Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα το παίζει …άνετος: “Δεν θα στείλω αεροπλάνα για να πιάσουν έναν 29χρονο πειρατή του διαδικτύου”




Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να επιχειρήσουν να αναχαιτίσουν το αεροπλάνο που θα μετέφερε τον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν, αν αυτός επρόκειτο να εγκαταλείψει τη Ρωσία. “Δεν θα στείλω αεροπλάνα για να πιάσουν έναν 29χρονο πειρατή της πληροφορικής”, τόνισε.

Μιλώντας από το Ντακάρ, ο κ. Ομπάμα είπε ότι δεν έχει τηλεφωνήσει στους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας σχετικά με τον Έντουαρντ Σνόουντεν και “δεν θα έπρεπε να το κάνει” καθώς πρόκειται για υπόθεση που αφορά καθαρά τη δικαιοσύνη. “Δεν έχω τηλεφωνήσει στον πρόεδρο Σι προσωπικά ούτε στον πρόεδρο Πούτιν προσωπικά και ο λόγος είναι ότι, πρώτον, δεν θα έπρεπε να το κάνω”, δήλωσε ο Ομπάμα.

“Δεύτερον, έχουμε πολλές δουλειές με την Κίνα και τη Ρωσία και δεν πρόκειται μια υπόθεση ενός υπόπτου, του οποίου την έκδοση προσπαθούμε να πετύχουμε, να γίνει ξαφνικά μια υπόθεση για την οποία να πρέπει να διαπραγματευθούμε και να παζαρέψουμε ένα ολόκληρο φάσμα άλλων θεμάτων”, δήλωσε ο Ομπάμα.

Στο μεταξύ, ο Ισημερινός ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται των προνομιακών δικαιωμάτων που έχει βάσει μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για να δείξει ότι προσεγγίζει βάσει αρχών το αίτημα του Σνόουντεν για άσυλο.

Αξιωματούχοι στο Κίτο πρόσθεσαν ότι δεν έχουν ακόμη επεξεργαστεί την υπόθεση του Αμερικανού φυγά επειδή ο τελευταίος δεν έχει φθάσει ακόμη σε κάποια διπλωματική αποστολή του Ισημερινού.

Εξάλλου σε μια εσκεμμένα δηκτική κίνηση από την αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Ραφαέλ Κορέα, ο Ισημερινός προσέφερε επίσης μια δωρεά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ για να ενισχύσει την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ενοχλημένοι από δηλώσεις ότι το Κίτο ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά της υπόθεσης Σνόουντεν βάσει των δικών του συμφερόντων, αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο Ισημερινός δεν θα βασίσει την απόφασή του στην επιθυμία του να ανανεώσει το Προνομιακό Εμπορικό Σύμφωνο των Άνδεων με την Ουάσινγκτον.

“Ο Ισημερινός παραιτείται, μονομερώς και αμετακλήτως από τα εν λόγω τελωνειακά οφέλη”, δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος, ο Φερνάντο Αλβαράντο.

“Επιπλέον ο Ισημερινός προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες οικονομική βοήθεια 23 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ανάλογη με τα εμπορικά οφέλη που θα είχαμε, με την πρόθεση να παράσχει εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα”, πρόσθεσε ο Αλβαράντο.

“Ο Ισημερινός δεν δέχεται πίεση ούτε απειλές από κανένα, ούτε διαπραγματεύεται αρχές ούτε τις υποτάσσει σε εμπορικά συμφέροντα, όσο σημαντικά κι αν είναι αυτά”, τόνισε.

Στη Μόσχα, πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, την οποία επικαλείται το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, δήλωσε πως ο Σνόουντεν δεν μπορεί να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Μόσχας επειδή δεν έχει έγκυρο διαβατήριο.

“Ο Σνόουντεν δεν έχει έγκυρα χαρτιά. Γι’ αυτό το λόγο, δεν μπορεί να πάει ούτε στην Κούβα ούτε οπουδήποτε άλλου”, δήλωσε η πηγή.

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: