Πρώτο ραντεβού μετά την τρικυμία – Συνάντηση Αναστασιάδη με Ντάουνερ στη σκιά της καταγγελίας του Αυστραλού στον Μπαν




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πόσο βαθιά είναι η κρίση στις σχέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα διαφανεί σε μεγάλο βαθμό σήμερα κατά τη συνάντησή τους. Θα είναι η πρώτη συνάντηση μετά την τρικυμία που ξέσπασε με τις μεθοδεύσεις Ντάουνερ σε βάρος της Λευκωσίας, που είχε και ως αιτία για να σταλεί η επιστολή Αναστασιάδη προς Μπαν Κι Μουν.

Πηγές του προεδρικού αναφέρουν πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα τα ψάλει στον Αυστραλό αξιωματούχο. Είναι, όμως, σαφές πως αν και ο Αλεξάντερ  Ντάουνερ έχει δώσει πολλές αφορμές στην ελληνοκυπριακή πλευρά ώστε να θέσει θέμα απομάκρυνσής του, τέτοιο θέμα δεν φαίνεται να υπάρχει επί του παρόντος. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως ενδεχομένως αυτό να σημαίνει και σύγκρουση με τον Γενικό Γραμματέα(;).

Η συνέχιση, πάντως, της αποστολή του Αλεξάντερ Ντάουνερ, από τη στιγμή που θα παραμείνει στη θέση του,  θα γίνεται εφεξής στη σκιά των ψυχρών σχέσεων μεταξύ των δυο πλευρών και με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη εμπιστοσύνης. Είναι σαφές πως ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, πραγματοποιώντας σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, επιχειρεί να συνδέσει τις επαφές αυτές με το περιβόητο δείπνο. Θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι συναντήσεις αυτές προκαταρκτικές του δείπνου που θέλουν να το παρουσιάζουν ως κοινωνική σύναξη, πλην όμως έχει και πολιτικό χαρακτήρα, λόγω της σύνθεσης των συνδαιτυμόνων.

Στο μεταξύ, στο χορό των επαφών μπαίνουν από αύριο και οι αγγλααμερικανοί.  Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ‘Ερικ Ρούμπιν και η Τζιλ Μόρις, διευθύντρια Ευρώπης στο Φόρεϊν Όφις, θα πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων στη Λευκωσία θέλοντας να δηλώσουν παρόν στις διεργασίες στο Κυπριακό. Αύριο θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη ( με τον Αμερικανό γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία). Οι δυο διπλωμάτες αναμένεται ότι θα μεταβούν και στα κατεχόμενα για συναντήσεις.

Στα κατεχόμενα, ο Ντερβίς Έρογλου επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της ελληνικής πλευράς. Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε πως η «νότια Κύπρος» έχει έλλειψη βούλησης για λύση στο Κυπριακό και δεν μπόρεσε να λυθεί. Ο Ντερβίς Έρογλου έκανε τις αναφορές αυτές υποδεχόμενος σήμερα αντιπροσωπεία του τουρκικού δήμου Κεμέρ, υπό τον Δήμαρχο, Μουσταφά Γκιουλ που πρόκειται να αδελφοποιηθεί με τον κατεχόμενο δήμο Λαπήθου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κατοχικός  ηγέτης ανέφερε ότι δεν πήγε ποτέ στην πόλη Κεμέρ και το ότι ζητήθηκε να δοθεί το όνομά του σε έναν δρόμο της είναι μια πολύ όμορφη σκέψη. Σε όλη του τη ζωή, πρόσθεσε, εργάστηκε ώστε να διευρυνθούν οι σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα. Οι διαπραγματεύσεις, είπε, συνεχίζονται εδώ και 48 χρόνια και για να είναι το χέρι αυτού που παρακάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών δυνατό, πρέπει ο «λαός» να ζει σε ευημερία.

Photo by UN: Secretary-General Ban Ki-moon (right) meets with Lisa Buttenheim, his Special Representative for Cyprus and Head of the United Nations Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: