Στις 8-10 Ιουλίου υποβάλλεται στο ΣΑ η έκθεση του Μπαν κι Μουν για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ




Στις 8-10 Ιουλίου αναμένεται να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας από το Γενικό Γραμματέα η έκθεσή του για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, στην οποία θα εισηγείται ανανέωση της θητείας της για ακόμη έξι μήνες. Η έκθεση θα περιέχει και 2-3 παραγράφους για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, με αναφορές και στις συναντήσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ με τους δύο ηγέτες, αλλά δεν αναμένεται να έχει εκπλήξεις.

Οι Βρετανοί έχουν δώσει διαβεβαιώσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο ότι θα παρουσιάσουν τεχνικό ψήφισμα, ωστόσο ουδείς εγγυάται ότι η Τουρκία δεν θα κινηθεί εκ νέου μέσω του Αζερμπαϊτζάν, εγείροντας δυσκολίες.  

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί τις κινήσεις της Τουρκίας, που πλέον εγείρει σαφή αντίθεση με τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ζητώντας αλλαγή τους με την αιτιολογία πως «είναι πεπαλαιωμένοι και πρέπει να εκσυγχρονιστούν».

Ήδη η Άγκυρα προσπάθησε δύο φορές να θέσει τις ενστάσεις της στην 5η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης, όμως απορρίφθηκαν γιατί η Επιτροπή έχει καθαρά τεχνικό χαρακτήρα.

Το ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναμένεται να υιοθετηθεί από το Σ.Α. στις 30 Ιουλίου, ενώ γύρω στις 15 Ιουλίου θα ενημερώσει τα μέλη στη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: