Εκανε μία καλή πράξη και την πήρε πίσω…




 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους δανειστές, με την οποία στην ουσία ζητούσε «επανασυζήτηση» σημείων του Μνημονίου, ήταν μία κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση και είναι αδιανόητη η αλλαγή της στάσης του μόλις πληροφορήθηκε τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων των «βορείων». Δεν είναι μόνο άδικο το Μνημόνιο που του επέβαλαν με το πιστόλι στον κρόταφο, είναι και απαράδεκτο και ορθώς δήλωσε στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ ότι πήγε αξιόπιστος στις Βρυξέλλες και γύρισε αναξιόπιστος στη Λευκωσία. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι για τους Ευρωπαίους ένα «γερασμένο (πολιτικό) άλογο» και ως γνωστό τα γερασμένα άλογα δεν είναι χρήσιμα για τα αφεντικά τους.

            Θεωρώ, λοιπόν, την προσπάθειά του καλή και δεν πρέπει να τον απογοητεύει η άρνηση των εταίρων του, πολλοί εκ των οποίων είναι πολιτικοί του σύμμαχοι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Οπως ομολογούν οι συνεργάτες του είναι ένα θέμα που τον ενοχλεί, τον πονά και τον εκνευρίζει και καλώς πράττει να μην σιωπά και να συνεχίζει να ομιλεί για την προδοσία τους. Την ίδια στιγμή, η ανέντιμη στάση τους, τον έχει αναγκάσει να σκέφτεται και τους νέους εκβιασμούς όταν φτάσει ο Οκτώβριος και όταν του τεθεί το δίλημμα της επανέναρξης των συνομιλιών.

Δυστυχώς δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι ένας αναξιόπιστος πολιτικός ηγέτης δεν έχει καν δικαίωμα να διαπραγματεύεται το μέλλον του τόπου. Το υπογράμμισε στους Αμερικανούς ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, και επανήλθε στο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης όταν βρέθηκε στην Ουάσιγκτον στις αρχές του μήνα. Πως θα διαπραγματευθεί με δεδομένη και την υποστήριξή του στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν; Η ανάλυση των κ. Κασουλίδη και Στυλιανίδη κινήθηκε σ’ αυτές τις γραμμές και θεωρώ ότι έγινε κατανοητή στην Ουάσιγκτον.

Ομως, ο κίνδυνος ελλοχεύει περισσότερο στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο πυρήνας αυτών που «κατασκεύασαν» και υιοθέτησαν την επικίνδυνη λύση του 2004. Αυτοί θα εινα οι υποκινητές του νέου εκβιασμού και δυστυχώς βασίζονται στο γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι «εκβιαζόμενος» κυρίως λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης του νησιού.

Ας το παραδεχθούμε για να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα. Το λεγόμενο «Κυπριακό Πρόγραμμα» δεν …βγαίνει. Οπως δεν είναι υλοποιήσιμο κανένα από τα προγράμματα που επιβάλλει ο μηχανισμός του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων. Τα μέτρα είναι δυσβάστακτα και οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Δεν πρόκειται για θεωρία και υπόθεση, είναι η σκληρή πραγματικότητα και ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται να το αντιλήφθηκε πολύ νωρίς. Στόχος πρέπει να είναι ο απεγκλωβισμός από το Μνημόνιο. Και βέβαια δεν θα γίνει μέσω του «τρισεκατομμυριούχου» Σώρρα, που προς στιγμής τον ανέδειξε σε συνομιλητή η κυπριακή πολιτική ηγεσία. Η λύση μπορεί να προέλθει από τους Κύπριους και είμαι βέβαιος ότι αν τους αναλυθεί σωστά η έξοδος από το Μνημόνιο θα προτιμήσουν να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη και να σώσουμε όλοι μαζί την πατρίδα μας…

www.philenews.com – Φωτογραφία: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: