Σε πορεία μεγάλης σύγκρουσης ο Λευκός Οίκος με τη Μόσχα και το Πεκίνο για τον Σνόουντεν




Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, διότι βρίσκεται ενώπιον του μεγαλύτερου διλήμματος της προεδρίας του. Πρέπει να αποφασίσει εάν θα συγκρουστεί με τη Ρωσία και τη Κίνα; Διότι εκεί οδηγούνται τα πράγματα… Γνωρίζει ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Πριν από μερικές ημέρες συναντήθηκε με τους ηγέτες των δύο άλλων υπερδυνάμεων, βεβαίως δεν τα πήγαν και τόσο καλά, αλλά δεν τα έσπασαν. Γνωρίζει επίσης ότι ο Εντουαρντ Σνόουντεν έχει στην κατοχή του φοβερά, εκρηκτικά θα έλεγα, στοιχεία για τις ενέργειες των αμερικανικών υπηρεσιών εναντίον της Μόσχας και του Πεκίνου.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος Ομπάμα απαιτεί από τη Ρωσία να παραδώσει πάραυτα τον νεαρό αναλυτή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και προειδοποιεί για τις συνέπειες. Πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπέθεσε ότι βρίσκεται ακόμα στη Μόσχα. Χρησιμοποίησε ταξιδιωτικά έγγραφα του Ισημερινού. Αρα έχει το καθεστώς πρόσφυγα από τον Ισημερινό.

Ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή με βεβαιότητα που βρίσκεται, και ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει η Αμερική στην περίπτωση που εντοπιστεί σε κάποιο αεροπλάνο. Θα το αναγκάσουν να προσγειωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε φιλική τους χώρα, ιδιαίτερα εάν είναι ρωσικό το αεροπλάνο; Είναι μία απόφαση που θα πάρει ο Αμερικανός πρόεδρος διότι αφορά τη χρησιμοποίηση πολεμικών αεροπλάνων.

Στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο Πρόεδρος Ομπάμα ενημερώθηκε για όλες τις πτυχές της υπόθεσης σε σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών των μυστικών υπηρεσιών. Βεβαίως ενημερώνεται συνέχεια για το θέμα, καθώς όπως είπαμε κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα οι γέφυρες με τη Μόσχα και το Πεκίνο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου συνέδεσε με την Κίνα την απόφαση του Χόνγκ Κόνγκ να επιτρέψει στον Σνόουντεν να αναχωρήσει για τη Μόσχα. Με λίγα λόγια δεν αγοράζουν τις εξηγήσεις που δόθηκαν. Ο εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι μίλησαν και συνεννοήθηκαν με εκπροσώπους του Χόνγκ Κόνγκ απαιτώντας να μην του επιτραπεί να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.

Λένε πως ζητούσαν από το Χόνγκ Κόνγκ μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν την αναχώρηση του αεροπλάνου να σταματήσουν τον Σνόουντεν, αλλά αρνήθηκαν διότι αυτό αποφάσισε το Πεκίνο.

Η καυτή πατάτα βρίσκεται στα χέρια του Πούτιν. Οι Αμερικανοί δεν αισιοδοξούν. Δεν αναμένουν πως θα τους παραδώσει το νεαρό πράκτορα. Και πριν από λίγο του διεμήνυσαν μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου ότι «εμείς σου παραδώσαμε πολλούς εγκληματίες στο παρελθόν»…

Φωτογραφία του προέδρου Ομπάμα με τον Κινέζο ομόλογό του: White House

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: