Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης για “ανεύθυνες αποκαλύψεις” στο θέμα των παρακολουθήσεων




Ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Κλάπερ, επέκρινε το Σάββατο τα μέσα ενημέρωσης για «ανεύθυνες αποκαλύψεις», όπως χαρακτήρισε, τα υπερμεγέθη προγράμματα παρακολούθησης των επικοινωνιών από την κυβέρνηση, υπό τον μανδύα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο από την Ουάσιγκτον.

«Κατά την τελευταία εβδομάδα, γίναμε μάρτυρες ανεύθυνων αποκαλύψεων σχετικά με τις υπηρεσίες πληροφοριών που εργάζονται για την ασφάλεια των Αμερικανών», ανέφερε ο Τζέιμς Κλάπερ σε σχετική δήλωση.Οι αποκαλύψεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης έριξαν φως σε δύο διαδοχικά μυστικά προγράμματα του Οργανισμού Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Το ένα αφορά τη συγκέντρωση από το 2006 στοιχείων των τηλεφωνικών κλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες από την εταιρεία Verizon, και πιθανώς και άλλους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, και το άλλο με την ονομασία PRISM, έχει ως στόχο να παρεμποδίσει τις επικοινωνίες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω διαδικτύου σε εννέα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook.

Το πρόγραμμα PRISM είναι «νόμιμο», διαβεβαίωσε, Τζέιμς Κλάπερ επισημαίνοντας ότι είχε συζητηθεί στο Κογκρέσο και πρόσφατα έλαβε εκ νέου άδεια. Ο Κλάπερ είπε επίσης ότι το PRISM δεν ήταν ένα μυστικό πρόγραμμα, αλλά «ένα εσωτερικό σύστημα πληροφορικής, το οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση» και επιτρέπεται στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το νόμο περί Εποπτείας Πληροφοριών, ενώ σύμφωνα πάντα με τον διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών, «ήταν ευρέως γνωστό και είχε συζητηθεί δημοσίως από την στιγμή της εφαρμογής του το 2008».

Το πρόγραμμα PRISM διαβεβαίωσε ο Κλάπερ δεν αφορά πολίτες των ΗΠΑ ή κάποιους που διαβιούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ζητήθηκε ¨Ερευνα

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Διευθυντή Αντικατασκοπίας Τζέιμς Κλάπερ, ανακοίνωσε ότι η Αμερικανική υπηρεσία αντικατασκοπίας ζήτησε χθες τη διεξαγωγή μίας έρευνας για τη διαπίστωση εγκληματικής αμέλειας σχετικά με την υπόθεση των μυστικών προγραμμάτων παρακολούθησης, που είχε θέσει σε εφαρμογή η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) και τα οποία διέρρευσαν στον Τύπο.

Η είδηση για την διαταγή της εκπόνησης μίας «αναφοράς για εγκληματικές ενέργειες» από την NSA ακολούθησε μετά τους μύδρους που εξαπέλησε ο Διευθυντής Αντικατασκοπίας για τις «ασυνείδητες αποκαλύψεις» του άκρως απόρρητου προγράμματος συλλογής ηλεκτρονικών δεδομένων PRISM.

Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη πόσο ευρεία πρόκειται να είναι η υπό διεξαγωγή έρευνα από την NSA, όμως ο εκπρόσωπός του γραφείου του Κλάπερ Σον Τέρνερ δήλωσε πως «έχει καταταθεί το αίτημα για διεξαγωγή μίας έρευνας για εγκληματική ενέργεια».

Η αναφορά που θα συνταχθεί θα κατατεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει θεσπισμένες διαδικασίες για να διαπιστωθεί εάν μία έρευνα πληροί της προϋποθέσεις. Οι εισαγγελείς δεν εγκρίνουν όλες τις έρευνες, όμως κατά το παρελθόν έχουν εγκρίνει την έρευνα σημαντικών υποθέσεων διαρροών, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι διαρροές αναφορικά με τα προγράμματα της NSA είναι τόσο σοβαρές που το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εγκρίνει τη διεξαγωγή ερευνών.

Σε ανακοίνωσή του, νωρίτερα χθες, ο Κλάπερ είχε παραδεχθεί την ύπαρξη του προγράμματος PRISM για πρώτη φορά και δήλωσε πως ο στόχος του έχει παρεξηγηθεί από τα μέσα ενημέρωσης. Όπως τόνισε το πρόγραμμα είναι απολύτως νόμιμο, δεν στρέφεται εναντίον Αμερικανών πολιτών και έχει βοηθήσει να αποτραπούν απειλές κατά της χώρας, επεσήμανε.,

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στις εφημερίδες Ουάσιγκτον Ποστ και τη βρετανική Γκάρντιαν ήσαν πέρα για πέρα νόμιμες και διεξήχθησαν από όργανα που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο: «σημαντικές παρερμηνείες» περιέχονται στα πρόσφατα άρθρα, δήλωσε ο ίδιος.

Το πρόγραμμα με την κωδική ονομασία PRISM αποσκοπεί στην παρακολούθηση και καταγραφή της επικοινωνίας ξένων χρηστών του Ίντερνετ, που διαμένουν εκτός των ΗΠΑ, σε εννέα μεγάλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: