Σούπερ λίμο για τον Καρογιάν – Τι απαντά η Βουλή




Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Λευκωσία: Κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και κατάχρηση του προνομίου της παραχώρησης υπηρεσιακού αυτοκινήτου και δη λιμουζίνας σε κρατικούς αξιωματούχους και όχι μόνο, επιβεβαιώνουν τα νέα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών. Στοιχεία, τα οποία και πάλι κρίθηκαν ελλιπή, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση που οι βουλευτές έκαναν από την πρώτη στιγμή. Ότι, δηλαδή, το Κράτος δεν γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσα αυτοκίνητα και σε ποιους τα διαθέτει.

Χθες, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε  έναν πιο ενημερωμένο και αναλυτικό κατάλογο, στον οποίο περιλαμβάνονται 117 πρόσωπα που χρησιμοποιούν λιμουζίνα στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εννοείται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, επτά ημέρες την εβδομάδα, με τα καύσιμα και τα έξοδα συντήρησης και καθαρισμού (πλυντήριο) πληρωμένα. Από τα στοιχεία που κατατέθηκαν προκύπτουν αρκετά ενδιαφέροντα.
Μεταξύ αυτών και τα ακόλουθα:

● Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ως πρώην πρόεδρος της Βουλής, δικαιούται με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2003, γραμματέα, οδηγό και υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ο κυβισμός του οποίου θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 29 και 36 αλόγων. Εντούτοις, το αυτοκίνητο που παραχωρήθηκε στον κ. Καρογιάν από τις 20/1/2010 είναι ένα Μερσεντές Ε500 που υπερβαίνει κατά πολύ τις προδιαγραφές που θέτει το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς αφορά αυτοκίνητο με κινητήρα 55 αλόγων, το οποίο, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, διαθέτει ιπποδύναμη πέραν των 300 αλόγων.
Όπως λέχθηκε χθες στη Βουλή, το εν λόγω όχημα -η αξία του οποίου υπερβαίνει τα €100.000 στην αγορά- δόθηκε στον κ. Καρογιάν προσωρινά, ωστόσο, δεν αντικαταστάθηκε εδώ και τρία χρόνια.

Το αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί ο κ. Καρογιάν, υπερέχει σε ιπποδύναμη από το προεδρικό όχημα, ένα Μερσεντές S450L που αγοράστηκε επί θητείας του κ. Χριστόφια και χρησιμοποιείται σήμερα από τον κ. Αναστασιάδη.

● Η μοναδική σύζυγος πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας που έχει στη διάθεσή της κρατική λιμουζίνα (ΒΜW 728i), εννοείται με οδηγό, είναι η κ. Μιμή Κυπριανού.
● Ξεχωρίζει το όχημα με το οποίο διακινείται η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου. Σαφώς οικονομικό και πάνω απ’ όλα φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς πρόκειται για ένα «Χόντα» υβριδικό.
● Ακόμη μεγαλύτερη είναι η κατάχρηση που παρατηρείται σε ημικρατικούς οργανισμούς, όπου διευθυντικά στελέχη έχουν στη διάθεσή τους πολυτελείς και μεγάλου κυβισμού λιμουζίνες, ακόμη και με κίνηση στους τέσσερις τροχούς (4Χ4).
Στην ΑΤΗΚ, πέραν από τον πρόεδρο του Δ.Σ. λιμουζίνα δικαιούνται ο ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής και οι ανώτεροι διευθυντές δικτύων, πελατών, υποστήριξης, μάρκετιγκ, διοίκησης και ενσύρματου δικτύου πρόσβασης.
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Κεντρική Τράπεζα. Πέραν από τον Διοικητή, λιμουζίνα κατέχουν και οι τέσσερις ανώτεροι διευθυντές.
Στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, έχουν στη διάθεσή τους λιμουζίνα τόσο ο επίτροπος όσο και ο βοηθός επίτροπος, καθώς και οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κύπρου και ΤΕΠΑΚ.
● Τα ίδια και χειρότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στους περισσότερους δήμους, δικαίωμα χρήσης λιμουζίνας έχουν μόνο οι δήμαρχοι. Στον Δήμο Λεμεσού έχουν και ο οικονομικός διευθυντής όσο και ο δημοτικός γραμματέας, όπως και στον Δήμο Λακατάμιας.
Λιμουζίνες μόνο για λίγους
Οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών προχωρούν με βάση την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ. Δηλαδή, κρατική λιμουζίνα να δικαιούνται μόνοι οι ακόλουθοι: Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόεδρος της Βουλής, υπουργοί, υφυπουργός παρά τω Προέδρω, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γενικός Εισαγγελέας, Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γενικός Ελεγκτής και Γενικός Λογιστής.
Δήμοι, Ημικρατικοί Οργανισμοί και άλλες κρατικές και ανεξάρτητες υπηρεσίες, θα δικαιούνται να παρέχουν οχήματα σε αξιωματούχους τους  μόνο για υπηρεσιακούς σκοπούς, ενώ θα τεθεί διά νόμου οροφή, όσον αφορά στην ιπποδύναμη των αυτοκινήτων που θα αγοράζονται.
Τι απαντά η Βουλή
Σε καμία περίπτωση δεν είχε κληθεί ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, να επιλέξει ούτε επέλεξε ο ίδιος το όχημα που του παραχωρήθηκε δηλώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, «ο κ. Καρογιάν, εκ των πραγμάτων χρησιμοποιεί το εν λόγω όχημα μέχρις ότου τού διατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών το σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές όχημα».
Με αφορμή τα σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον κυβισμό του υπηρεσιακού οχήματος το οποίο χρησιμοποιείται από τον κ Καρογιάν, η Βουλή διευκρινίζει ότι «το εν λόγω όχημα, που χρησιμοποιείται από τον κ. Μάριο Καρογιάν, υπό την ιδιότητά του ως πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στη βάση των διαθέσιμων οχημάτων του κράτους κατά τη δεδομένη περίοδο, κατά την οποία ο κ. Καρογιάν κατέστη δικαιούχος, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία».
Η θέση του Υπ. Οικονομικών
Το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν ουδεμία ανάμιξη είχε στη διαδικασία επιλογής του υπηρεσιακού οχήματος που του παραχωρήθηκε και κατά συνέπεια η χρήση του συγκεκριμένου οχήματος δεν ήταν δική του επιλογή, όπως ενδεχομένως να συμπεραίνεται από κάποια σχετικά δημοσιεύματα
Το Υπουργείο Οικονομικών, με σχετική ανακοίνωση αναφορικά με τη χρήση υπηρεσιακών οχημάτων από αξιωματούχους του κράτους, διευκρινίζει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ως τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δικαιούται με βάση σχετική νομοθεσία υπηρεσιακό αυτοκίνητο.
Εξηγεί ότι στον κ. Καρογιάν παραχωρήθηκε προσωρινά από το Υπουργείο Οικονομικών όχημα μεγαλύτερου κυβισμού από αυτό που προβλέπει η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με βάση τα οχήματα που διέθετε το κράτος όταν παραχωρήθηκε το όχημα.
Καταλήγοντας, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι  η διευθέτηση είναι προσωρινή μέχρις ότου το κράτος διαθέσει στον κ. Καρογιάν όχημα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: