Ρωσική πηγή: Οι Αμερικανοί μας έφεραν σε δύσκολη θέση στην υπόθεση του Εντουαρντ Σνόουντεν




Ρωσική κυβερνητική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φέρει τη Μόσχα σε «δύσκολη θέση» διότι δεν είχαν ειδοποιήσει έγκαιρα σχετικά με την ακύρωση του διαβατηρίου του πρώην συμβούλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν

Η πηγή αυτή η οποία ασχολείται με την υπόθεση δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι “οι  Αμερικανοί έχουν επίγνωση ότι προκάλεσαν αμηχανία στην Μόσχα διότι δεν είχαν ειδοποιήσει έγκαιρα για την ακύρωση του διαβατηρίου» του Έντουαρντ Σνόουντεν”.

«Εάν αυτό είχε γίνει νωρίτερα, είναι πιθανό ο Σνόουντεν να μην είχε επιβιβαστεί ποτέ στην πτήση για την Μόσχα και δεν θα εξελισσόταν ποτέ όλη αυτή η ιστορία», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος προέβη σε αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών οι οποίες προκάλεσαν σάλο, βρίσκεται ακόμη –από την Κυριακή– στη ζώνη  μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, όπου έφθασε από το Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο έχει υποβάλει αίτημα να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό, χώρα η κυβέρνηση της οποίας έχει κάνει σαφές ότι θα εξετάσει το αίτημα αλλά η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει μήνες.

Οι ΗΠΑ ζητούν τη σύλληψη και την έκδοση του Έντουαρντ Σνόουντεν, τον οποίο κατηγορούν για κατασκοπεία. Η ακύρωση του διαβατηρίου του Σνόουντεν δεν είχε γίνει γνωστή παρά την Κυριακή, όταν είχε ήδη εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ για να ταξιδέψει στην Μόσχα.

Πηγή: Ιντερφαξ,  AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: