Ο Economist για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών




Στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι αφιερωμένο το δημοσίευμα του περιοδικού ECONOMIST υπό τον τίτλο “Recapitalisation Approaches the Finishing Line”. Το τραπεζικό σύστημα που θα σχηματιστεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση είναι ελκυστικό για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, καθώς, με την αναχώρηση των ξένων τραπεζικών ομίλων από την Ελλάδα, οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Eurobank, Alpha, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς) θα διαχειρίζονται το 95% των διακινούμενων κεφαλαίων και το τραπεζικό σύστημα θα είναι συγκεντρωμένο.

Η επένδυση δεν είναι χωρίς ρίσκο, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, του μεγάλου ποσοστού μετοχών που θα βρίσκονται στην κατοχή του κράτους και της βεβαιότητας ότι δοθείσης της ευκαιρίας, οι Έλληνες πολιτικοί θα αναμιχθούν στα εσωτερικά των τραπεζών. Εναπόκειται στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ακολουθήσει αυστηρά το πρόγραμμα. Άλλος κίνδυνος σχετίζεται με το ενδεχόμενο απωλειών, μεγαλύτερων των αναμενόμενων.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, με την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανέρχονται στο 40% του συνολικού δανεισμού. Το ποσοστό έχει έως τώρα ανέλθει στο 29,5%. Αν και η επιστροφή στην ανάπτυξη φαίνεται πολύ πιθανή το ερχόμενο έτος, δεν αποκλείεται να υπάρξουν καθυστερήσεις. Η ανακεφαλαιοποίηση πάντως είναι από μόνη της ένα εργαλείο ανάκτησης της εμπιστοσύνης.

Με τα έως τώρα δεδομένα, η Alpha έχει βρει το 12% του κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίησή της, η Πειραιώς και η Εθνική βρίσκονται σε καλό δρόμο για την εξασφάλιση του απαιτούμενου 10%, ενώ η Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως από το ΕΤΧΣ.

http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21578451-recapitalisation-approaches-finishing-line-system-reboot

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Την οικονομική πολιτική λιτότητας που επεβλήθη στην Ελλάδα προβάλλει ως παράδειγμα προς αποφυγή σε ταραγμένες οικονομικές περιόδους ο Lee A. Saunders, ηγέτης του εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ και Πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Κρατικών και Δημοτικών Υπαλλήλων (AFSCME) σε άρθρο του στη διαδικτυακή HUFFINGTON POST, με τίτλο «Scott Walker’s Austerity Plan: Turning Wisconsin Into the New Greece».

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του AFSCME, «καμία χώρα δεν έλαβε μεγαλύτερη δόση από το φάρμακο λιτότητας απ’ ότι η Ελλάδα, γεγονός που απεδείχθη τοξικό και οδήγησε τη χώρα σχεδόν στην καταστροφή». Αντί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η λιτότητα άφησε την ελληνική οικονομία ανάπηρη, απειλώντας να παρατείνει την ύφεση και να ωθήσει στα ύψη την ανεργία. Παράλληλα, ο Saunders παραλληλίζει την κατάσταση στην Ελλάδα με αυτήν που επικρατεί στην πολιτεία του Wisconsin λόγω της πολιτικής λιτότητας που εφήρμοσε επιλεκτικά στις μικρομεσαίες τάξεις ο κυβερνήτης Scott Walker, οδηγώντας πολλές οικογένειες σε απόγνωση.

http://www.huffingtonpost.com/lee-a-saunders/scott-walker-austerity_b_3326111.html?view=print&comm_ref=false

ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΟΠΑΠ: Τα έσοδα του ΟΠΑΠ παρουσίασαν μείωση κατά 71% το πρώτο τρίμηνο του 2013, εξαιτίας του νέου φόρου επί των τυχερών παιγνίων, επισημαίνει άρθρο της Eleni Chrepa στο BLOOMBERG, με τίτλο «Opap Posts 71% Drop in First-Quarter Profit on Greek Games Tax».

Όπως επισημαίνεται, ενώ οι οικονομικές προοπτικές στην Ελλάδα παραμένουν ‘αντίξοες’, ο ΟΠΑΠ δήλωσε ότι θα εμμείνει στο στόχο του για κέρδος €116 εκατομμυρίων το 2013. Αναφέρεται επίσης ότι φέτος η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε φόρο 30% επί των ακαθάριστων εισοδημάτων στον τομέα των τυχερών παιγνίων, καθώς η χώρα αγωνίζεται  να αυξήσει τα έσοδά της από την φορολογία και να ανταποκριθεί στους όρους του πακέτου διάσωσης ύψους €240 δις που έλαβε από την τρόικα.

http://www.bloomberg.com/news/print/2013-05-23/opap-posts-71-drop-in-first-quarter-profit-on-greek-games-tax.html

Φωτογραφία: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: