Χωρίς προετοιμασία δεν ξεκινά η διαδικασία – Μήνυμα Αναστασιάδη με πολλούς αποδέκτες




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τονίζει πως προτού ξεκινήσει η διαδικασία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπως επέλθει συμφωνία επί της διαδικασίας και μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις, στοχεύοντας στην ουσία και την ουσιαστική επίτευξη προόδου, μακριά από ασφυκτικά ή τεχνητά χρονοδιαγράμματα και την όποια επιβολή επιδιαιτησίας.

Ο Πρόεδρος αναφέρεται στα πιο πάνω στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αλλά και σε ομιλία του χθες βράδυ σε ομογενειακή συγκέντρωση στο Λονδίνο. Περιέγραψε τη βάση των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού συνεχίζεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης βασισμένης στις Συμφωνίες Κορυφής του 1977 και του 1979, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Την ιδία στιγμή, η όποια νέα διαδικασία, σημειώνει δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει την ιδιότητα μας ως ευρωπαϊκό κράτος και σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται ουσιαστική εμπλοκή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αναγκαίο, επισήμανε,  η λύση να αποτυπώνει την ιδιότητά μας ως κράτους μέλος της Ε.Ε. και τις σχετικές αρχές και αξίες της Ένωσης, προκειμένου όχι μόνο να διασφαλίζεται η αποτελεσματική και αποδοτική συμμετοχή μας στις δομές της Ένωσης, μέσω της ορθής εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου, αλλά εξασφαλίζεται και η πλήρης αποκατάστασης των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως η κατάσταση πραγμάτων που θα προκύψει θα πρέπει να αποτελεί συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ομόσπονδο Κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια και πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως  το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης. Αναφέρθηκε και στην πρόταση για την Αμμόχωστό, η οποία όπως είπε κερδίζει έδαφος.

ΝΑ ΔΙΑΣΑΦΗΝΙΣΘΕΙ Η ΒΑΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

Σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ημερομηνίας 17 Σεπτεμβρίου -την οποία δημοσίευσε το Sigmalive– ο Πρόεδρος αναφέρει και τα εξής:

“Διόρισα διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ο οποίος έχει ως αποστολή να προετοιμάσει εποικοδομητικές και ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις με τον αντίστοιχο διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς. Στο μεσοδιάστημα, και πριν από την έναρξη του απευθείας διαλόγου, θα πρέπει να δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις για τη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων. Η μεθοδολογία αυτή δεν πρέπει να αφαιρεί την πιθανότητα συναντήσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων όποτε χρειάζεται και υπάρχει πρόοδος, για την επίλυση δύσκολων θεμάτων, την επικύρωση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων αλλά και την οριοθέτηση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων”. 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι θα πρέπει πάνω από όλα να ξεκαθαρίσει η βάση του διαλόγου». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, «για να αποφύγουμε το χάσιμο χρόνου σε παρερμηνείες του τι έχει οριστεί ως βάση λύσης από τις συμφωνίες και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό πριν από την έναρξη ενός νέου γύρου διαλόγου να διασαφηνιστεί ότι η βάση των διαπραγματεύσεων και η επιδιωκόμενη λύση θα εδράζονται στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της επανενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: