“Πόλεμος” Αμερικής-Γαλλίας για τους δασμούς: Αξιώνει εξαίρεση άνευ όρων το Παρίσι




Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ απαίτησε την Τρίτη την εξαίρεση «άνευ όρων» των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, οι οποίοι στοχοθετούν την Κίνα.

«Θα είμαι σαφής. Δεν πρέπει να τεθούν όροι (από τις ΗΠΑ για την εξαίρεση από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο). Εξηγούμε μόνο στους αμερικανούς φίλους μας ότι η απόφαση που εννοούν να πάρουν δεν είναι η πρέπουσα», τόνισε ο Λεμέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπουένος Άιρες.

«Στην Ευρώπη έχουμε σιδηρουργική βιομηχανία και δεν θέλουμε να υποστεί πλήγμα από μια ανάρμοστη και μονομερή απόφαση», συμπλήρωσε ο γάλλος υπουργός, υπονοώντας ότι η Γαλλία και η ΕΕ δεν έχουν καμιά πρόθεση να πληρώσουν τα σπασμένα της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο για εμπορικά θέματα.

«Δεν υπάρχει πολιτισμένος εμπορικός πόλεμος, δεν θα υπάρξουν παρά μόνο χαμένοι σε περίπτωση εμπορικού πολέμου μεταξύ χωρών της G20», προειδοποίησε ο Λεμέρ, καθώς η σύνοδος δεν κατεύνασε τους φόβους πως η διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα έχει παράπλευρες απώλειες.

«Δεν είμαστε εμείς η αιτία των δυσκολιών που προκαλεί η υπερπαραγωγή χάλυβα», επέμεινε ο Λεμέρ.

Η Ουάσινγκτον δεν φοβάται τον εμπορικό πόλεμο, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν τόνισε την Τρίτη ότι η χώρα του δεν φοβάται έναν εμπορικό πόλεμο, σπεύδοντας ταυτόχρονα να διαβεβαιώσει ότι δεν είναι σκοπός της Ουάσινγκτον να αρχίσει τέτοιον, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών στο Μπουένος Άιρες.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να επέμβουμε για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να υπερασπίσουμε ένα εμπόριο ελεύθερο και δίκαιο με όρους αμοιβαιότητας», είπε ο Μνούτσιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από μια συνάντησή του με περίπου δεκαπέντε ομολόγους του στο περιθώριο της G20.

Ο εμπορικός πόλεμος «δεν είναι ο σκοπός μας, αλλά δεν τον φοβόμαστε», συνέχισε, απηχώντας τη θέση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι δασμοί που επέβαλε ο οποίος στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%) τίθενται σε ισχύ την Παρασκευή.

«Δεν πρόκειται για ζήτημα προστατευτισμού, αλλά για ένα ελεύθερο εμπόριο που γίνεται με όρους ισονομίας και αμοιβαιότητας», επαναλάμβανε ακατάπαυστα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, απαιτώντας ταυτόχρονα από την Κίνα να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές εταιρείες.

«Υπάρχει μια γενική επιθυμία στις τάξεις της G20 να δούμε την Κίνα να ανοίγει τις αγορές της κατά τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να εισέλθουμε όπως και εκείνοι (οι Κινέζοι) στις δικές μας, (να αποκατασταθεί) μια εμπορική σχέση πολύ πιο ισόνομη και αμοιβαία», επέμεινε ο Μνούτσιν.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι είχε «θετικές» συζητήσεις στο Μπουένος Άιρες, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει εάν κι άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, θα εξαιρεθούν από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, όπως αξιώνουν ιδίως οι Ευρωπαίοι.

«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», περιορίστηκε να αναφέρει. «Περιμένουμε ο πρόεδρος να πάρει γρήγορα την απόφασή του», πρόσθεσε.

21/03/2018 03:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μπουένος Άιρες, Argentina

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: