Διαδηλώσεις πολιτών εναντίον της Χρυσής Αυγής




Χιλιάδες διαδηλωτές μετείχαν στη διπλή διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε χθες στην ελληνική πρωτεύουσα κατά της Χρυσής Αυγής, με αφορμή τη δολοφονία του αριστερού μουσικού Παύλου Φύσσα από μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης, αναφέρει ανταπόκριση από την Αθήνα του Alkman Granitsas στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Thousands Rally Against Far-Right Party in Greece».

Οι εν λόγω διαμαρτυρίες, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, έλαβαν χώρα ενώ η ελληνική κυβέρνηση κλιμακώνει τις προσπάθειες για λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά της ΧΑ και εν μέσω ενδείξεων για μεταστροφή της κοινής γνώμης έναντι της οργάνωσης λόγω της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού.

Νέα δημοσιεύματα στα ελληνικά ΜΜΕ για τις ακραίες τακτικές του ακροδεξιού κόμματος έχουν πυροδοτήσει περαιτέρω τη λαϊκή αντιπάθεια, ενώ δημοσκόπηση για την ιστοσελίδα Newsit, που δημοσιοποιήθηκε χθες, αποκαλύπτει ότι άνω των ¾ των ερωτηθέντων Ελλήνων θεωρούν ότι η Χρυσή Αυγή συνιστά απειλή για τη δημοκρατία στη χώρα.

Στην ανταπόκριση γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στις ενέργειες της κυβέρνησης συνασπισμού κατά της Χρυσής Αυγής, μετά τη δολοφονία του Φύσσα. Μία ημέρα μετά την επίθεση, ο Υπουργός  Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας παρέδωσε στην εισαγγελία φάκελο με 32 επιθέσεις της ΧΑ το περασμένο έτος, επιδιώκοντας να χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση, κίνηση που θα μπορούσε να θέσει εκτός νόμου το κόμμα και να ανοίξει το δρόμο για την επιβολή ποινών φυλάκισης σε πολλά από τα στελέχη της.

Αναφορά γίνεται επίσης στην πρόταση νόμου για άρση της κρατικής χρηματοδότησης προς το κόμμα, αλλά και στην υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης για υποβολή προς ψήφιση ενός νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα το φαινόμενο των επιθέσεων κατά μεταναστών.

Τέλος, αναφορά γίνεται και στις προσπάθειες του κ. Δένδια για αναδιοργάνωση της ελληνικής αστυνομίας, η οποία έχει κατηγορηθεί από μετανάστες και αριστερές ομάδες ότι εθελοτυφλεί στη δράση της ΧΑ, στο πλαίσιο των οποίων αντικαταστάθηκαν ή μετακινήθηκαν 7 ανώτατοι αξιωματούχοι που απέτυχαν να λάβουν σκληρά μέτρα κατά της ακροδεξιάς οργάνωσης.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303796404579097440474715188.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: