Για πιθανότητα αναδιάρθρωσης, παραγραφής χρέους ή χρεωκοπίας, γράφει η Μegan McArdle




Για το πρωτογενές πλεόνασμα στον ελληνικό προϋπολογισμό γράφει η αναλύτρια Μegan McArdle στο BLOOMBERG (“Greece’s Surplus Opens Door to Default”), τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός παραμένει ελλειμματικός, για πρώτη φορά ωστόσο μετά από πολύ καιρό η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να δανειστεί για να καλύψει τις ανάγκες στο εσωτερικό της χώρας.

Οι κυβερνητικές δαπάνες περικόπηκαν κατά €8 δις ή κατά 20% και τα έσοδα από την φορολογία αυξήθηκαν κατά 11% στα €30,8 δις, τους πρώτους 7 μήνες του έτους. Αν και υπάρχει ένα κενό €1,9 δις μεταξύ των εσόδων και των δαπανών, η επίτευξη πλεονάσματος παραμένει μια αξιοσημείωτη βελτίωση.

Η Wall Street Journal πιθανολογεί ότι το πλεόνασμα θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα της συζήτησης για μια νέα αναδιάρθρωση, παρόλο που Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ανακύπτει επιπλέον η πιθανότητα να ξεκινήσει μια νέα συζήτηση για χρεοκοπία: στο πρόσφατο παρελθόν η χρεοκοπία και η μη καταβολή των χρωστούμενων στους δανειστές αποκλειόταν, καθώς η χώρα όφειλε να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της με νέα δανεικά. Εν προκειμένω, αν τα φορολογικά έσοδα συνεχίσουν να εισρέουν και αν αποκατασταθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με δεδομένο ότι τα μέτρα δεν είναι δημοφιλή, η αναλύτρια διαβλέπει σύντομα να αρχίζει η συζήτηση για χρεοκοπία στην Ελλάδα.

http://www.bloomberg.com/news/2013-08-12/greece-s-surplus-opens-door-to-default.html

Κατά την Nektaria Stamouli και τον Stelio Boura, οι προσπάθειες για δημοσιονομική πειθαρχία απέδωσαν και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ενδέχεται να βοηθήσει τη χώρα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για ελάφρυνση του χρέους (WALL STREET JOURNAL, “Greece’s Fiscal Discipline Starts to Pay off. Spending Cuts in line with Commitments to Creditors but Economy Continues to Contract”).

Κατά τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα:, «Τα δεδομένα καθιστούν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού για τη γενική κυβέρνηση στο τέλος του  χρόνου περισσότερο επιτεύξιμο». Οι μεγάλες περικοπές δαπανών ωστόσο είχαν τίμημα για τη χώρα, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε κατά 4,6% το δεύτερο τετράμηνο, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, εντείνοντας τις αμφιβολίες για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 και για μείωση των ποσοστών ανεργίας.

Η Γερμανία εξακολουθεί να αρνείται οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης, εάν τηρούταν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, γεγονός που την τοποθετεί απέναντι από το ΔΝΤ, που εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά της προς το Ταμείο, χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια.

Ο Diego Iscaro, ανώτερο στέλεχος της IHS Global Insight, θεωρεί πως τα δεδομένα είναι θετικά για την Ελλάδα και πως το ‘πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το κλειδί για την απεμπλοκή μεγαλύτερης στήριξης από τους ομολόγους της ευρωζώνης. Αναμένουμε απόφαση γι αυτό το θέμα στο δεύτερο τετράμηνο του 2014’.

Ο κος Iscaro προσέθεσε: ‘υπάρχει ελπίδα ότι μια καλή τουριστική σεζόν μπορεί να επιδράσει θετικά στο τρίτο τετράμηνο, αν και φαίνεται πως το ΑΕΠ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται τουλάχιστον έως το τέλος του επόμενου έτους’.

http://stream.wsj.com/story/european-elections-may-2012/SS-2-10986/SS-2-299296/

Η ανακοίνωση της Ελλάδας για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αναζωπυρώνει τη συζήτηση για τον χειρισμό των τεράστιων χρεών ορισμένων μελών της νομισματικής ένωσης, γράφει η Gabriele Steinhauser στο μπλογκ της WALL STREET JOURNAL (“Can Debt Cuts be Automated?”).

H συντάκτρια αναφέρεται στην άποψη του Ashoka Mody, όπως εκφράζεται σε έκθεσή του για την δεξαμενή σκέψης Bruegel και αφορά στην εγκαθίδρυση συστήματος αναδιάρθρωσης χρέους με επιβάρυνση των ιδιωτών επενδυτών. Όταν μια κυβέρνηση εκδίδει ένα ομόλογο, το συμβόλαιο θα περιλαμβάνει ένα προσυμφωνημένο όριο χρέους ως προς το ΑΕΠ, που όταν ξεπεραστεί, οι όροι αποπληρωμής του ομολόγου θα μεταβάλλονται αυτόματα, μεταθέτοντας για παράδειγμα την ωρίμανση στο μέλλον ή συνδέοντας την αποπληρωμή με τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα. Κατ’ αυτό τον τρόπο οι επενδυτές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το ρίσκο που παίρνουν.

Οι κυβερνητικές μετοχές θα εξομοιωθούν έτσι με τα λεγόμενα cocos, ενώ ο Ashoka Mody κατέληξε στην πρόταση, μετά από εκτενή ανάλυση αναδιαρθρώσεων χρέους, από όπου συμπεραίνει ότι ο αποσυντονιστικός παράγοντας στις αναδιαρθρώσεις είναι η αβεβαιότητα και όχι η απροθυμία για δανεισμό.

Οι αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να αφορούν τόσο σε μη βιώσιμα κυβερνητικά χρέη, όσο και σε τράπεζες, που θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν υποθήκες και ιδιωτικά χρέη τα οποία είναι μεγαλύτερα των εγγυήσεων που έχουν δοθεί για αυτά, απελευθερώνοντας τους πολίτες από ανυπόφορα δανειακά βάρη.

Η ερώτηση που μένει αναπάντητη είναι πως θα περάσουμε από το παρόν στάτους κβο, σε ένα σύστημα όπου οι αρχές δεν θα υποστηρίζουν πως οι απώλειες για τους επενδυτές είναι μονόδρομος (περίπτωση Ελλάδας) ή αποτελούν πρότυπο (περίπτωση Κύπρου). Ένα πρώτο βήμα ίσως είναι η διασύνδεση των αναδιαρθρώσεων με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Σύμφωνα με τον Ashoka Mody, το σχέδιό του θα βοηθήσει στην τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, χωρίς να απαιτείται αλλαγή τους για υιοθέτηση εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης των κρίσεων.

http://blogs.wsj.com/brussels/2013/08/12/can-debt-cuts-be-automated/?KEYWORDS=greece

Η ελληνική οικονομία, που συνεχίζει να συρρικνώνεται από το τρίτο τετράμηνο του 2008 και μετά, συρρικνώθηκε εκ νέου για 20η φορά, κατά 4,6%, γεγονός που συνιστά βελτίωση σε σχέση με τα περυσινά αντίστοιχα δεδομένα, γράφει ο David Jolly σε άρθρο του για τους NEW YORK TIMES (“Contraction Shows Signs of Slowing for Greece”).

H πολιτική της λιτότητας, που ακολουθείται, αποτελεί μέρος του προβλήματος, σπρώχνοντας την ανεργία σε επίπεδα ύφεσης. Το μόνο θετικό της αντίκτυπο είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 1,4% του ΑΕΠ, το οποίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Αναπληρωτής ο Χρ. Σταϊκούρας.

Κατά τον Βρετανό οικονομολόγο της Capital Economics, Ben May, η μείωση του ρυθμού συρρίκνωσης και μια ενδεχόμενη ελαφρά αύξηση του ΑΕΠ είναι θετική, ενώ η πρόβλεψη της τρόικας για συρρίκνωση ύψους 4,2% το 2013 είναι επιτεύξιμη. Η συρρίκνωση είναι ωστόσο πιθανόν να συνεχίσει και το 2015 με ποσοστό 0,5% (και 2% για το 2014).

Ο ίδιος εκτιμά ότι, κάποιο είδος αναδιάρθρωσης θα είναι αναπόφευκτο, ώστε να επιτευχθεί ο βιώσιμος στόχος του 120% του χρέους ως προς το ΑΕΠ (γίνεται αναφορά στις γερμανικές αρνήσεις της είδησης του Der Spiegel).

Κατά το ΔΝΤ ‘η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο στην αποκατάσταση των ισορροπιών προ κρίσης στην οικονομία’ αλλά τα κέρδη υπήρξαν αποτέλεσμα της ύφεσης, που συμπίεσε τις εισαγωγές και δεν ήρθαν  ‘μέσω δομικών αλλαγών που ενισχύουν την παραγωγικότητα’.

http://www.nytimes.com/2013/08/13/business/global/greek-economy-shrinks-for-20th-straight-quarter.html?gwh=16149E380DEBBF44A00EA006804EBA8C

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: