Δύσκολη η αποστολή του Κέρι στην Τουρκία: Ο Ερντογάν υπαναχωρεί από τη συμφωνία




Ανώτερος αξιωματούχος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο του Αμερικανού υπουργού, δήλωσε ότι ο κ. Τζον Κέρι, που έφτασε ήδη στην Κωνσταντινούπολη, έχει ως βασικό στόχο και σκοπό να πιέσει την Τουρκία για άμεση εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, να κρατήσει τα σύνορά της με τη Συρία ανοιχτά για τους πρόσφυγες και να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ιράκ.

Ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ τόνισε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «θα ενθαρρύνει την Τουρκία να εφαρμόσει άμεσα τη συμφωνία με το Ισραήλ αλλά και την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους ώστε να επιτραπεί η βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών”.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις αμερικανικές ανησυχίες που θέλουν την τουρκική κυβέρνηση να είναι στο στάδιο υπαναχώρησης από τη συμφωνία. Την Παρασκευή, σε ειδική ενημέρωση αναφέρθηκε ότι οι Αμερικανοί γραφειοκράτες δεν ανησυχούν και πιστεύουν ότι η έκβαση της υπόθεσης θα είναι θετική. Ομως, οι πληροφορίες που έφτασαν από την Αγκυρα προκάλεσαν ανησυχία, διότι ο κ. Ταγίπ Ερτογάν επέμενε να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στη Γάζα, χωρίς να χρησιμοποιήσει το έδαφος του Ισραήλ.

Ο Κέρι έφθασε στην Κωνσταντινούπολη όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ακριβώς δύο εβδομάδες από τη μεσολάβηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πέτυχε να επιτευχθεί μια προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, οι σχέσεις των οποίων είχαν κλονιστεί μετά τη δολοφονία 9 Τούρκων πολιτών-επιβατών του Mavi Marmara.

Ο ανώτερος αξιωματούχος προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες, αλλά ήταν δύσκολο να κρύψει τα προβλήματα, που συνεχίζει να δημιουργεί η τουρκική κυβέρνηση εναντίον του Ισραήλ.

Το Ισραήλ δέχτηκε το αίτημα της Άγκυρα και ζήτησε επίσημα συγνώμη για τους θανάτους των Τούρκων στο πλοίο Μαβί Μαρμάρα. Η συγνώμη του Ισραηλινού πρωθυπουργού προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα του.

Τότε, το γραφείο του Μπένζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ανακοίνωσε ότι είχε συμφωνήσει για την σύναψη συμφωνίας που πρόβλεπαν και αποζημιώσεις και ότι ο κ. Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησε για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Από τότε έγιναν ελάχιστα πράγματα αν και την Τρίτη αναμένεται αντιπροσωπεία του Ισραήλ στην Αγκυρα. Παρ’ όλα αυτά, γεγονός είναι ότι το Ισραήλ απέρριψε τις αποζημιώσεις που ζητά η Τουρκία, ενώ μερικοί συγγενείς των θυμάτων δήλωσαν ότι θα προσφέρουν τα χρήματα που θα δώσει το Ισραήλ στη Χαμάς, μία κίνηση-ανάθεμα για το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: