3 δις δολάρια οι ζημιές στην Οκλαχόμα




Ο Επίτροπος Ασφαλίσεων της Οκλαχόμα, Τζον Ντόουκ. δήλωσε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν τη Δευτέρα από το πέρασμα του θανατηφόρου ανεμοστρόβιλου στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, είναι πιθανό να υπερβούν αυτές που προκλήθηκαν στο Τζόπλιν του Μιζούρι το 2011, όταν ένα ανάλογο ακραίο καιρικό φαινόμενο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του 161 άνθρωποι.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, ο Ντόουκ εκτίμησε ότι οι υλικές ζημιές ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες από αυτές που είχαν προκληθεί στο Τζόπλιν και είχαν φτάσει περίπου τα 3 δις δολάρια. «Η πρόσφατη περίπτωση είναι πολύ πιθανό να υπερβεί αυτό το νούμερο», τόνισε.

Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε τη Δευτέρα περιοχή της Οκλαχόμα των ΗΠΑ, έφθασε το μεγαλύτερο επίπεδο της κλίμακας που μετρά τέτοιου είδους φαινόμενα, ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο ανεμοστρόβιλος ανέπτυξε ταχύτητες άνω των 320 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ στην κλίμακα Enhanced Fujita κατατάσσεται ως ισχύος EF-5, το ανώτατο δηλαδή σημείο της σχετικής κλίμακας που μετρά τη δύναμη του φαινομένου.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν πρότεινετην παροχή βοήθειας από τον διεθνή οργανισμό προς τα θύματα του ανεμοστρόβιλου που έπληξε χθες Δευτέρα την πολιτεία Οκλαχόμα, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του, Εντουάρντο ντελ Μπουέι.

“Ο γενικός γραμματέας έστειλε επιστολή στην κυβερνήτη της Οκλαχόμα, Μέρι Φόλιν, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να της προτείνει τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Μπαν “στέλνει τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια σε όσους έχασαν τους αγαπημένους τους και σε όλους όσους επλήγησαν” από την καταστροφή αυτή, η οποία προκάλεσε σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό 24 νεκρούς συμπεριλαμβανόμενων 9 παιδιών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Στη Γενεύη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γιαν Ελίασον προειδοποίησε σήμερα ότι ο κόσμος πρέπει να αφυπνιστεί μπροστά στον κίνδυνο πολλαπλασιασμού των φυσικών καταστροφών που οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη για να μειώσει τις απώλειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και στον οικονομικό τομέα.

Κατά την έναρξη της διάσκεψης στη Γενεύη για τη μείωση των φυσικών κινδύνων στην οποία συμμετέχουν περίπου 4.000 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα, ο Ελίασον εκτίμησε ότι “ζούμε σε μια εποχή μαζικών φυσικών καταστροφών που γίνονται πιο επιβλαβείς λόγω της κλιματικής αλλαγής”. “Είναι πιο συχνές και σοβαρές”, προειδοποίησε.

Απηύθυνε μάλιστα έκκληση για να καθοριστεί μια διεθνής στρατηγική για τη μείωση των  κινδύνων με την οποία πρέπει να ευθυγραμμιστεί ο ιδιωτικός τομέας, όχι μόνο για να σωθούν ζωές, αλλά και για να περιοριστούν επίσης οι οικονομικές απώλειες και οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

“Οι αλλαγές που συμβαίνουν περιλαμβάνουν αύξηση των κυμάτων καύσωνα, τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα, των ακραίων βροχοπτώσεων και των συνεπειών της ανόδου της στάθμης της θάλασσας”, δήλωσε από την πλευρά του ο Ρατζέντρα Πασάουρι, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή.

Ο Πασάουρι απέκλεισε πάντως την πιθανότητα ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε χθες την πολιτεία της Οκλαχόμα να αποτελεί συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. “Κανείς δεν μπορεί να συνδέσει ένα γεγονός αυτού του είδους με την κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους. “Δεν είναι δυνατό, και δεν είναι έγκυρο από επιστημονική άποψη”, σημείωσε.

“Όμως θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι “πολύ δύσκολο να πούμε σε αυτό το σημείο”, ποιες θα ήταν οι καλύτερες προετοιμασίες που θα έπρεπε να είχαν γίνει.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, NBC News, ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: