Μετά την κριτική εναντίον Ομπάμα και Κέρι, οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις συγκρούσεις στην Αίγυπτο




Μετά την αυστηρή κριτική που δέχθηκαν από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν αργά το βράδυ τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο και ζήτησαν επιμόνως από την ηγεσία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του στρατού, να φροντίσει ώστε να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια που έχουν στοιχίσει τη ζωή 25 ανθρώπων στη χώρα.

Ο Αμερικανός ηγέτης “ξόδεψε” τη χθεσινή μέρα παίζοντας γκόλφ με τους φίλους του, ενώ ενώ ο κ. Κέρι χρησιμοποίησε το πανάκριβο γιώτ του για μίνι κρουαζιέρα, εκμεταλλευόμενοι το τετραήμερο της γιορτής της 4ης Ιουλίου.

Ως γνωστόν, είκοσι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 19 στο περιθώριο των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν χθες, Παρασκευή, υπέρ του αποπεμφθέντος από τον στρατό Μοχάμεντ Μόρσι.

“Καταδικάζουμε τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην Αίγυπτο. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους  υπευθύνους στην Αίγυπτο να καταδικάσουν τη χρήση της βίας και να αποτρέψουν τυχόν νέες βιαιότητες των υποστηρικτών τους”, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι.

Οι ΗΠΑ “αναμένουν οι στρατιωτικοί να εγγυηθούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των Αιγυπτίων, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ειρηνικής συγκέντρωσης και καλούν όλους τους διαδηλωτές να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους ειρηνικά”, πρόσθεσε η Πσάκι.

“Ο αιγυπτιακός λαός πρέπει να συναθροίζεται για να επιλύει τις διαφορές του ειρηνικά, χωρίς προσφυγή στη βία ή στη χρήση βίας”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο προκαλούν αμηχανία στην Ουάσινγκτον η οποία ενώ δεν επιθυμεί να καταδικάσει αυτό που μπορεί να θεωρείται πραξικόπημα, αναγνωρίζει ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά, απέτυχε να σχηματίσει την κατάλληλη κυβέρνηση για τη χώρα.

Ο κ. Μπαν κι Μουν

Ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Κι-μουν, ζήτησε από τους αιγύπτιους να εναντιωθούν σε κάθε πολιτική «αντιποίνων», καθώς η χώρα συγκλονίζεται από τις συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του προέδρου Μόρσι, ο οποίος καθαιρέθηκε από τον στρατό.

Η επίλυση της κρίσης στη χώρα σημαίνει ότι «δεν υπάρχει χώρος για αντίποινα ή τον αποκλεισμό ενός κόμματος ή μιας κοινότητας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ  εξ ονόματος του του κ. Μπαν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας την «προστασία των διαδηλωτών και την πρόληψη της βίας», και εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να ακολουθούν μόνο «ειρηνικά μέσα».

Ο κ Μπαν πιστεύει ότι η Αίγυπτος ζει τώρα μια «κρίσιμη στιγμή» και πρέπει να επιστρέψει ειρηνικά σε μια πολιτική και δημοκρατική κυβέρνηση. «Οι πολιτικοί ηγέτες της Αιγύπτου έχουν την ευθύνη, με τις δηλώσεις όπως και τις πράξεις τους να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για ένα ειρηνικό και δημοκρατικό διάλογο που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους ψηφοφόρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: Ανακοίνωση Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, AFP, Reuters, ANA-MPA

Photo by Pete Souza: The President, daughter Malia, and First Lady watch the fireworks from the roof of the White House

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: