Εισαγγελική εντολή για ελέγχους στα ληξιαρχεία και έρευνες διεθνών αρχών για τη Μαρία




Την εντολή που έδωσε προς όλα τα ληξιαρχεία της χώρας η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κοτζαμάνη, για ελέγχους στο σύνολο των πιστοποιητικών γέννησης κατά την τελευταία εξαετία, με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας που εντοπίστηκε πρόσφατα σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα, προβάλλει ανταπόκριση από την Αθήνα της Nektaria Stamouli.

Η ανταπόκριση δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece Orders Probe of Birth Certificates».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύεται ότι εκατοντάδες παιδιά – πολλά από τα οποία ίσως δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα – έχουν εγγραφεί στο Δήμο Αθηναίων από ανθρώπους που προσβλέπουν σε κρατικά οικογενειακά επιδόματα. Στην ανταπόκριση αναφέρεται επίσης ότι η εισαγγελέας κα Κοτζαμάνη ζήτησε από τις τοπικές αρχές να διερευνήσουν εάν αυτοί οι ισχυρισμοί συνδέονται με υποθέσεις παράνομης διακίνησης ατόμων ή με απαγωγές παιδιών.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης απομάκρυνε την επικεφαλής του ληξιαρχείου Αθήνας – όπου η Μαρία ενεγράφη στις 26 Ιουνίου – μαζί με την προϊσταμένη του τμήματος και άλλους δύο υπαλλήλους. Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του κ. Καμίνη, ύστερα από έναν πρώτο έλεγχο, ήδη έχουν εντοπιστεί 15 περιπτώσεις όπου τα παιδιά έχουν καταγραφεί ετεροχρονισμένα ως αγνώστου πατρός, προκειμένου να λαμβάνουν τα ειδικά επιδόματα. 

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303672404579151762141935456

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση από την Αθήνα των Niki Kitsantonis και Dan Bilefsky στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Roma Abduction Case Prompts Birth Certificate Review in Greece», στην οποία γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά σε παρόμοια υπόθεση στην Ιρλανδία, όπου –σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της χώρας- μια οικογένεια Ρομά αντιμετωπίζει κατηγορίες για απαγωγή ενός 7χρονου κοριτσιού στο Δουβλίνο.

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις με Ρομά σε Ελλάδα και Ιρλανδία, τονίζεται στην ανταπόκριση, έρχονται μετά  τις εντεινόμενες συζητήσεις στη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τα προβλήματα ενσωμάτωσης των Ρομά μεταναστών σε μια χρονική περίοδο που μειώνονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί και η κοινή γνώμη σε πολλές χώρες τάσσεται σταθερά κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Επίσης, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι οι εικαζόμενες απαγωγές ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις σε μια περίοδο όπου οι Ρομά στιγματίζονται από ακροδεξιές ομάδες στην Τσεχία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

http://www.nytimes.com/2013/10/23/world/europe/roma-abduction-case-prompts-birth-certificate-review-in-greece.html?pagewanted=print

Τις έρευνες του FBI προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η μικρή Μαρία που εντοπίστηκε σε πρόσφατα σε καταυλισμό τσιγγάνων στα Φάρσαλα είναι η αμερικανίδα Lisa Irwin η οποία απήχθη από το σπίτι της στο Κάνσας του Μισούρι σε ηλικία 11 μηνών τον Οκτώβριο του 2011, προβάλλει άρθρο του David Lohr στη διαδικτυακή HUFFINGTON POST, με τίτλο «Lisa Irwin Found? FBI Investigates Identity Of Missing Girl Found In Greece».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Διεύθυνση του FBI στην πόλη του Κάνσας εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο είναι αρκετά σκεπτική λόγω της διαφοράς στην ηλικία της μικρής Μαρίας που εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 4-6 ετών και της Lisa Irwin που θα έκλεινε τα 3 τον ερχόμενο Νοέμβριο.

http://www.huffingtonpost.com/2013/10/22/lisa-irwin-greece_n_4142845.html?utm_hp_ref=greece

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται δύο βίντεο στην ηλεκτρονική έκδοση του CNN, με τίτλο «New hope for missing Baby Lisa» και «George Howell updates Roma Girl», αλλά και τρίτο βίντεο του CNN, με τίτλο «Is mystery girl missing U.S. child?» στην οποία περιλαμβάνεται συνέντευξη προς το δημοσιογράφο Sanjay Gupta των γονιών της Lisa Irwin που εξαφανίστηκε από την κούνια της πριν από δύο χρόνια, καθώς και δημοσίευμα της CHRISTIAN SCIENCE MONITOR με τίτλο “Baby Lisa? FBI getting tips about Mystery Girl in Gypsy Camp”. 

http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/crime/2013/10/22/erin-dnt-howell-baby-lisa-mystery-girl-greece.cnn.html

http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/bestoftv/2013/10/23/ac-roma-girls-update-howell.cnn.html

http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/us/2013/10/23/ac-intv-baby-lisa-parents-mystery-greece-girl.cnn.html

http://www.csmonitor.com/World/Latest-News-Wires/2013/1022/Baby-Lisa-FBI-getting-tips-about-mystery-girl-in-Gypsy-camp

Δημοσίευμα της CHRISTIAN SCIENCE MONITOR (“The Adopted Girl in the Greek Roma Camp: Mystery Drives Hopes, Fears of Backlash”) επισημαίνει την ανησυχία της κοινότητας των Ρομά για στιγματισμό τους ως κλέφτες και κοινωνικά απόβλητους και την προτροπή τους για προσοχή των ΜΜΕ στις κρίσεις που σχηματίζουν, λασπολογώντας εναντίον ολόκληρης της κοινότητας με αφορμή την εγκληματικότητα κάποιων από τα μέλη της.

Η κοινότητα των Ρομά των Φαρσάλων επισημαίνει ότι οι θετοί γονείς της «Μαρίας» ήταν στοργικοί και τους στηρίζει.

Στο ίδιο κλίμα, δημοσίευμα της βρετανικής INDEPENDENT (“Old Attitudes Resurface: inside the Roma Camp where Maria the ‘blond angel’ Lived”) με την υπογραφή της Nathalie Savaricas ισχυρίζεται ότι η περίπτωση της «Μαρίας» κατέδειξε το σχίσμα και την έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ της κοινότητας των Ρομά και των υπόλοιπων Ελλήνων.

Το δημοσίευμα παραθέτει την άποψη του Παναγιώτη Δημητρά από το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, που κατηγορεί τις ελληνικές αρχές για ρατσισμό, εφόσον η Ιντερπόλ δεν έχει καταχωρίσει το συγκεκριμένο παιδί ως θύμα απαγωγής. Η Savaricas γράφει πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταλήξει πως χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Ουγγαρία έχουν διαχωρίσει τις κοινότητες των Ρομά που ζουν στο έδαφος τους.

Η συντάκτρια επίσης ισχυρίζεται, αναφερόμενη στο Μητρώο Γεννήσεων του Ληξιαρχείου του Δήμου Αθηναίων, πως είναι σύνηθες στην Ελλάδα να παραχαράσσονται έγγραφα από ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2013/1021/The-adopted-girl-in-the-Greek-Roma-camp-Mystery-drives-hopes-fears-of-backlash-video

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: