Το bail-in θέτει σε κίνδυνο την τραπεζική ένωση, μέσω της ενδεχόμενης μεταφοράς κεφαλαίων από το νότο στο βορρά




Δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES με την υπογραφή των Christopher Thompson και Ralph Atkins επισημαίνει ότι, η πρόσφατη πρωτοβουλία προάσπισης της ανθεκτικότητας της τραπεζικής ένωσης, θα θέσει σε κίνδυνο τις καταθέσεις των μεγάλων οργανισμών στις τράπεζες της περιφέρειας και ενδέχεται να επιφέρει νέες μεταφορές κεφαλαίων από τις οικονομίες του Νότου στις τράπεζες του Βορρά, ενισχύοντας τις οικονομίες (του Βορρά) (“Bailin Fears Grow for Big Depositors in Euro Periphery”).

Στέλεχος της Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι η οδηγία για το λεγόμενο ‘bail-in’ μπορεί να οδηγήσει σε ανακατεύθυνση κεφαλαίων, ενώ στέλεχος της Pimco τονίζει πως οι εταιρίες έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης των κεφαλαίων και των λογαριασμών τους, ώστε να αποφύγουν τις ευάλωτες οικονομικά χώρες, γεγονός που ανεβάζει το κόστος της πίστωσης για τις τράπεζες της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να παράσχουν πίστωση  στην εγχώρια οικονομία.

Οι λογαριασμοί που προστατεύονται είναι εκείνοι των μικρών επιχειρήσεων και των ιδιωτών. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρει οικονομολόγος, θεωρώ πως οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κρατούν τις καταθέσεις τους σε μεγάλες συστημικές τράπεζες σε χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Άλλη συνέπεια μπορεί να είναι το αίτημα για μεγαλύτερη αποζημίωση από επενδυτές που δανείζουν τράπεζες, καθώς καλούνται να πάρουν μεγαλύτερο ρίσκο, που ως αποτέλεσμα θα έχει την αύξηση του κόστους δανεισμού των τραπεζών. Η πρωτοβουλία ενδέχεται να ενθαρρύνει μεγαλύτερη κατάτμηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Αναμένονται διαφοροποιήσεις στα τιμολογικά επίπεδα διαφορετικών τραπεζών, καθώς οι επενδυτές θα ανταμείβουν εκείνες τις τράπεζες που έχουν επαρκή κεφάλαια, ώστε να τους προφυλάσσουν από ομολογιακές απώλειες.

Φωτογραφία: Επίσημη ιστοσελίδα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας

http://www.ft.com/cms/s/0/9423e13a-e238-11e2-a7fa-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: