Η Κύπρος έχει προβλήματα με κεφαλαιακούς ελέγχους γράφει η εφημερίδα New York Times




Στο πρόβλημα της συνέχισης των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο, γεγονός που αποδυναμώνει την ισχύ του ευρώ στη νήσο και προκαλεί ερωτηματικά για την ισότιμη λειτουργία της ευρωζώνης στα κράτη-μέλη της ΕΕ, αναφέρεται ανταπόκριση από τη Λευκωσία του Andrew Higgins στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Currency Controls in Cyprus Increase Worry About Euro System».

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι αν και οι αυστηροί κεφαλαιακοί έλεγχοι που επεβλήθησαν στη νήσο τον περασμένο Μάρτιο έχουν έκτοτε χαλαρώσει, συνεχίζουν να εμπλέκουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους απλούς Κύπριους πολίτες σ΄ έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας.

Σημειώνεται ακόμη ότι το σύνολο των κανονισμών που εξακολουθούν να ισχύουν, καθώς και των απαιτούμενων εγγράφων αυξάνει το κόστος πολλών συναλλαγών, μειώνοντας κατ΄ ουσίαν την αξία του ευρώ στην Κύπρο συγκριτικά με το ελεύθερα διακινούμενο κοινό νόμισμα  στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, προβάλλεται η άποψη πολλών οικονομικών αναλυτών, όπως του Guntram B. Wolff, διευθυντή του εδρεύοντος στις Βρυξέλλες ερευνητικού οργανισμού Bruegel, ότι «η Κύπρος έχει υποστεί μια σιωπηρή, κεκαλυμμένη έξοδο από το ευρώ», καθώς παρά την άμβλυνση των απαγορεύσεων, «το ευρώ στην Κύπρο συνεχίζει να μην είναι το ίδιο με το ευρώ στη Φραγκφούρτη».

http://www.nytimes.com/2013/07/10/world/europe/currency-controls-in-cyprus-increase-worry-about-euro-system.html?pagewanted=all&pagewanted=print

ΚΥΠΡΟΣ: ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΑΡΙ

Στην ενοχή για ανθρωποκτονία του πρώην Υπουργού Άμυνας της Κύπρου Κώστα Παπακώστα για την έκρηξη στο Μαρί, που ευθύνεται για τον θάνατο έξι πυροσβεστών και επτά ατόμων του προσωπικού της ναυτικής βάσης, αναφέρεται ανταπόκριση του Α. Χατζηπαππά για τους FINANCIAL TIMESFormer Defense Minister Guilty over Lethal Cyprus Explosion»). Η ανώτατη ποινή που μπορεί να εκδικαστεί είναι η ισόβια κάθειρξη. Άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί του κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση θανάτου εξ αμελείας και αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης τεσσάρων ετών, ενώ οι Μάρκος Κυπριανού και Σάββας Αργυρού βρέθηκαν αθώοι. Η έκρηξη στο Μαρί, που κατέστρεψε τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροδότησης του νησιού, προκάλεσε ζημιά που υπολογίζεται στα €2 δις και ευθύνεται εν μέρει για την προσφυγή της Κύπρου στο πακέτο βοήθειας. Το δημοσίευμα αναφέρεται στον θυμό των συγγενών που περίμεναν σκληρότερες ποινές για περισσότερους εμπλεκομένους, ενώ κάποιοι προτίθενται να προβούν σε μήνυση κατά του πρώην Προέδρου Χριστόφια, παρά την ασυλία που του χορηγεί το Σύνταγμα, καθώς η επίσημη έρευνα του Οκτωβρίου του 2011 του καταλόγισε πολιτικές ευθύνες.

http://www.ft.com/cms/s/0/bf56a3ec-e8b4-11e2-aead-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: