Έμπλεξαν σε παιχνίδια τακτικής για την Αμμόχωστο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι διαφορές της Άγκυρας με τον Έρογλου, αγγίζουν και το θέμα της Αμμοχώστου. Η κόντρα τους που κορυφώθηκε στις ψευδοεκλογές της 28ης Ιουλίου, επεκτείνεται και στο Κυπριακό, όχι όμως επί της ουσίας. Η Τουρκία θεωρεί πως για λόγους καθαρά τακτικής δεν επιθυμεί να απορρίψει συζήτηση του θέματος της Αμμοχώστου. Κι αυτό γιατί ο στόχος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών και με βάση τις εκτιμήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, θα πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις που να δημιουργούν περιπλοκές.

Από την πλευρά του ο Έρογλου, επιχειρεί να μη γίνουν κινήσεις, οι οποίες θα τον παρακάμπτουν και κυρίως να υπάρξουν απευθείας συζητήσεις μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας. Επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος, καθώς η γραμμή σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του θέματος της Αμμοχώστου είναι κοινή: Συζήτηση του στα πλαίσια του εδαφικού και της τελικής λύσης.

Η Τουρκία, όμως, συντηρεί το θέμα για να δημιουργήσει εντυπώσεις αλλά και γιατί σε αυτή τη φάση θεωρεί πως εξυπηρετούνται οι σχεδιασμοί της να μην παρουσιασθεί αρνητική. Μέσα στα πλαίσια αυτά, υπήρξε και η επαναφορά στο προσκήνιο, πρότασης του Έρογλου για την Αμμόχωστο.

Ένας από τους συντάκτες της πρότασης, ο πρώην ειδικός σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι, επιβεβαίωσε πως μέρος των εργασιών «εκτός των καθιερωμένων πλαισίων», που θα μπορούσαν να δουλέψουν υπέρ της λύσης, είναι η είδηση που έβγαλε το τουρκικό κανάλι NTV. Το σχέδιο προβλέπει την επιστροφή των ελληνοκυπριακών περιουσιών που βρίσκονται στα Βαρώσια. Η περιοχή θα τεθεί υπό τη διοίκηση του λεγόμενου δημαρχείου της Αμμοχώστου και τον έλεγχο θα έχει η ψευδοαστυνομία. Κοντολογίς, η Τουρκία θα μεταβιβάσει τον έλεγχο της κατεχόμενης πόλης στο κατοχικό καθεστώς και η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχόμενη την πρόταση θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Την ίδια ώρα, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί δήλωσε πως η τουρκική πλευρά δεν έχει σχέδιο για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Ο Ναμί ανέφερε ότι «δεν έχουμε σκέψεις ούτε επισήμως ετοιμάσει ένα σχέδιο για το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκικό έλεγχο και να δοθούν (οι περιουσίες) στους προηγούμενους ιδιοκτήτες».

Πληροφορίες αναφέρουν πως θετικά αντιμετωπίζουν το θέμα της Αμμοχώστου οι Αμερικανοί, οι οποίοι εκτιμούν πως μπορεί να δημιουργηθεί δυναμική. Πιο χλιαρά αντιμετωπίζεται το θέμα από χώρες που δραστηριοποιούνται στο Κυπριακό ενώ ενστάσεις προβάλλει ο Ντάουνερ. Ο τελευταίος, όμως, ήγειρε το θέμα στον Αχμέτ Νταβούτογλου, στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Στη Λευκωσία, η Κυβέρνηση διά του Χρήστου Στυλιανίδη, υπογράμμισε πως η πρωτοβουλία της κυπριακής Κυβέρνησης για την Αμμόχωστο «είναι πάρα πολύ σωστή γιατί είναι μέρος της νέας δυναμικής για την επανέναρξη του διαλόγου».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: