Ανακοίνωση από στιγμή σε στιγμή: Τελείωσε η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, οι οποίοι έβαλαν τις τελευταίες “πινελιές” στο νέο υπουργικό συμβούλιο




Τις τελικές αποφάσεις για τα πρόσωπα της κυβέρνησης, τη δομή αυτής αλλά και το πλαίσιο της νέας προγραμματικής συμφωνίας πήραν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, γράφει στην  ιστοσελίδα της η εφημερίδα Εθνος. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε και τώρα αναμένονται οι ανακοινώσεις των αποφάσεων. Ο κ. Μουρούτης έγραψε στο Twitter: Σε πολύ λίγο η ανακοίνωση της Κυβέρνησης.

Οι προτεραιότητες που θέτει το ΠΑΣΟΚ ενόψει του σχηματισμού της νέας, δικομματικής, κυβέρνησης, συζητήθηκαν, σήμερα, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Ιπποκράτους υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία, όπως αναφέρουν πηγές του Κινήματος, δεν συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τα υπουργεία στα οποία θα τοποθετηθούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ούτε ονόματα στελεχών.

Τα θέματα αυτά τα συζήτησαν πριν από λίγο ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τη συνάντηση, αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης, που αφορά στην «επαναθεμελίωσή» της, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, στη νέα προγραμματική συμφωνία, αλλά και στη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων. Στόχος είναι η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας να γίνει με σαφή τρόπο, που θα διευκολύνει ώστε να υπάρξει μια στέρεη κοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιμείνει στην προώθηση όλων των θεμάτων που είχε θέσει κατά τη διάρκεια λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα κοινωνικού κράτους. Έχουν ήδη επιλεγεί τα ειδικότερα θέματα, πάνω στα οποία θα εργαστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στελέχη του κινήματος.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ το πρώτο θέμα είναι οι σχέσεις με τους εταίρους και η βιωσιμότητα του χρέους, ενώ, το ΠΑΣΟΚ, θα επιμείνει και στο ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα. Τα άλλα θέματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ είναι: – Προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης τόσο ειδικά όσο και γενικά. – Ιδιωτικοποιήσεις- αποκρατικοποιήσεις. – Διοικητική μεταρρύθμιση. – Υγεία- ΕΟΠΥΥ. – Ανεργία, ασφαλιστικά, πρόνοια, κοινωνική συνοχή. – Θέματα λειτουργίας των θεσμών, πολιτικό σύστημα (πολιτικό χρήμα, εκλογικός νόμος κλπ) και αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στο επίπεδο του νέου κυβερνητικού σχήματος, το καθοριστικό θα είναι αν θα συμμετέχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με θέση αντιπροέδρου και υπουργείο, όπως είθισται να γίνεται στις κυβερνήσεις συνεργασίας στα ευρωπαϊκά κράτη. Εκτός από τον ανασχηματισμό οι δύο αρχηγοί συζητούν τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, αλλά και τη βελτίωση της νομοθετικής λειτουργίας, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα ασυνεννοησίας. Θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει πιο συχνά, ενώ συζητείται και η συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής που θα συνέρχεται σε τακτική βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αρχηγοί έχουν ήδη συζητήσει και το θέμα της ΕΡΤ, την επίσπευση της έναρξης λειτουργίας του μεταβατικού σχήματος, σύμφωνα και με την προσωρινή απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και την ίδρυση του νέου φορέα, η αρμοδιότητα για τον οποίο θα δοθεί σε υφυπουργό κοινής αποδοχής.

Πάντως, ο χρόνος είναι περιορισμένος και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ορκιστεί μέχρι την Τετάρτη, καθώς την Πέμπτη το πρωί ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και θα πρέπει να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες και να έχουν καθησυχαστεί οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι η ισορροπία αποκαταστάθηκε. Την Παρασκευή αρχίζει και το τριήμερο συνέδριο της ΝΔ.

Πηγή-Φωτογραφία: ΕΘΝΟΣ – www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: