Το πρώτο τέστ της νέας κυβέρνησης συνεργασίας είναι το πολυνομοσχέδιο, αναφέρει το Bloomberg




Στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και στις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν χθες αναφέρεται ανταπόκριση των Marcus Bensasson και Tom Stoukas από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Greek Coalition Government Faces Parliament Test Over Job Cuts».

Πρόκειται, όπως υποστηρίζεται, για το πρώτο τεστ της νέας κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς, εξαιτίας του κλεισίματος της ΕΡΤ.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων προβλέψεις για το σχέδιο κινητικότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Η έναρξη συζήτησης του πολυνομοσχεδίου ξεκίνησε χθες με μια γενική απεργία, όπου συμμετείχαν οι σημαντικότερες συνδικαλιστικές ενώσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας οι διαδηλώσεις που διεξήχθηκαν ήταν ειρηνικές και δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας.

http://www.bloomberg.com/news/2013-07-16/greek-coalition-government-faces-parliament-test-over-job-cuts.html

Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC με τίτλο «Greece grinds to a halt as major public sector layoffs loom» αναφέρεται στην κρισιμότητα του πολυνομοσχεδίου και των απεργιακών κινητοποιήσεων που συνοδεύουν τη συζήτησή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Όπως επεσήμανε η Έλενα Παναρίτη, οικονομολόγος στο think tank Thought 4 Action, στην τηλεόραση του CNBC, οι αντιδράσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν την σταθερότητα της κυβέρνησης συνεργασίας.

«Σείεται ολόκληρη η δομή του πολιτικού συστήματος» επεσήμανε προς το CNBC προσθέτοντας ότι «με πολιτικά ρουσφέτια τοποθετήθηκαν άνθρωποι σε ειδικές θέσεις του Δημοσίου και σήμερα τα ίδια πολιτικά κόμματα καλούνται να καταργήσουν τις εν λόγω θέσεις εργασίας, δημιουργώντας μια κρίσιμη ηλεκτρική καρέκλα για τα δύο κόμματα».

Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, στην Αθήνα αναμένεται να προκαλέσεις νέο κύμα κινητοποιήσεων.

Η Μιράντα Ξαφά, διευθύνων σύμβουλος στην EF Consulting, προέβλεψε προς τo τηλεοπτικό δίκτυο ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή λόγω της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σημειώνοντας ότι το σχέδιο μείωσης του δημόσιου τομέα έρχεται με καθυστέρηση, καθώς ενώ τα τρία χρόνια κρίσης έχουν εκτινάξει το ποσοστό ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έμειναν ανέπαφοι, έως το κλείσιμο της ΕΡΤ, τον προηγούμενο μήνα.

http://www.cnbc.com/100888857

Στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις που έπληξαν τις νοσοκομειακές υπηρεσίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις πτήσεις, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ηλεκτρονικό δημοσίευμα του BBC («Greeks Strike against Public Sector Cuts»).

Η 24ωρή απεργία που οργανώθηκε από ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ πραγματοποιήθηκε εξαιτίας των κυβερνητικών εξαγγελιών για απόλυση 4.000 εκπαιδευτικών, δημοσίων υπαλλήλων και δημοτικών υπαλλήλων και για τοποθέτηση σε κινητικότητα 25.000 επιπλέον. 11.000 μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους έως το τέλος του 2014 ώστε να ικανοποιηθούν οι δανειστές και να καταβληθούν οι δόσεις. Αναφέρεται ότι είχαν προηγηθεί περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Κατά τον Κ. Ασκούνη «δεν εναντιωνόμαστε στις μεταρρυθμίσεις αλλά στην κατάργηση ολόκληρων θεσμών, όπως η δημοτική αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες». Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στην παραπομπή Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και συνιστά έναν εκ των λόγων για τους οποίους τελεί υπό οικονομική κρίση.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-23324336

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και η GUARDIAN («Greeks Take to Streets again amid General Strike over Job Cut Plans»), όπου επισημαίνονται τα συνθήματα της ΑΔΕΔΥ («Η πολιτική των μαζικών απολύσεων, η αποσάθρωση των δημοσίων φορέων και η κατάργηση κάθε έννοιας εργασιακών δικαιωμάτων εκκινούν μία νέα μη δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας»).

Καταγράφονται οι απόψεις του Θ. Ντόκου του ΕΛΙΑΜΕΠ («Καταλαβαίνω, καταρχήν, τι επιθυμεί η τρόικα και τις πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση αλλά η χρονική περίοδος είναι ατυχής. Αν το είχανε κάνει πριν από δύο χρόνια μπορεί να γινόταν αποδεκτό αλλά όχι τώρα»).

Στους TIMES (με τίτλο «Greeks Take to Streets over Job Cuts») σημειώνεται η μικρότερη προσέλευση του κόσμου σε σχέση με παλαιότερες συγκεντρώσεις, ενώ παρατίθενται οι δεσμεύσεις της ΓΣΕΕ: «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ώστε να δοθεί τέλος σε πολιτικές που εκμηδενίζουν τους εργαζομένους και οδηγούν την οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Θα σταθούμε ενάντιοι σε αυτούς, οι οποίοι, μέσα από λάθος και αδιέξοδες επιλογές, οδήγησαν τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και την απελπισία».

Καταγράφεται η πρόθεση κάποιων Δημάρχων να επαναπροσλάβουν τμήμα του προσωπικού τους (Β. Μιχαλολιάκος, Δήμαρχος Πειραιά) και η επικείμενη επίσκεψη του Wolfgang Schäuble, οι FINANCIAL TIMES («Angry Greek Protesters», πρόκειται για φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις).

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-23324336

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jul/16/greece-general-strike-protests-austerity?INTCMP=SRCH

http://www.thetimes.co.uk/tto/news/world/europe/article3817985.ece

http://blogs.ft.com/photo-diary/2013/07/angry-greek-protesters/

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Στην παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου αναφέρονται οι FINANCIAL TIMES («Greek Lawmakers Vote to Send George Papaconstantinou to Trial»), και δημοσιεύουν λίστα ερωταπαντήσεων προκειμένου να διευκρινίσουν την υπόθεση για τους αναγνώστες τους («Q&A: The Lagarde List»).

Στο δημοσίευμα επεξηγείται τι είναι η λεγόμενη «Λίστα Lagarde», πως αποκαλύφθηκε (γίνεται αναφορά στην προσαγωγή του Κώστα Βαξεβάνη), γιατί προκάλεσε σκάνδαλο, εάν φέρει ευθύνη για τροποποίηση της λίστας ο πρώην Υπουργός, και τι έχει απογίνει με την λίστα και τους φερόμενους ως φοροφυγάδες.

http://www.ft.com/cms/s/0/dd63f9c2-ee02-11e2-a325-00144feabdc0.html

http://www.ft.com/cms/s/0/c1ab3644-edff-11e2-a325-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: