Έκκληση-διαμεσολάβηση της Unesco για επίλυση του θέματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα




Η εφημερίδα TELEGRAPH αναφέρεται στην έκκληση της Unesco προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών William Hague, τον διευθυντη του Βρετανικού Μουσείου Neil MacGregor και την Υπουργό Πολιτισμού Maria Miller, για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Τους ζητούν να λάβουν μέρος σε μια διαδικασία διαμεσολάβησης, κατά την οποία θα συζητήσουν με Έλληνες αξιωματούχους, προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινώς αποδεκτή λύση για το μέλλον των γλυπτών του Παρθενώνα, που αφαιρέθηκαν από το κτίριο από τον Ελγίνο («Join in ‘Mediation’ with Greece over Elgin Marbles, Unesco Urges Britain»).

Tην παρέμβαση της Unesco ζήτησε ο Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιοτόπουλος, που δήλωσε πως αν οι Βρετανοί συναινέσουν, θα είναι η πρώτη φορά που η Unesco επικαλείται μια τέτοια διαδικασία.

Σε συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ρόδη Κράτσα έκανε λόγο για ηθικό αίτημα που ‘συμβολίζει τα θεμέλια του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού με παγκόσμια σημασία. Τα διαμελισμένα γλυπτά προσβάλουν την κοινή ευρωπαϊκή μας κληρονομιά και την αντίληψή της παγκοσμίως’.

Κατά τον καθηγητή Dusan Sidjanski, αντι-Πρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει αποζημίωση στους Βρετανούς ή να προσφέρει άλλα αντικείμενα προς αντικατάστασή των γλυπτών.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/10381163/Join-in-mediation-with-Greece-over-Elgin-Marbles-Unesco-urges-Britain.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: