Ικανοποιημένος ο Αναστασιάδης με τις δηλώσεις Ρούμπιν, δηλωσε ο κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος




Θετική χαρακτήρισε η Κυβέρνηση, δια στόματος του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου, την αναφορά του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ερικ Ρούμπιν κλειδί για το Κυπριακό αποτελεί τι δηλώνει αλλά και τι πράττει η Τουρκική Κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζουν ικανοποίηση για το περιεχόμενο της ομιλίας του Αμερικανού Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ερικ Ρούμπν ενώπιον του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.

Ιδιαίτερα σημειώνουν τις αναφορές του κ. Ρούμπιν ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Κύπρο στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς και το ότι η χώρα του επιθυμεί την άμεση ενδυνάμωση των δεσμών με την Κύπρο.

Επίσης, θετικότατο γεγονός αποτελεί ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος αναγνωρίζει για το κυπριακό πρόβλημα τα ακόλουθα:

1.     Ότι το στάτους κβο είναι άδικο και πρέπει να τερματιστεί.

2.     Ότι δεν είναι καλή προσέγγιση η επιστροφή στο Σχέδιο Ανάν.

3.     Ότι το κλειδί θα είναι τι δηλώνει και τι πράττει η Τουρκική Κυβέρνηση. Σημειώνουμε, επίσης, την αποκάλυψη του κ. Ρούμπιν ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, ο Πρόεδρος Ομπάμα ενέπλεξε τον Τούρκο Πρωθυπουργό σε μια βαθιά και διεξοδική συζήτηση.

Τούτων λεχθέντων, προσλαμβάνει σημαντική και θετική διάσταση ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι:

Οι ΗΠΑ δείχνουν κατανόηση στο θέμα των εποίκων παραπέμποντας, μάλιστα, στην Τουρκία για τη λύση του και έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα ότι είναι αντιμέτωπη με τη λήψη σκληρών επιλογών, ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το διεθνές δίκαιο.

Τέλος, θετική κρίνεται η στήριξη των ΗΠΑ, όπως αυτή εκφράστηκε από τον κ. Ρούμπιν στην πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο”.

Επαφές του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην Ουάσινγκτον

Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η νέα εποχή στις σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη με εκπροσώπους του American Jewish Committee (AJC), στην Ουάσινγκτον.
Ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στις εργασίες του 29ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ το οποίο χαιρέτισε χθες, συναντήθηκε με τον Διευθύνων Σύμβουλο του AJC κ. David Harris και με τον Διευθυντή Κυβερνητικών και Διεθνών Σχέσεων κ. Jason Isaacson.
Κατά τη συνάντηση έγινε ανάλυση των δεδομένων γεωπολιτικής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συζητήθηκαν σε βάθος η νέα εποχή που διανοίγεται στις σχέσεις Ισραήλ – Κύπρου και οι καλές παραδοσιακά σχέσεις του AJC με την ελληνική και την κυπριακή ομογένεια για τις οποίες δόθηκε εκατέρωθεν η διαβεβαίωση πως όχι μόνο θα διατηρηθούν, αλλά θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.
Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα ενεργειακής ασφάλειας και εξετάστηκαν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην περιοχή με τη συριακή κρίση, καθώς και ο ρόλος της Κύπρου ως το άκρο της Ευρώπης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αργότερα, σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα έχει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ερικ Ρούμπιν καθώς και συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: