Επανεξέταση των όρων εργασίας Μπαρόζο στην Goldman Sachs ζητά Ευρωπαία διαμεσολαβητής




Μετά από μια διετή έρευνα βασισμένη σε τρεις ξεχωριστές καταγγελίες, η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, Emily O`Reilly, ζήτησε να επανεξεταστεί από την επιτροπή δεοντολογίας της Κομισιόν, η απασχόληση του πρώην προέδρου Jose Manuel Barroso στην Goldman Sachs Bank όσον αφορά τη συμβατότητά της με τις σχετικές υποχρεώσεις της Συνθήκης.

Η Εmily O`Reilly έκανε τη σύσταση δεδομένου ότι η αρχική αξιολόγηση της Επιτροπής Ηθικής αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του Barroso ότι δεν θα ασκήσει πίεση στην Κομισιόν, κάτι που τέθηκε υπό αμφισβήτηση μετά από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προέδρου Barroso και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Katainen.

Η συνάντηση καταχωρήθηκε ως συνάντηση με την τράπεζα Goldman Sachs Bank και ως εκ τούτου είχε εμφανίσει ως συνάντηση με λόμπυ στα κείμενα της Κομισιόν Ο J.M.Barroso και ο Αντιπρόεδρος Katainen στη συνέχεια δήλωσαν ότι η συνάντηση ήταν μια ιδιωτική και προσωπική συνάντηση.

Η Διαμεσολαβητής ζήτησε επίσης από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο να απαιτήσει από τον πρώην Πρόεδρο του να μην κάνει lobbying στην Κομισιόν για περισσότερα έτη.

“Οι πρώην Επίτροποι έχουν δικαίωμα στην απασχόληση μετά τη θητεία τους, αλλά ως πρώην δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειές τους δεν υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ. Η νέα θέση του J.M.Barroso δημιούργησε σοβαρές δημόσιες ανησυχίες”, δήλωσε η Εmily O`Reilly.

“Πολλά από τα πρόσφατα αρνητικά αισθήματα γύρω από αυτό το θέμα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η Κομισιόν είχε τότε λάβει επίσημη απόφαση σχετικά με την απασχόληση του J.M.Barroso στην Goldman Sachs. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε τουλάχιστον να απαιτήσει από τον πρώην Πρόεδρο να κάνει lobbying προς την Κομισιόν εξ ονόματος της Τράπεζας “, δήλωσε η Διαμεσολαβητής.

Η έρευνα της Emily O`Reilly, αποκάλυψε επίσης συστημικά ζητήματα σχετικά με το χειρισμό των εν λόγω υποθέσεων από την Κομισιόν και σχετικά με το ρόλο της επιτροπής δεοντολογίας. Ενώ ο νέος κώδικας δεοντολογίας – ο οποίος ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2018 – περιέχει κάποιες ευπρόσδεκτες και θετικές αλλαγές, η Διαμεσολαβητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.

“Ενώ είναι ευπρόσδεκτο, ο αναθεωρημένος Κώδικας Συμπεριφοράς δεν θα εμποδίσει την εμφάνιση μιας παρόμοιας κατάστασης Barroso στο μέλλον”, σημείωσε η κα O`Reilly.

Η Emily O`Reilly, προτείνει επίσης ότι η επιτροπή δεοντολογίας θα πρέπει να επεκταθεί σε μέγεθος, να λάβει την εξουσία να ενεργεί με δική της πρωτοβουλία και ότι η περίοδος κατά την οποία οι πρώην Επίτροποι πρέπει να κοινοποιούν την νέα τους εργασία πρέπει να παραταθεί.

ΚΥΠΕ-Αθανάσιος Αθανασίου
Βέλγιο-Βρυξέλλες
15/03/2018 13:03

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: