Απογοητευμένη η Ουάσιγκτον με τη στάση του Χονγκ Κονγκ, προειδοποιεί όλες τις χώρες – Φωνάζει η Κίνα για την υπόθεση Σνόουντεν




Ενώ οι Κινέζοι διαμαρτυρήθηκαν στην Ουάσιγκτον για τις παρακολουθήσεις εναντίον τους, αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε την απογοήτευσή της, επειδή οι αρχές του Χονγκ Κονγκ δεν προχώρησαν στη σύλληψη του Αμερικανού πρώην πράκτορα και αναλυτή της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις σε ανώτερο επίπεδο και τις σχετικές διμερείς επαφές. Παράλληλα το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε όλες τις χώρες να μην προσφέρουν άσυλο στο Σνόουντεν, του οποίου ακύρωσε το διαβατήριο.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι “οι ΗΠΑ είναι απογοητευμένες και διαφωνούν με την θέση των αρχών του Χονγκ Κονγκ να μην τιμήσουν το αμερικανικό αίτημα για τη σύλληψη του φυγόδικου». Πρόσθεσε ότι οι τοπικές κινεζικές αρχές, σε κανένα σημείο των επαφών με τους Αμερικανούς, μέχρι την Παρασκευή, δεν έθεσαν ζήτημα σχετικά με την νομιμότητα του αμερικανικού αιτήματος για τη σύλληψη του Σνόουντεν, ο οποίος είχε καταφύγει για προστασία στο Χονγκ Κονγκ.

Σχολιάζοντας τη στάση που κράτησαν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ, ο αξιωματούχος είπε ότι “υπό αυτό το πρίσμα, βρίσκουμε την απόφασή τους να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική».

Εξάλλου, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έθεσε το θέμα των παρακολουθήσεων στο Λευκό Οίκο, και ταυτόχρονα εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» μετά τους νέους ισχυρισμούς του Έντουαρντ Σνόουντεν, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υποκλέψει κινεζικούς υπολογιστές.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά την Κυριακή από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ακολούθησε τα δημοσιεύματα εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ, η οποία έγραψε ότι ο Σνόουντεν παρείχε νέα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές κατασκοπεύσεις των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χούα Τσουάνγινγκ δήλωσε:

«Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τις πρόσφατες αποκαλύψεις για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της χώρας μας».

«Αυτό για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι η Κίνα είναι θύμα των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο», τόνισε ο εκπρόσωπος και επανέλαβε ταυτόχρονα τη θέση της Κίνας ότι η χώρα αντιτίθεται σε όλες τις μορφές επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. «Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα για να ενισχύσουμε το διάλογο και τη συνεργασία προς τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στον κυβερνοχώρο» κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Ως γνωστόν, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ένα σημείο καμπής μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών και ήταν από τα κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη της πρώτης συνόδου κορυφής μεταξύ του Προέδρου Σι Ζινπινγκ και του Μπαράκ Ομπάμα, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα.

Εξάλλου, αξιωματούχος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ σε γραπτή δήλωσή του, ανέφερε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τις χώρες στο δυτικό ημισφαίριο ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν θα μπορούσε να ταξιδέψει ή να ζητήσει καταφύγιο σε κάποια από αυτές.

Η Ουάσιγκτον προέτρεψε τις χώρες να μην επιτρέψουν στον πρώην κατάσκοπο να συνεχίσει τα διεθνή ταξίδια του και να εισέλθει στο έδαφος τους, αναγκάζοντας τον επί της ουσίας να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αξιωματούχος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις ότι ο Σνόουντεν καταζητείται για κακουργηματικές πράξεις, και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να του επιτραπεί να συνεχίσει τα διεθνή ταξίδια του παρά μόνο ένα αναγκαίο της επιστροφής στις ΗΠΑ».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Μσάκι ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά “να μην επιτραπεί στον Εντουαρντ Σνόουντεν να συνεχίζει να ταξιδεύει”.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που συνοδεύει στην Ινδία τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι επιβεβαίωσε ότι το διαβατήριο του Σνόουντεν ακυρώθηκε λόγω της έκδοσης “ενταλμάτων σύλληψης” σε βάρος του. Σημειώνεται ότι ο Σνόουντεν ζήτησε πολιτικό άστυλο στον Ισημερινό.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ήδη ανακοινώσει το βράδυ της Παρασκευής ότι είχε ζητήσει από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να προχωρήσουν στη σύλληψη του Εντουαρντ Σνόουντεν. Σήμερα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα έχει την “προσήκουσα αστυνομική συνεργασία” με τις χώρες όπου ο Σνόουντεν υπήρχε πιθανότητα να μεταβεί.

Πηγή: State Department, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – Φωτογραφία του κτιρίου της NSA από την RT

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: