Η Ελλάδα θα τα καταφέρει υποστηρίζει το πρακτορείο Reuters




Tα προβλήματα για την Ελλάδα δεν έχουν παρέλθει, ωστόσο υπάρχει μια αξιόπιστη οδός για να επανέλθει η χώρα στη σωστή τροχιά”, υποστηρίζει ο Hugo Dixon, σε πρακτορειακή ανταπόκριση (Reuters) στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «The Gloom Around Greece Is Dissipating».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως παρ’ ότι το 2013 υπήρξε μια τρομακτική χρονιά για την ελληνική οικονομία, το 2014 θα είναι καλύτερο. Ωστόσο οι προβλέψεις είναι  εύθραυστες, καθώς ενδέχεται να ξεσπάσει εκ νέου πολιτική κρίση, η φοροδιαφυγή είναι διάχυτη και εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος εξωτερικών κλυδωνισμών.

Στις καλές ειδήσεις, ο ανταποκριτής επισημαίνει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού του Α. Σαμαρά διατηρεί τη συνοχή της, παρά τις πιέσεις που ασκεί για την εφαρμογή εξαιρετικά αντιδημοφιλών μέτρων. Παράλληλα, τονίζεται, ο κ. Σαμαράς δεν υποφέρει από φθίνουσα υποστήριξη, όπως συνέβη στις περιπτώσεις των Mariano Rajoy και Francois Hollande. Επίσης, σε μεγάλο βαθμό, χάρη στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Σαμαρά, η τρόϊκα ενέκρινε την αποδέσμευση της επόμενης δανειακής δόσης. Επιπλέον, φέτος η Αθήνα φαίνεται ότι βρίσκεται στο δρόμο για την επίτευξη πρωτογενούς ισοζυγίου, εξέλιξη που θα σημάνει ότι κατά πάσα πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει νέο γύρο λιτότητας τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, τονίζεται, η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να καταβάλλει τις οφειλές της έχει προκαλέσει την κατάρρευση πολλών επιχειρήσεων, όμως εάν καταβληθούν εγκαίρως τα χρήματα του δανείου, ο ιδιωτικός τομέας θα ανασάνει.

Όσον αφορά στην πολιτική κατάσταση τονίζεται ότι αυτή παραμένει εύθραυστη, καθώς ακόμη και εάν διατηρηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός, οι εκλογές θα προκηρυχτούν το αργότερο στις αρχές του 2015. Πολλοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι ο κ. Σαμαράς ενδεχομένως θα εξετάσει την κήρυξη πρόωρων εκλογών, κυρίως εάν πιστεύει ότι μπορεί να νικήσει, όμως αυτό το πολιτικό παιχνίδι μπορεί να στραφεί εναντίον του, ενώ μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει ενδεχομένως σε ανανέωση των εντάσεων με την τρόϊκα και σε πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Εν γένει, ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται ότι πράττει αρκετά για να αντιμετωπίσει τις ολιγοπωλιακές πρακτικές – κυρίως γιατί το κόμμα του συνδέεται στενά με ορισμένους από τους Έλληνες ολιγάρχες. Η τρόϊκα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η απελευθέρωση των αγορών είναι βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και ότι η πρόοδος στο συγκεκριμένο μέτωπο θα είναι παράγοντας –κλειδί για το εάν θα παρασχεθεί περαιτέρω δανειακή βοήθεια.  

Τέλος, προσθέτει ο ανταποκριτής, ενυπάρχει ο κίνδυνος εξωτερικών κλυδωνισμών, όπως μιας επιδείνωσης της κυπριακής κρίσης που θα εξανάγκαζε τη Λευκωσία να εγκαταλείψει το ευρώ, με φόβο για εξάπλωση του φαινόμενου στην Ελλάδα. «Οι προβλέψεις για την Ελλάδα δείχνουν κατά πολύ βελτιωμένες, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα επί χρόνια και η Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα, θα τα καταφέρει», καταλήγει ο ανταποκριτής.

http://www.nytimes.com/2013/04/22/business/global/the-gloom-around-greece-is-dissipating.html?pagewanted=print

ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα προβάλλει αναδημοσίευση στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ WALL STREET JOURNAL («Notable & Quotable») εκτενούς αποσπάσματος από το άρθρο του Manfred Ertel που δημοσιεύτηκε στις 18 Απριλίου στο γερμανικό περιοδικό Spiegel (βλέπε σχετική επισκόπηση τύπου του ΓΤΕ Βερολίνου  με ΑΠ: 0774/14/04/2013).

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «ακροδεξιοί τραμπούκοι σκορπίζουν επί μήνες φόβο και τρόμο στην Ελλάδα», ενώ «όσο επιδεινώνεται η οικονομική κρίση και αυξάνονται οι περικοπές στον προϋπολογισμό, τόσο αυξάνεται και ο τρόμος στους δρόμους». Παράλληλα, αναφέρεται ότι θύματα επιθέσεων αφηγούνται ιστορίες αστυνομικών που ενδιαφέρονται περισσότερο για τον έλεγχο της άδειας παραμονής τους στη χώρα, απ’ ότι για τη σύλληψη των δραστών, ενώ αυτόπτες μάρτυρες καταγράφουν συμβάντα που καταδεικνύουν σαφή συνεργασία των ελληνικών αρχών με μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ως παράδειγμα προβάλλονται τα γεγονότα τον περασμένο Οκτώβριο έξω από το Θέατρο Χυτήριο, όπου τρεις βουλευτές μέλη της ΧΑ καθοδήγησε ομάδα τραμπούκων να διακόψει την παράσταση και ο ακροδεξιός βουλευτής Χρήστος Παππάς επενέβη για να απελευθερώσει έναν από τους συλληφθέντες, ενώ η αστυνομία κοιτούσε χωρίς να παρέμβει.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323735604578436991192927894.html

ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ: Ευθύνες στην Ελληνική Πολιτεία για την πολυετή κακομεταχείριση των μεταναστών εργατών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας αποδίδει η Justine Frangouli-Argyris σε άρθρο γνώμης στη HUFFINGTON POST Strawberry Fields in Blood») με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της ένοπλης επίθεσης κατά εργατών επειδή απαίτησαν τα δεδουλευμένα τους.

Μολονότι, όπως επισημαίνει, όλα τα πολιτικά κόμματα, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, καταδίκασαν αμέσως το περιστατικό της Ηλείας, εντύπωση δημιουργεί η απουσία κρατικής παρέμβασης, τα τελευταία χρόνια, παρά τα πολυάριθμα δημοσιεύματα του Τύπου για την κακομεταχείριση των ξένων εργατών και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσής τους.

http://www.huffingtonpost.com/justine-frangouliargyris/strawberry-fields-in-blood_b_3114210.html?view=print&comm_ref=false

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΕ ΝΕΑ ΠΛΟΙΑ: Οι Έλληνες εφοπλιστές επενδύουν στην αγορά νέων πλοίων ποντάροντας στην ανάκαμψη της αγοράς υποστηρίζει ανταπόκριση του BLOOMBERG από το Λονδίνο («Greeks Spotting Rates Rebound Order Most Ore Ships Since 2008», Isaac Arnsdorf) επισημαίνοντας ότι έχουν παραγγείλει 12 νέα Capesize μεγάλα φορτηγά για την μεταφορά σιδηρομεταλλευμάτων. 

Οι Έλληνες εφοπλιστές θέλουν να επωφεληθούν από το σημερινό χαμηλό κόστος κατασκευής των πλοίων, θεωρώντας ότι μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής τους θα υπάρξει αναζωογόνηση της αγοράς και της ζήτησης.

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-19/greeks-spotting-rates-rebound-order-most-ore-ships-since-2008.html

Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ: Ενώ η ανεργία συνεχώς αυξάνεται και φαινόμενα μεγάλης φτώχειας παρατηρούνται ακόμα και στα ελληνικά σχολεία, συνεχίζονται δηλώσεις στελεχών της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας που υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική δεν θα μπορέσει να επιλύσει δομικά προβλήματα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Karl Smith στο FORBES, με τίτλο «The Folly of Empire: Starving Greek Children».

http://www.forbes.com/sites/modeledbehavior/2013/04/19/the-folly-of-empire-starving-greek-children/

Συντάκτες: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Χ. Πέππας, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: