Αρχισαν τα όργανα για την Κύπρο – Μαζεύουν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους στη Μάλτα




Τριήμερο συνέδριο πραγματοποιείται στις 18-20 Σεπτεμβρίου στη Μάλτα με τη συμμετοχή ηγετών της κοινωνίας πολιτών, του επιχειρηματικού και του πολιτικού κόσμου, με σκοπό να συζητηθεί πώς μια περιεκτική προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις για μια λύση στο Κυπριακό. Την είδηση μετέδωσε ο ανταποκριτής του Κυπριακού Πρακτορείου (ΚΥΠΕ) στο Λονδίνο, Αθανάσιος Γκαβός.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ το συνέδριο συνιστά μέρος ενός συνολικότερου εγχειρήματος συμμετοχικής ειρηνευτικής διαδικασίας που υποστηρίζεται από τον οργανισμό ENGI. Πρόκειται για οργανισμό με έδρα το Λονδίνο που εστιάζει στην ειρηνική επίλυση εσωτερικών και διεθνών διενέξεων, ο οποίος ασχολείται ιδιαίτερα με την Κύπρο λόγω της έντονης τουρκοκυπριακής παρουσίας μεταξύ των στελεχών του, αλλά και λόγω της παρουσίας Ελληνοκυπρίων και Βρετανών με ενδιαφέρον για την Κύπρο. Τον οργανισμό συνδράμει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών – Δράση για τη Συνεργασία και την Εμπιστοσύνη στην Κύπρο (UNDP-ACT).

Οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων θα ανταλλάξουν στη Μάλτα ιδέες για καλύτερη συνεργασία, συνεπικουρούμενοι από ειρηνευτικούς διαπραγματευτές με εμπειρία από περιπτώσεις όπως της Βόρειας Ιρλανδίας, της Νότιας Αφρικής και των Βαλκανίων. Την περασμένη εβδομάδα ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο ενημερώθηκαν για το αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας του Κέντρου Βιώσιμης και Δημοκρατικής Ανάπτυξης (SeeD), που δείχνει ότι υπάρχει η μεγαλύτερη από ποτέ στήριξη στις πρωτοβουλίες της κοινωνίας πολιτών για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

«Μόνο το 9% των Ελληνοκυπρίων και το 16% των Τουρκοκυπρίων πιστεύουν ότι όσοι διαμορφώνουν πολιτική ακούνε τη φωνή τους», είπε ο Αλέξανδρος Λόρδος από το SeeD. «Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους πολιτικούς με το χτίσιμο ενός μηχανισμού που επιτρέπει μια όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή και συμμετοχική ειρηνευτική διαδικασία, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας», πρόσθεσε.

Η διευθύντρια και ιδρύτρια του ENGI, Γιεσίμ Χάρις δήλωσε ότι «ενώ όλες οι διενέξεις είναι μοναδικές, το να ακουστούν οι προσωπικές εμπειρίες του άλλου μπορεί να βοηθήσει τις δύο κοινότητες να αναλογιστούν την άλλη πλευρά, χωρίς να εγκαταλείψουν τις απόψεις τους».

Το συνέδριο έπεται μιας σειράς ανάλογων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στην Κύπρο τον περασμένο Ιούνιο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: