Ελληνικές συμμετοχές στο Φεστιβάλ «Μεταξύ των Θαλασσών» που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΑΠΕ

Πολιτισμοί και χρώματα της Μεσογείου ανταμώνουν στη Νέα Υόρκη, μέσα στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Μεταξύ των Θαλασσών», με πρωτοβουλία της Ελληνίδας σκηνοθέτιδας και ηθοποιού, Ακτίνας Σταθάκη. Ο θεσμός του Φεστιβάλ καθιερώθηκε σε ετήσια βάση από το 2010 και αποτελεί πλέον ένα αξιοπρόσεκτο πολιτιστικό γεγονός για την αμερικανική μεγαλούπολη, όπου σε καθημερινό επίπεδο παρουσιάζονται εκατοντάδες καινούριες εκδηλώσεις και παραστάσεις.

Το φετινό φεστιβάλ ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή, στο θέατρο «Wild Project» του Μανχάταν και αποσκοπεί στη γνωριμία των Νεοϋορκέζων με καλλιτέχνες από χώρες της Μεσογείου ή με άτομα που ζουν στη Νέα Υόρκη, αναδεικνύοντας στοιχεία των πολιτισμικών καταβολών τους.

Η ελληνική συμμετοχή επικεντρώνει και φέτος ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αποκομίζοντας θετικά σχόλια, με δυο έργα. Ο ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Γιάννης Μαυριτσάκης παρουσιάζει στην αγγλική γλώσσα, σε παγκόσμια πρεμιέρα, το έργο του «Redshift» (απόδοση στα ελληνικά: Μετατόπιση προς το ερυθρό). Τη μετάφραση έκανε η Χριστίνα Πολυχρονίου, τη σκηνοθεσία η Κατερίνα Αλεξάκη και συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Θεοδώρα Λουκά, Δημήτρης Μπονάρος, Sybil Johnson, Alex Ristov και Nick Smerkanich. Η παραγωγή ανήκει στο «Between the Seas Theater Productions». Τα εύστοχα και πάντα επίκαιρα μηνύματα του έργου, που αναζητούν μόνιμα ερωτήματα για την εξουσία, την υποταγή και την αντίδραση, άγγιξαν το κοινό.

Επίσης, παρουσιάζεται το γνωστό έργο «Πόλη-κράτος» (απόδοση στα αγγλικά: City-State) του Θιάσου Κανιγκούντα, που παρουσιάστηκε και στην Αθήνα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη και με τη συμμετοχή των: Μαρία Κεχαγιόγλου, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Ευθύμη Θέου, Μ. Τζαννή, Γιώργου Φριντζήλα και Ανθή Ευστρατιάδου. Η παραγωγή έγινε με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης».

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ευρεία γκάμα εκδηλώσεων, με σύγχρονες παραστατικές τέχνες, όπως η παράσταση μουσικής και πολυμέσων «Suite Camus» για την οποία έχουν συνεργαστεί καλλιτέχνες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αλγερία. Επίσης, το έργο «Μάτια» του Αραβοεβραϊκού Θεατρικού Κέντρου, με έδρα το Ισραήλ, καθώς και το νέο έργο του Πορτογάλου χορογράφου Πέντρο Γκούτσα Γκόμες «Μεταξύ εκατομμυρίων», που έχει ως θέμα την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση.

«Το Φεστιβάλ Μεταξύ των Θαλασσών έχει βασικό στόχο να δημιουργήσει μια σταθερή γέφυρα ανταλλαγής ιδεών και καλλιτεχνικών έργων, μεταξύ Αμερικής και Μεσογείου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ακτίνα Σταθάκη, υπογραμμίζοντας ότι «στην Αμερική είναι ακόμη περιορισμένη η προσέγγιση της Μεσογείου ως ένας γεωγραφικός χώρος με μακραίωνη ιστορία ανταλλαγών, ικανός να επηρεάσει και σήμερα τους κατοίκους της. Φέτος, υπάρχουν 15 παραστάσεις, από εννέα χώρες».

Πηγή: ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: