Οι Γερμανοί ψηφοφόροι, ο “όρκος σιωπής” και η αποτυχία του “Ελληνικού Προγράμματος”




Ανταπόκριση του Peter Spiegel για τους FINANCIAL TIMES σχολιάζει την αποσιώπηση των περαιτέρω οικονομικών υποχρεώσεων που συνεπάγεται η αποτυχία των προγραμμάτων της Ελλάδας και Πορτογαλίας για τους Γερμανούς φορολογούμενους, καθώς η όποια συζήτηση μετατίθεται για μετά τις γερμανικές εκλογές και την ηθική μιας τέτοιας στάσης («Code of Silence Seeks to Avert Bailout Revolt in German Poll»).

Είναι προφανές για τον καθένα ότι το ελληνικό χρέος είναι αδύνατο να μειωθεί κάτω του 110% έως το 2022, χωρίς να γίνει νέα αναδιάρθρωση, ειδικά τώρα που έχει ξεκαθαριστεί ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν μπορεί να αποφέρει τα προσδοκούμενα €4,5 δις έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι ιθύνοντες της ευρωζώνης ωστόσο αποφεύγουν να σχολιάσουν το μέλλον της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, εκτιμώντας ότι οι δύσκολες αποφάσεις θα παρθούν μετά τις 22 Σεπτεμβρίου. Η Γερμανίδα Καγκελάριος και οι συνεργάτες της επιμένουν ότι καμία υποχρέωση σχετική με την ευρωζώνη δεν μετατίθεται εξαιτίας των εκλογών, οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όμως το διαψεύδουν.

Η αναβολή της λήψης δύσκολων αποφάσεων για την Ελλάδα και την Πορτογαλία εξυπηρετεί τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά όχι το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχουν επωμιστεί την παρακολούθηση των προγραμμάτων βοήθειας.

Σε σχετικές ερωτήσεις που τέθηκαν στην Christine Lagarde σε συνέντευξη τύπου, εκείνη απέφυγε αρχικά να απαντήσει και στη συνέχεια έθιξε αμυδρά τις οικονομικές υποχρεώσεις των πιστωτών, ενώ αξιωματούχοι της Επιτροπής εκτιμούν ότι οι προειδοποιήσεις δεν εμπίπτον στην δικαιοδοσία τους.

Ο ‘όρκος σιωπής’ βασίζεται στην εκτίμηση ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα αντιδράσουν, όταν έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, αναφορικά με το ελληνικό και τo πορτογαλικό πρόγραμμα και θα ψηφίσουν ανθευρωπαϊκά κόμματα. Οι ολλανδικές εκλογές, ωστόσο, υποδεικνύουν το αντίθετο και ίσως θα πρέπει να δοθεί στους Γερμανούς η ευκαιρία να δεχτούν δύσκολες επιλογές, όταν αυτές τους εξηγηθούν ειλικρινώς από πολιτικoύς που εμπιστεύονται.

http://www.ft.com/cms/s/0/92a30ff8-e95d-11e2-9f11-00144feabdc0.html

ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ…

Σε βίντεο στην ηλεκτρονική σελίδα της WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Why Greece will never repay its bailout», o Brian Carney, εκ του συντακτικού επιτελείου της WSJ Europe, εξηγεί γιατί η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της διάσωσης της.

Η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα που έλαβε, τονίζει ο Carney, αλλά κάθε φορά που η χώρα αξιολογείται, αποκαλύπτεται ότι για μια ακόμη φορά δεν έχει πετύχει τους στόχους της. Εντούτοις, η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα στη μοίρα της, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με παραδοχή της αποτυχίας από την πλευρά της, αλλά το πιο πιθανό είναι και να μην πάρουν ποτέ τα χρήματα τους πίσω.

Το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας είναι βέβαιο ότι θα αναγκάσει την ΕΕ να παραδεχτεί ότι δίνει αυτά τα χρήματα απλώς γιατί αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, αυτό θα είναι πολύ πιο καταστρεπτικό για το ίδιο το ευρώ. Η ΕΕ θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα ξοδεύει περισσότερα από αυτά που εισπράττει μέσω της φορολογίας και τότε ενδεχομένως να υπάρξει μια διαγραφή του χρέους, αποδεχόμενη εν μέρει την αποτυχία.

Τότε θα πρέπει η ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβει τα ηνία μέσα από ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αν και είναι γνωστό ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν φημίζονται για ρηξικέλευθες αλλαγές. Απαιτείται, όπως και να έχει, ειλικρίνεια από όλες τις πλευρές, συμπληρώνει ο Carney.

http://live.wsj.com/video/opinion-why-greece-will-never-repay-its-bailout/559E07AB-B6AB-4D12-B018-861A8C649D8E.html?KEYWORDS=Greece#!559E07AB-B6AB-4D12-B018-861A8C649D8E

Photo: Γραφείο Πρωθυπουργού Ελλάδος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: