Οι Αμερικανο-Βρετανοί …ξανάρχονται: Ο Ντάουνερ βλέπει την Τρίτη τον Χέϊγκ, έτοιμος ο Κέρι για παρέμβαση




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Λευκωσία: Η εμπλοκή των Αγγλοαμερικανών, στο υψηλότερο επίπεδο, διαμορφώνει νέα δεδομένα στο Κυπριακό, το οποίο εισέρχεται σε πορεία προετοιμασίας μιας νέας προσπάθειας το φθινόπωρο. Προσπάθεια την οποία οι «συνήθεις ύποπτοι» τη θεωρούν «τελευταία», ενώ για μια σειρά λόγους που συνδέονται και με άλλες συγκυρίες, επιδιώκεται η διαδικασία να έχει τον χαρακτήρα «εξπρές».

Οι κινήσεις επί του παρόντος είναι παρασκηνιακές, καθώς τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Λονδίνο δεν επιθυμούν να εκτεθούν πριν «το νερό μπει στο αυλάκι». Πάντως, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, όπως αναφέρουν πηγές του ΟΗΕ στη Λευκωσία, θα συναντηθεί μεθαύριο Τρίτη στο Λονδίνο με τον υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Βρετανία είναι και η μόνη χώρα που ανοικτά, στη διάρκεια της ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ντάουνερ την περασμένη Πέμπτη, στήριξε τον Αυστραλό αξιωματούχο του ΟΗΕ και την αποστολή του.

Η στήριξη δόθηκε σε μια περίοδο που αμφισβητείται έντονα στη Λευκωσία. Είναι σαφές πως η συνάντηση Χέιγκ-Ντάουνερ συνδέεται με την αναβαθμισμένη εμπλοκή του Λονδίνου στο Κυπριακό. Ως γνωστόν, το Φόρεϊν Όφις έχει ούτως ή άλλως πρωταγωνιστικό ρόλο στους σχεδιασμούς, ωστόσο όταν ο ΥΠΕΞ παρεμβαίνει, έχει άλλη βαρύτητα και δίνεται και διαφορετικό μήνυμα.

Στην πλευρά των Αμερικανών, όπως προκύπτει από τις επαφές στη Λευκωσία του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν, η παρέμβαση του ΥΠΕΞ Τζον Κέρι θεωρείται δεδομένη, υποδεικνύεται όμως ότι «θα γίνει όταν χρειαστεί». Κυρίως για τους Αμερικανούς, το ζητούμενο είναι πώς θα κινηθεί η Άγκυρα στην πράξη, ενώ το ενδιαφέρον τους εστιάζεται και στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ (με αφορμή τούτο προέκυψε και η πρόθεση Κέρι να παρέμβει). Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Ρούμπιν, ανέφερε πως θα πρέπει οι συζητήσεις να γίνονται με την Τουρκία. Είναι μια θέση που επαναλαμβάνεται συνεχώς από τη Λευκωσία, αλλά τούτο δεν θεωρείται εύκολο εγχείρημα καθώς ως γνωστόν η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι σαφές πως η τουρκική κυβέρνηση έχει διαμορφώσει τους σχεδιασμούς της και θα επιχειρήσει να εμπλακεί στον βαθμό που δεν ανατρέπονται πάγιες πολιτικές στο Κυπριακό. Η πρόταση για τετραμερή διάσκεψη βρίσκεται στο τραπέζι από πλευράς Άγκυρας, ενώ ο βασικός σχεδιασμός αφορά στο θέμα του φυσικού αερίου. Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν πως οι εξελίξεις στα κατεχόμενα, οι πρόωρες «εκλογές» (28 Ιουλίου), ακόμη και το φάγωμα Έρογλου δεν επηρεάζουν το πλαίσιο των κινήσεών του, όπως έχουν διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη ότι θα υπάρξει επανεκκίνηση στο Κυπριακό το φθινόπωρο.

Την ίδια ώρα, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ προχωρεί στην ενίσχυση της ομάδας του ενόψει εξελίξεων. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η ομάδα Κυπριακού των Ηνωμένων Εθνών ενισχύεται και στήνεται ένας νέος μηχανισμός για να μπορέσει να ανταποκριθεί στη νέα προσπάθεια που έχει αρχίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θα επανέλθει στην περιοχή τον Ιούλιο, θεωρεί ως ενδιάμεσο σταθμό στην πορεία προς το φθινόπωρο, τις συζητήσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, την έκθεση και το ψήφισμα, που θα γίνουν αυτό τον μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΗΕ στρέφει την προσοχή του και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου. Τους ενδιαφέρει ο διορισμός διαπραγματευτή και η αξιολόγηση του εγγράφου συγκλίσεων. Ο διορισμός διαπραγματευτή δεν αναμένεται πριν τον Σεπτέμβριο, ενώ είναι σαφές πως η επιλογή του προσώπου αποτελεί πονοκέφαλο για τη Λευκωσία. Ένας πολύ μικρός κατάλογος με ονόματα φαίνεται να υπάρχει, όμως είναι νωρίς για αποφάσεις.

Photo: State Department

http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/147700/o-ntaouner-vlepei-tin-triti-ton-vretano-ypex-etoimos-o-keri-gia-paremvasi#sthash.3UHXqSIl.dpuf

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: