Η χρεοκοπία και η εξόφληση του ELA – Ντράγκι και Δημητριάδης να αναλάβουν τον λογαριασμό




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα( ΕΚΤ) και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, οι δυο εποπτικές αρχές, έχουν φορτώσει την Λαϊκή Τράπεζα με 9,6 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του  ELA. Ποιος άναβε και έκλεινε το κουμπί της ρευστότητας σε μια τράπεζα, η οποία βρισκόταν ήδη στον αναπνευστήρα, είναι ένα ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με το συνηθισμένο επιδερμικό τρόπο, που αξιολογούνται όλα τα ζητήματα σε αυτή τη χώρα. 

Είτε είναι εθνική υπόθεση είτε όχι η χορήγηση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας, όπως με βάση τις αποκαλύψεις του Π. Ξανθούλη την Κυριακή στο «Φ» υποστηρίζει η ΕΚΤ,  εκείνο που αποτελεί πραγματικότητα, είναι πως η κυπριακή οικονομία κινδυνεύει να καταρρεύσει. Καθώς μετά το κλείσιμο της Λαϊκής τα 9.6 δις ευρώ έχουν, ως γνωστό, φορτωθεί στην Τράπεζα Κύπρου.

Είναι αλήθεια πως με τη διαχείριση που έγινε στα δυο Γιούρογκρουπ του περασμένου Μαρτίου, το έγκλημα με το ELA, έχει λάβει και πολιτική κάλυψη και με τη συναίνεση της Κυπριακής Κυβέρνησης. Η ιστορία γνωστή. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε όλους τους όρους ( την  κλοπή από τις καταθέσεις των πολιτών, κληρονομιά ELA στην Τράπεζα Κύπρου κ.α) με το επιχείρημα πως σε διαφορετική περίπτωση θα «κατέβαζαν τον διακόπτη και θα έκλεινε η Λαϊκή». Τι διαφορετικό έγινε; Έκλεισε η Λαϊκή, πάει και έρχεται ο χάρος στην Κύπρου, οι τράπεζες έμειναν 15 ημέρες κλειστές και λειτουργούν μέχρι σήμερα με περιοριστικά μέτρα.

Είναι σαφές πως τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, χορηγούσαν την Λαϊκή με ρευστότητα, τη στιγμή που ήξεραν πως δεν θα μπορούσε να αντέξει και πως ήταν θέμα ποιος την έβγαζε από τον αναπνευστήρα. Σημειώνεται πως ο ίδιος ο Διοικητής έχει αναφέρει πως η Λαϊκή διατηρήθηκε επειδή «ήταν προεκλογική περίοδος». Ο λογαριασμός, όμως, έχει δοθεί- και με τη συναίνεση της Λευκωσίας- ως «δώρο» στην Κύπρου και στην Κύπρο…

Είτε αυτό που έγινε ήταν ένα παιχνίδι, πολιτικό- οικονομικό είτε απλά μια τεχνοκρατική στρέβλωση, δεν μπορεί να φορτωθεί στην οικονομία της χώρας. Η Λευκωσία οφείλει αντί άλλων χειρισμών, να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να πληρώσει γι αυτό το έγκλημα. Δεν πρέπει να ξοφλήσει τον ELA. Να το φορτωθεί ο κ. Ντράγκι και ό,τι εκπροσωπεί και ο κ. Δημητριάδης, που σκεφτόταν ως φαίνεται και προεκλογικά.

Ακόμη και να έχει κόστος μια τέτοια κίνηση για τη Λευκωσία, όπως το ενδεχόμενο εκδίωξης από την ευρωζώνη, να αναλάβουμε το ρίσκο, μετά ασφαλώς από μια ενδελεχή μελέτη των επιλογών. Γιατί διαφορετικά, εκεί που μας «βοήθησαν» να αποφύγουμε την «άτακτη χρεοκοπία», θα μας οδηγήσουν μέσω του Μνημονίου σε χρεοκοπία, αφήνοντας  εσαεί τη χώρα σε ομηρία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: