Ξανά στην ατζέντα της EE η ανάπτυξη – Σχέδιο για απώλειες από μετόχους και πιστωτές




Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στην οποία θα τονιστεί για μια ακόμη φορά το καίριο ζήτημα της άμεσης και αποφασιστικής δράσης με στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση της αγοράς εργασίας, ο James Neuger  σε άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του BLOOMBERG, με τίτλο “Record Joblessness Prompts EU Repeat of Action Pledge» επισημαίνει ότι «η οικονομική απόγνωση ώθησε χώρες της νοτίου Ευρώπης να υποβληθούν σε μια βεβιασμένη αναδόμηση γερμανικού στυλ».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πήρε μια γεύση των συνεπειών των εντάσεων που προκαλούνται, όταν η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την τρικομματική  κυβέρνηση συνασπισμού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παύση της λειτουργίας της ΕΡΤ και την κατάργηση 2.600 θέσεων εργασίας.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ- τεχνικοί και δημοσιογράφοι- κατέλαβαν το κτίριο της ΕΡΤ, εν είδει διαφημιστικού τεχνάσματος το οποίο κάλυψε  την οικονομική πρόοδο. Και αυτό, γιατί όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην πηγή της κρίσης χρέους, βρέθηκε στην κορυφή των θέσεων της λίστας του ΟΟΣΑ για διεθνείς μεταρρυθμίσεις την περίοδο 2011-12, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία, ενώ η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία συγκαταλέγονται επίσης στις 10 πρώτες χώρες.

http://www.bloomberg.com/news/print/2013-06-26/record-joblessness-prompts-eu-repeat-of-action-pledge.html

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν σε σχέδιο που θα απαιτεί από μετόχους και πιστωτές να υφίστανται σημαντικές απώλειες σε μια ενδεχόμενη τραπεζική κατάρρευση, επισημαίνει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες του James Kanter στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW ΥΟRKΤΙΜΕS, με τίτλο «Europe Agrees on New Banking Rules».

Όπως τόνισε ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών Michael Noonan, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί, μετά την ολοκλήρωση των επτάωρων συνομιλιών, «πρόκειται για μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες αντιμετωπίζονται εντός ΕΕ». Το προσχέδιο χρήζει επίσης της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν καταστεί ευρωπαϊκός νόμος, δήλωσε ο κ. Noonan, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή έως το 2018.

Διευκρινίζεται δε, ότι οι κάτοχοι αποταμιεύσεων έως €100.000 θα προστατεύονται πλήρως από πιθανές απώλειες. Η σημαντική αυτή εξέλιξη επιτρέπει στους ηγέτες των 27 κ-μ της ΕΕ να στηρίξουν τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα το απόγευμα, υπερβαίνοντας ένα νέο αδιέξοδο που θα ενίσχυε την αίσθηση ότι το οικονομικό σχέδιο της ΕΕ έχει καταστεί μη διαχειρίσιμο, τονίζει ο ανταποκριτής.

http://www.nytimes.com/2013/06/27/business/global/europe-agrees-on-new-banking-rules.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: