Αναμένεται συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ




Σε ανοιχτή γραμμή για να συμφωνήσουν για τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο βρίσκονται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται τα αμέσως επόμενα 24ωρα, μετέδωσε στο βραδυνό του δελτίο το Mega. Πληροφορίες -που δεν επιβεβαιώθηκαν όμως- έφεραν τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να είχαν συναντηθεί χθες υπό άκρα μυστικότητα. Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, πέρασε τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο γραφείο του.

Στο μέγαρο Μαξίμου αναζητούν νέα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν την κυβέρνηση και ήδη υπάρχουν σενάρια για την είσοδο του Μάκη Βορίδη, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη. Το σταθερό πρόσωπο σε αυτό τον ανασχηματισμό είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος παραμένει επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

Μεταξύ των υπουργών που δεν αναμένεται να μετακινηθούν είναι επίσης οι Κωστής Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Νίκος Δένδιας και Ολγα Κεφαλογιάννη.

Στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση περί τα 15 στελέχη. Ήδη, πληροφορίες κάνουν λόγο για τη συμμετοχή του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Γιάννη Μανιάτη, της Φώφης Γεννηματά και της Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Σύμφωνα με το Mega oι τελευταίες πληροφορίες φέρουν το ΠΑΣΟΚ να παίρνει 6 ή 7 υπουργεία, τα Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ενέργειας, Εργασίας, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Εξωτερικών εφόσον το επιλέξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αλλαγές αναμένονται και στη δομή των υπουργείων, με το Ανάπτυξης να διασπάται σε υπουργείο Ανάπτυξης και υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και το Παιδείας να διασπάται σε υπουργείο Παιδείας και υπουργείο Πολιτισμού.

Παράλληλα με τον ανασχηματισμό, βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διεργασίες για την προγραμματική συμφωνία, στην οποια -όπως λένε στελέχη και των δύο κομμάτων- πρέπει να καταγράφεται ρητά ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει μέτρα για τα χαμηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, το αργότερο μέχρι την Τρίτη αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με στόχο να ολοκληρωθεί άμεσα το νέο επικαιροποιημένο πλαίσιο της συνεργασίας της δικομματικής κυβέρνησης.

Κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται και συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις.

Η ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου, όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και αμέσως μετά θα συνεδριάσει το νέο σχήμα υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Με τις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός δηλώνει σε συνέντευξή του ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση.

Μιλώντας στο «Βήμα», ο κ. Σαμαράς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιπρόεδρος στη νέα κυβέρνηση να αναλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Απαντώντας, συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό, τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα του κ. Βενιζέλου, ο πρωθυπουργός απαντά: «Βεβαίως, σημαντικό ρόλο. Άλλωστε και στην έως σήμερα κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε πιο διακριτικά από δική του επιλογή. Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα, γιατί καλύτερα να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η συζήτηση».

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ενοχλημένος από την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αποσύρει τους υπουργούς του, μετά τη διαφωνία για την ΕΡΤ: «Δεν ξέρω γιατί άλλαξε στάση. Δεν θέλω να διατυπώνω δημόσια υποθέσεις. Ξέρω, όμως, ότι είχε βρεθεί συμφωνία την Τετάρτη το βράδυ (…) Αλλά ο κ. Κουβέλης δεν δέχθηκε ούτε αυτό ούτε όλα τα προηγούμενα που είχε δεχθεί την Τετάρτη. Λυπάμαι ειλικρινώς γι’ αυτό, αλλά εμείς έπρεπε να προχωρήσουμε (…) Φυσικά με ενόχλησε η στάση του κ. Κουβέλη την Πέμπτη το βράδυ. Αλλά δεν αλλάζω την άποψή μου για το πρόσωπό του».

Ερωτώμενος για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, ο κ. Σαμαράς σημειώνει: «Και με τον Βενιζέλο διαφωνήσαμε στην υπόθεση της ΕΡΤ. Άλλωστε είχαμε κι άλλες επιμέρους διαφωνίες το τελευταίο διάστημα. Αλλά βρίσκουμε τον τρόπο να συνεννοηθούμε. Και στο θέμα της ΕΡΤ βρήκαμε επίσης τρόπο να συνεννοηθούμε».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σαμαράς ασκεί κριτική στις επιδόσεις των υπουργών της ΔΗΜΑΡ. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι κατέληξε στο κλείσιμο της ΕΡΤ επειδή οι Αντώνης Μανιτάκης και Αντώνης Ρουπακιώτης δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν και να απομακρύνουν τους αναγκαίους υπαλλήλους από το Δημόσιο. Λέει: «Έγινε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση με συμβασιούχους.

Ο ένας υπουργός την προώθησε και ο άλλος τη ματαίωσε! Και οι δύο ήταν από τη ΔΗΜΑΡ, όπως θυμάστε. Συνεπώς, έκλεισε και αυτή η ‘εναλλακτική λύση’. Γνώριζαν οι περισσότεροι και το καταλάβαιναν όλοι ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνει τίποτε άλλο, πέρα από το να κλείσει ένας δημόσιος οργανισμός, ώστε να καταργηθούν όλες οι θέσεις του και μετά να ανασυσταθεί από την αρχή. Και απ’ όλους τους οργανισμούς που μπορούσαν να κλείσουν, η πιο κραυγαλέα περίπτωση αδιαφάνειας και σπατάλης ήταν η ΕΡΤ.

Πηγή: Mega, Εθνος, ΒΗΜΑ – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: