Το “πέταγμα” του Σόιμπλε στην Αθήνα




Με τίτλο «Ο Σόιμπλε πετά προς την Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση της Μέρκελ αντιστέκεται στο κούρεμα» ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι σε μια προσπάθεια να τονώσει την ελληνική οικονομία ο Σόιμπλε θα προσφέρει 100 εκ. ευρώ σε δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, όπως δήλωσε χθες γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά έχει πει ότι ο στόχος της είναι οι δανειστές να ελαφρύνουν μέρος του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, καθώς η Μέρκελ θέλει να επανεκλεγεί για μια τρίτη θητεία στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Σόιμπλε δε θα προσφέρει στην Ελλάδα περαιτέρω παραχωρήσεις.

Η αποστολή του είναι περισσότερο να ενθαρρύνει την κυβέρνηση Σαμαρά και να προσφέρει στήριξη, δήλωσε ο γερμανός αξιωματούχος. Δε θα υπάρξει κούρεμα του χρέους, δήλωσε ο Lars Feld, οικονομολόγος και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης.

–           Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ρεπορτάζ του Reuters με τίτλο «Η Γερμανία σκοπεύει να προσφέρει στην Ελλάδα 100 εκ. ευρώ» για αναπτυξιακό ταμείο.

*** Με τίτλο «Ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών θα προσφέρει στην Ελλάδα διμερή βοήθεια» ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι η προσφορά των 100 εκ. ευρώ στην Ελλάδα δεν προβλέπεται να κατευνάσει τους διαδηλωτές που αντιδρούν στην αυστηρή επιμονή του στα μέτρα λιτότητας.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους αυτή την εβδομάδα, για να διαδηλώσουν εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι διεθνείς δανειστές. Σε συνέντευξη στο γερμανικό ARD o Σόιμπλε τόνισε ότι δεν είναι «αρχηγός της Τρόικας» και πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του αποτελεί έκφραση εμπιστοσύνης και υποστήριξης προς την Ελλάδα.

*** «H επίσκεψη Σόιμπλε στην Ελλάδα αναζωπυρώνει τις εντάσεις», τιτλοφορείται ρεπορτάζ των Anton Troianovski, Stelios Bouras και Alkman Granitsas στην εφημερίδα Wall Street Journal.  Καθώς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ετοιμαζόταν να πετάξει προς την Αθήνα, γερμανικά ΜΜΕ προειδοποιούσαν χθες ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα ξανά.

Αλλά μερικοί στην Ελλάδα το βλέπουν διαφορετικά. «Κύριε Σόιμπλε, φέρτε πίσω τα κλεμμένα», έγραψε ελληνική εφημερίδα, αναφερόμενη στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Η επίσκεψη οδηγεί σε νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Στο μεταξύ, εν μέσω διαδηλώσεων και απεργιών η Βουλή ψήφισε χθες με ισχνή πλειοψηφία νόμο που επιτρέπει να μπουν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Κι ενώ η Ελλάδα παλεύει με την αναποτελεσματική δημόσια διοίκησή της, οι διεθνείς πιστωτές της αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν το χρέος της χώρας, που φαίνεται να μην είναι βιώσιμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να προλάβει μια συζήτηση περί κάλυψης χρηματοδοτικού κενού και απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας περί κενού ύψους 10 δισ. τόνισε ότι το κενό είναι πολύ μικρότερο.

Στην Αθήνα η αστυνομία έχει απαγορεύσει τις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης ενόψει της επίσκεψης. Όσον αφορά τις πολεμικές αποζημιώσεις, γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι το Βερολίνο θεωρεί πως το ζήτημα έχει επιλυθεί.

Ο Σόιμπλε αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση εξισορρόπησης στη Γερμανία, καθώς η Μέρκελ θέλει να κερδίσει τις εκλογές το Σεπτέμβρη. Οι ψηφοφόροι υποστηρίζουν την επιμονή της στη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ελλάδα, αλλά κεντροαριστεροί πολιτικοί επικρίνουν τη Μέρκελ για την επιβολή υπερβολικής δόσης λιτότητας στην Ελλάδα και άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης.

Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι είπαν ότι υποστηρίζουν το ταξίδι του Σόιμπλε στην Αθήνα, αλλά τόνισαν ότι γίνεται πολύ αργά και ότι η επίδρασή του είναι μικρή.

*** «H Ελλάδα απαγορεύει τις διαδηλώσεις κατά την επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ‘φασιστική κίνηση’» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Associated Press, που αναδημοσιεύει η Washington Post.

H απαγόρευση είναι «φασιστική και αντιδημοκρατική. Είναι αδιανόητο να γίνεται διαδήλωση και να εξαιρείται η πλατεία Συντάγματος. Είναι αδιανόητο για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη,» δήλωσε στο AP o Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δύο μεγαλύτερα ελληνικά συνδικάτα δήλωσαν ότι δεν προγραμματίζουν διαδηλώσεις σήμερα, αλλά ο Σκουρλέτης είπε ότι τα μέλη του κόμματός του θα συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις, αν γίνουν.

*** Με τίτλο «Η Ελλάδα λέει ότι 4000 αστυνομικοί θα είναι σε επιφυλακή για την επίσκεψη Σόιμπλε» ρεπορτάζ του Associated Press, που αναδημοσιεύει η Washington Post, αναφέρεται στις αστυνομικές δυνάμεις που θα χρησιμοποιηθούν κατά την επίσκεψη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: