Με …δόσεις η νέα δόση των 8,1 δις – Φόρμουλα συμβιβασμού με την Τρόικα για τις καθυστερήσεις στο Δημόσιο




Τμηματικά και εφόσον υλοποιούνται οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα θα εκταμιευθεί το ποσό των 8,1 δισ. από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, αποκαλύπτει σε πρωτοσέλιδο κείμενο η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Οι εκκρεμότητες στο Δημόσιο, στον ΕΟΠΥΥ και στον Φόρο Ακινήτων οδηγούν σε παράταση της διαπραγμάτευσης.

Μάλιστα οι επιμέρους δόσεις θα αποδεσμεύονται μετά την υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων δράσεων, οι οποίες θα συμφωνηθούν κατά τη διάρκεια του νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής της Τρόικα που αρχίζει σήμερα στην Αθήνα.

Με ανοιχτά τα μέτωπα της κινητικότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος υπό το βάρος των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ και της υστέρησης των φορολογικών εσόδων αλλά και της κατάρτισης του τελικού σχεδίου για τον νέο φόρο στα ακίνητα, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Χρονοδιάγραμμα

Το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε ότι η αποστολή της τρόικας θα διαρκούσε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, στη συνεδρίαση του Eurogroup, να εγκριθεί το νέο πακέτο χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Με τα σημερινά δεδομένα, στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι δεν είναι εφικτό να τηρηθεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σημειώνουν πως θα καταβληθεί προσπάθεια να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τις 15 του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούν βέβαιο ότι με την εξεύρεση φόρμουλας συμβιβασμού με την Τρόικα για το ζήτημα της κινητικότητας, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει έτοιμο το σχέδιο που ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, θα καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα επιμέρους δόσεων στις οποίες θα… σπάσει η δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Στο μεσοδιάστημα και για τις εκταμιεύσεις των επιμέρους ποσών θα καθορισθούν προαπαιτούμενες δράσεις, οι οποίες θα σχετίζονται όχι μόνο με την κινητικότητα αλλά και με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Πιο αναλυτικά, η τρόικα θέτει μετ’ επιτάσεως θέμα λήψης… διορθωτικών μέτρων για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ και να καλυφθεί η υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος του δημοσιονομικού κενού για εφέτος στο οποίο έχουν καταλήξει κυβέρνηση και τρόικα ξεπερνά κατά τι το 1 δισ. ευρώ και κατά τα 2/3 ή περίπου 650 εκατ. ευρώ αυτό προέρχεται από το ογκώδες έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ.

Το σχέδιο για την Υγεία

Στο οικονομικό επιτελείο σημειώνουν πως σε περίπτωση κατά την οποία η τρόικα αποδεχθεί το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την εξάλειψη της «τρύπας» στον ΕΟΠΥΥ, θα υπάρξει συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Ειδικότερα, το πρόβλημα στον ΕΟΠΥΥ προτείνεται να αντιμετωπιστεί με επιστροφές των ποσών που υπερβαίνουν τις προϋπολογισθείσες δαπάνες (claw back), με μειώσεις τιμών σε εξετάσεις και λοιπές δαπάνες περίθαλψης αλλά και εκτεταμένους ποσοτικούς ελέγχους δαπανών.

Εξάλλου, στα μέτρα που ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών για να καλυφθεί το κενό περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή του έκτακτου τέλους ακινήτων για το 2013 σε τέσσερις δόσεις αντί πέντε που έχει προβλεφθεί.

Μάλιστα, έχουν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να δεσμευθεί προκαταβολικά ότι θα καλύψει τυχόν υστέρηση στα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί από τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, η τρόικα επιμένει να τεθεί σε εφαρμογή η εισφορά επί του τζίρου επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνουν περικοπές στις συντάξεις που δίνει ο το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών.

Για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη με τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης στο υπουργείο Οικονομικών, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις της τρόικας με τους αρμόδιους υπουργούς.

Ετσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και τους υφυπουργούς Υγείας Ζέττα Μακρή και Αντώνη Μπέζα.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 5 το απόγευμα το οικονομικό επιτελείο θα έχει την πρώτη σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι στις 7.30 θα μεταβούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το πρώτο «ραντεβού» με τον νέο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

‘Ψαλίδι’ για να κλείσει η τρύπα στον ΕΟΠΥΥ

Δραστικές μειώσεις στη χρηματοδότηση νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ ζητεί η τρόικα. «Ψαλίδι» 300 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται το 2014 στους προϋπολογισμούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ανάλογη μείωση ζητείται για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καλείται να επιβιώσει με τα ελάχιστα έσοδα που έχουν τα Ταμεία που τον απαρτίζουν.

Το θέμα μπαίνει επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει αύριο με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει την τάση να δημιουργεί ελλείμματα, τα οποία διογκώνονται και λόγω της κρίσης.

Εμφανίζει, δε, και το εξής χρηματοδοτικό παράδοξο: ο ΕΟΠΥΥ έχει σταματήσει να πληρώνει τους παρόχους από το τέλος του 2012 (με εξαίρεση τους φαρμακοποιούς). Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία πλήρωσαν τους προμηθευτές τους και για τον Απρίλιο!

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για τήρηση των δεσμεύσεων και δραστικές μειώσεις σε όλες τις δαπάνες. Συγκεκριμένα:

Για τα νοσοκομεία ζητείται μείωση του προϋπολογισμού από 1,9 δισ. ευρώ το 2013 (χωρίς τη μισθοδοσία του προσωπικού) σε 1,6 δισ. το 2014. Με δεδομένο ότι οι μειώσεις στις δαπάνες έχουν δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα, η μόνη διέξοδος είναι να μειωθεί το λειτουργικό κόστος του ΕΣΥ.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με συγχωνεύσεις νοσοκομείων, αλλαγή χρήσης άλλων και κλείσιμο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τα οποία έχουν χαμηλή πληρότητα ή καλύπτονται από γειτονικά (εκτιμάται ότι είναι επτά σε Αττική και Θεσσαλονίκη και πέντε ή έξι στην υπόλοιπη χώρα). Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα βάλει σε κινητικότητα 1.250 εργαζομένους στο ΕΣΥ, οι οποίοι θα μετακινούνται οπουδήποτε στη χώρα υπάρχει ανάγκη.

Για τον ΕΟΠΥΥ ζητείται περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ζητείται, επίσης, να λειτουργήσει χωρίς επιπλέον κρατική χρηματοδότηση, όταν τα Ταμεία που συμμετέχουν στον Οργανισμό δεν είναι σε θέση να συνεισφέρουν λόγω κρίσης.

Η υστέρηση εσόδων ξεπερνά στο ΙΚΑ το 1,5 δισ. ευρώ, εξαιτίας της μείωσης των μισθών και της ανεργίας. Στον ΟΑΕΕ, από τους 780.000 ασφαλισμένους, οι 400.000 πληρώνουν εισφορές, ενώ στον ΟΓΑ οι καθυστερούμενες εισφορές για το 2012 ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια.

Οι οφειλές

Με επιστολή που έστειλε στον κ. Αδωνι Γεωργιάδη το προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών επισημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει προς τις κλινικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 535 εκατομμυρίων ευρώ (χρήσεις 2007-2011).

Σύμφωνα με τους κλινικάρχες, ληξιπρόθεσμες έχουν γίνει και οι οφειλές των μηνών Δεκεμβρίου 2012, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2013.

Στα 275 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται και οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, όπως επισημαίνει ο ασκών χρέη προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Από αυτά τα 75 εκατομμύρια αφορούν οφειλές από το 2010, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν συνταγές που εκτελέστηκαν τον περασμένο Μάρτιο. Σημειώνεται ότι -μέχρι πρότινος- οι φαρμακοποιοί ήταν ο μόνος πάροχος του Οργανισμού που πληρωνόταν έγκαιρα.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

«Οχι» σε παράταση για το Δημόσιο

Την άρνηση του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας να δώσει παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο για την εφαρμογή της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Eθνους της Κυριακής», οι δανειστές θα επιμείνουν στην εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι εντός του τρίτου τριμήνου του 2013 και άλλων 12.500 εργαζομένων στο Δημόσιο μέχρι τα τέλη του έτους, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η χρηματοδότηση του προγράμματος.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνουν ότι ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με την Τρόικα προτίθεται να μιλήσει με ειλικρίνεια στους εκπροσώπους των δανειστών, επιμένοντας στην ανάγκη να δοθεί παράταση για την κινητικότητα, προκειμένου να εφαρμοστεί με όλες τις συμφωνημένες διαδικασίες που προβλέπουν την αξιοποίηση αξιοκρατικών κριτηρίων.

Παράλληλα o υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να δεσμευθεί προσωπικά για την υλοποίηση του υπόλοιπου χρονοδιαγράμματος χωρίς παρεκκλίσεις και θα αξιοποιήσει το επιχείρημα ότι έχουν υλοποιηθεί οι 2.000 απολύσεις με το κλείσιμο της ΕΡΤ, προκειμένου να πείσει το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας.

Ως δείγμα γραφής για την προσήλωση της κυβέρνησης στους αριθμητικούς στόχους που αφορούν τη Διοικητική Μεταρρύθμιση ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την επίσπευση των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν τους συμβασιούχους που έχει λήξει η σύμβασή τους και εργάζονται με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, καθώς εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο περισσότεροι από 6.000 υπάλληλοι, ενώ παράλληλα θα τονίσει την εκκίνηση των διαδικασιών για την εξυγίανση των αμυντικών βιομηχανιών.

Ν. Β. Τσίτσας

Ενστάσεις για τον νέο φόρο, πιέσεις για το «χαράτσι»

Δεν έχει… πείσει την τρόικα το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα επιβληθεί το 2014 και γι’ αυτό ζητά να παραμείνει σε ισχύ και του χρόνου το «χαράτσι» που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου παραδέχεται ότι η τρόικα έχει επιφυλάξεις για το νέο σύστημα, εμφανίζεται, όμως, κατηγορηματικός ότι«δεν τίθεται θέμα είσπραξης του φόρου από τη ΔΕΗ».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διατυπωθεί ενστάσεις αφενός για την πολυπλοκότητα του Ενιαίου Φόρου καθώς το αρχικό σχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνει 33 συντελεστές φορολόγησης και αφετέρου για το αν οι εφορίες είναι σε θέση να τον εισπράξουν.

Κι αυτό με δεδομένο ότι ο νέος φόρος θα πρέπει να φέρει στα ταμεία του Δημοσίου 3,17 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών αντιτείνουν πως πλέον πρόκειται για έναν μόνιμο φόρο στην ακίνητη περιουσία και όχι για ένα έκτακτο τέλος και ως εκ τούτου η είσπραξή του δεν μπορεί να γίνεται παρά μόνο από τις κατά τόπους ΔΟΥ.

Παράλληλα η Τρόικα έχει ζητήσει να μειωθούν κατά μία οι πέντε δόσεις αποπληρωμής τους φετινού έκτακτου τέλους ακινήτων.

Δηλαδή να εισπραχθεί σε τέσσερις δόσεις, με καταληκτική ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2014. Η τρόικα προβάλλει το επιχείρημα πως η πέμπτη δόση θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο του 2014 και μετά και δεν θα προλάβει να εγγραφεί στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2013, δημιουργώντας έτσι μία «μαύρη τρύπα» 400 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως σύμπτυξη των δόσεων θα προκαλέσει προβλήματα στους πολίτες.

Κώστας Τσαχάκης

Πηγή – Φωτογραφία: www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: