Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για το ξερίζωμα της Χρυσής Αυγής μέσα από τα αμερικανικά ΜΜΕ




Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε χθες – στο πλαίσιο δεξίωσης που παρέθεσε η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή – τη βούλησή του για εξάλειψη της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα επιδείξει μηδενική ανοχή στις αντιμεταναστευτικές τακτικές του κόμματος και άλλες φασιστικές συμπεριφορές, αναφέρει ο Rick Gladstone σε άρθρο του στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greece: A Vow to Erase a ‘Shame» (σελ. Α10).

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην ολοκληρωτική εξάλειψη μιας τέτοιας ντροπής. Πρέπει να ενεργήσουμε εντός του πλαισίου του δημοκρατικού μας Συντάγματος. Ωστόσο πρέπει να προχωρήσουμε και να δράσουμε αποφασιστικά», τόνισε ο κ. Σαμαράς. Οι εν λόγω δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού υπερβαίνουν παλαιότερες δηλώσεις του σχετικά με τις προσπάθειες καταστολής της Χρυσής Αυγής, η οποία διαθέτει 18 μέλη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έξι μέλη εκ των οποίων – συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη τους – συνελήφθησαν από  την ελληνική αστυνομία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

http://www.nytimes.com/2013/10/01/world/europe/greece-a-vow-to-erase-a-shame.html?_r=0

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ενώπιον ενός εβραϊκού ακροατήριου στις ΗΠΑ, για την πλήρη εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής αναφέρει τηλεγράφημα του Jewish Telegraphic Agency με τίτλο «Greece’s Samaras vows to eliminate Golden Dawn, strengthen Israel ties».

«Δεν υπάρχει χώρος για τους Νεοναζί σε κανένα μέρος του δημοκρατικού κόσμου» δήλωσε χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργού, μιλώντας σε εκδήλωση της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής στη Νέα Υόρκη που είχε οργανωθεί προς τιμήν του.

Οι δηλώσεις του έγιναν δύο ημέρες μετά την επιχείρηση της ελληνικής κυβέρνησης κατά της Χρυσής Αυγής που οδήγησε στη σύλληψη των ηγετικών στελεχών του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι οι ενέργειες ήταν «κάτι μοναδικό», «που δεν συνέβησαν πουθενά αλλού στην Ευρώπη» , όπου συχνά συνυπάρχει η πολιτική με τον εξτρεμισμό.

Ο κ. Σαμαράς κατά την ομιλία έδωσε επίσης έμφαση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία θεωρεί ότι θα μειώσει την στήριξη προς τον ναζιστικό ιδεαλισμό, ενώ μίλησε για τις συναντήσεις που προγραμματίζει με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Σημείωσε επίσης ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο θα μπορούσε να αποτελέσει φάρο ελευθερίας και ελπίδας στην Αν. Μεσόγειο.

http://www.jta.org/2013/09/30/news-opinion/united-states/greek-prime-minister-vows-to-eliminate-neo-nazi-party-strengthen-ties-with-israel#ixzz2gRfukDkW

Στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ για τη Χρυσή Αυγή αναφέρεται σχετικό τηλεγράφημα του Associated Press το οποίο αναπαράγεται στις ιστοσελίδες πολλών αμερικανικών ΜΜΕ μεταξύ των οποίων και στην WASHINGTON POST με τίτλο «Greek PM Samaras pledges to do ‘whatever it takes’ to eradicate far-right Golden Dawn party\»

http://www.washingtonpost.com/world/europe/greek-govt-submitting-legislation-to-parliament-to-cut-state-funding-to-extreme-right-party/2013/09/30/7c558dec-29b4-11e3-b141-298f46539716_story.html

Με αφορμή τη δέσμευση του κ. Αντώνη Σαμαρά, από τις ΗΠΑ για το «ξερίζωμα» της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα ο Yannis Palaiologos σε ανταπόκρισή του στο TIME με τίτλο «Greece’s Golden Dawn Crackdown: Can Far-Right Group Be ‘Eradicated’?» θέτει το ερώτημα εάν πράγματι η τελευταία προσπάθεια καταστολής της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση θα οδηγήσει και στην πλήρη εξάλειψή της από το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Η ανταπόκριση κάνει αναφορά στο πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που αποδίδει στη Χρυσή Αυγή κατηγορίες για δολοφονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, πολυάριθμες περιπτώσεις σοβαρών σωματικών βλαβών και πολλές άλλες κατηγορίες.

Η Χρυσή Αυγή, όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση, ιδρύθηκε το 1987 αλλά γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας που επέβαλλαν οι διεθνείς πιστωτές της χώρας. Η δημοφιλία της Χρυσής Αυγής εκτοξεύθηκε εξαιτίας της ατμόσφαιρας εθνικής ταπείνωσης και της αποτυχίας του κοινοβουλευτικού status quo στην Αθήνα. Η Χρυσή Αυγή  πέτυχε ποσοστό 7% στις περυσινές βουλευτικές εκλογές, ενώ πρόσφατες δημοσκοπήσεις ανέβαζαν πρόσφατα το ποσοστό δημοφιλίας στο 15%. Η ενδυνάμωσή της άρχισε να προκαλεί έντονη ανησυχία στην Ευρώπη, η οποία απειλείται από ανάλογα, μολονότι λιγότερο ακραία, ακροδεξιά κινήματα.

Η ανταπόκριση παραθέτει επίσης αποκλειστικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες για καθυστέρηση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας ότι «θα έπρεπε να υπάρξουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση» προσθέτοντας ότι «στις Δημοκρατίες δεν τιμωρούνται οι προθέσεις αλλά οι πράξεις».

Ο αποκεφαλισμός ωστόσο της Χρυσής Αυγής μέσο της Δικαιοσύνης αφήνει ανοιχτό το ερώτημα σχετικά με τις προσθέσεις και την αφοσίωση των οπαδών της, που την ψήφισαν στις περυσινές εκλογές ή εκδήλωσαν κατόπι την πρόθεσή τους να την ψηφίσουν στις επόμενες. Οι δημοσκοπήσεις, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δείχνουν ότι η στήριξη προς την Χρυσή Αυγή μειώθηκε αλλά δεν κατέρρευσε, ενώ η οργή κατά των μέτρων λιτότητας και κατά της ανικανότητας των κυριαρχούντων ελίτ παραμένει. ‘Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών «η ορμή της έχει ανακοπεί, αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει για κάποιο διάστημα μέχρι να ενισχυθεί η ανάκαμψη και να αρχίσει να γίνεται αισθητή από τους πολίτες».

http://world.time.com/2013/09/30/greeces-golden-dawn-crackdown-can-far-right-group-be-eradicated/#ixzz2gRicKrpm

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: