Ελιγμός από τον Ερογλου: Ζητά από τον Πρόεδρο να τοποθετηθεί επί του εγγράφου Ντάουνερ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, απέστειλε ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, σε μια προφανή προσπάθεια να προκαλέσει προβλήματα στη διαδικασία πριν καν ξεκινήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θέτει κάποιες προϋποθέσεις ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να καθορίσει και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η διαδικασία.

Πρόδηλη είναι και η προσπάθεια Έρογλου, να προκαλέσει συζητήσεις στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ζητώντας τοποθέτηση επί του εγγράφου συγκλίσεων-αποκλίσεων Ντάουνερ, 2008-2012. Για την επιστολή ενημερώθηκαν χθες οι αρχηγοί των κομμάτων στη διάρκεια σύσκεψης στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.

Τα βασικά στοιχεία της επιστολής Έρογλου προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι τα εξής:

Πρώτο, παρουσιάζεται έτοιμος για διαπραγματεύσεις και ζητά να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα.

Δεύτερο, αναφέρεται σε σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό ( οι δυο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες χώρες- Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία). Αναφέρει πως σε μια διάσκεψη θα οδηγηθούν οι δυο πλευρές μέσα από ένα πάρε-δώσε στις διαπραγματεύσεις.

Τρίτο, αναφέρει πως ο ίδιος έχει αποδεχθεί τα όσα συμφώνησε ο προκάτοχός του, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (!) στις συνομιλίες  και ζητά όπως πράξει το ίδιο και ο Νίκος Αναστασιάδης, με τα όσα συμφωνήθηκαν με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Ζητά να μάθει κατά πόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχεται το έγγραφο Ντάουνερ ως βάση. Σημειώνει δε πως εάν αρχίσουν συζητήσεις από την αρχή, τότε η διαδικασία θα καθυστερήσει πολύ.

Είναι σαφές πως ο Έρογλου στο γράμμα του ψεύδεται καθώς ο ίδιος δεν αποδέχθηκε τα όσα συμφωνήθηκαν με τον Ταλάτ. Επιπλέον, στο έγγραφο Ντάουνερ, σύμφωνα με την  ανάλυση που έκαναν συνεργάτες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν αντανακλούν όλα όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν κατά την περίοδο 2008-2012. Είναι σαφές πως οι αναφορές Έρογλου στο έγγραφο Ντάουνερ, γίνονται γνωρίζοντας πως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά και τοποθέτηση Αναστασιάδη.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης χθες στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Τρόοδος και μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς, διεξήχθηκε συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο της επιστολής όσο και για την αντιμετώπισή της. Κατά πόσο, δηλαδή, θα απαντηθεί η επιστολή ή όχι. Τελικά αποφασίσθηκε να υπάρξει απάντηση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος θα στείλει ως γνωστό επιστολές και σε ΟΗΕ και Ε.Ε.

Για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε πως η πρόταση του δεν συνδέει το θέμα της επιστροφής της πόλης με τη νόμιμη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως είχε ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών να ετοιμασθούν κάποιες δικές μας τοποθετήσεις σε περίπτωση που εγείρετο από τουρκικής πλευράς θέμα Τύμπου, δεν περιλαμβάνεται, όμως, στην πρόταση. Το θέμα συζητήθηκε και ως συνέχεια των όσων ειπώθηκαν και δημόσια, μετά τη δημοσίευση της επιστολής ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην οποία γινόταν αναφορά σε διασύνδεση της επιστροφής της Αμμοχώστου και με τη λειτουργία της Τύμπου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: