Γιαννόπουλου, δ/ντή του «Χαμόγελου του Παιδιού» όπου φιλοξενείται η μικρή Μαρία, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για το τι συμβαίνει με τους Ρομά και την εκμετάλλευση των παιδιών στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο κ. Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών που πέφτουν θύματα σε αντίστοιχες απάτες, διότι οι αρχές δεν ασχολούνται με το θέμα από φόβο ότι θα κατηγορηθούν για ρατσισμό.

Στην ανταπόκριση προβάλλεται επίσης δήλωση του επικεφαλής της κοινότητας Ρομά στα Φάρσαλα, Μπάμπη Δημητρίου, ότι οι βιολογικοί γονείς της μικρής είναι ένα ζευγάρι Βούλγαρων Ρομά που βρισκόταν στον καταυλισμό την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιδρομής, εκφράζοντας παράλληλα φόβους ότι η υπόθεση θα πυροδοτήσει διακρίσεις εναντίον των Ρομά στην Ελλάδα και αλλού.

http://www.nytimes.com/2013/10/22/world/europe/roma-couple-ordered-jailed-by-greek-authorities.html?pagewanted=print

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται άρθρο της Carol Williams στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LOS ANGELES TIMES, με θέμα «Global search under way for parents of girl found with Greek Roma», όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η Διεθνής Αμνηστία περιγράφει τους 10 εκατομμύρια Ρομά στην Ευρώπη ως «μια από τις πολυπληθέστερες και σε μειονεκτικότερη θέση μειονότητες της ηπείρου», καταγράφοντας διακρίσεις εναντίον τους στους τομείς εκπαίδευσης, απασχόλησης και στέγασης.

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με την εδρεύουσα στο Λονδίνο οργάνωση ‘Minority Rights Group’, η κοινότητα των Ρομά στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ανέρχεται στους 300.000, εκ των οποίων το 80% είναι αναλφάβητοι.

http://www.latimes.com/world/worldnow/la-fg-wn-greece-roma-blond-girl-found-20131021,0,1045091,print.story

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: