Για ενδείξεις βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, γράφουν οι Finncial Times




Ο δείκτης των μάνατζερ αγοράς για τη βιομηχανία ανέβηκε στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου ενάμιση έτους, γεγονός που μεταφράζεται σε υψηλότερη παραγωγή, ενώ η ενίσχυση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών στην Ιταλία αύξησε τις ελπίδες ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα ανακάμψει στο τέλος του έτους, σύμφωνα με την Claire Jones και σχετικό άρθρο της για τους FINANCIAL TIMES (“Eurozone Data Buoy Hopes of Economic Recovery”).

Η καθηγήτρια στο London Business School και πρώην γενική διευθύντρια έρευνας για την ΕΚΤ Lucrezia Reichlin, εκτιμά ότι τα δεδομένα συνεχώς βελτιώνονται από τον Μάιο και μετά και δεν αφορούν μόνο στον πυρήνα αλλά και στην περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Τα προβλήματα της υψηλής ανεργίας (12,1% για το σύνολο της ευρωζώνης και 23% για τους νέους) και του ευαίσθητου τραπεζικού συστήματος παραμένουν. Υπάρχουν ωστόσο θετικές ενδείξεις ότι οι κίνδυνοι εξισορροπούνται κατά τον οικονομολόγο της RBC Capital Markets, James Ashley, καθώς αν και η βιομηχανική παραγωγή εξακολουθεί να μην είναι η επιθυμητή, ο ρυθμός συρρίκνωσής της έχει επιβραδυνθεί.

Η ΕΚΤ μάλλον θα αποφύγει να προβεί σε περαιτέρω περικοπές επιτοκίων, το διοικητικό της συμβούλιο ωστόσο μπορεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευθετήσει το ζήτημα του δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων στο Νότο της Ευρώπης. Πράγματι, οι τρεις αρχές συζητούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των αγορών ασφάλισης που να στηρίζονται από επιχειρηματικά δάνεια.

http://www.ft.com/cms/s/0/a3022816-e25a-11e2-87ec-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: