“Φέιγ βολάν” έγινε η δικογραφία: Τι λένε οι μυστικοί μάρτυρες για τους χρηματισμούς




Την μορφή φέιγ βολάν έχουν πάρει πλέον οι ελπίδες της δικογραφίας που περιλαμβάνουν τις καταθέσεις των μαρτύρων Μάξιμου Σαράφη και Αικατερίνης Κελεση και αφορούν τον χρηματισμό υπουργών και Πρωθυπουργών για να διευκολύνουν τις δουλειές τη Novartis.

Η αποσπασματική και επιλεκτική τις περισσότερες φορές δημοσιοποίηση των αποσπασμάτων της κατηγορίας περισσότερο θολώνει παρά βοηθά την υπόθεση αφού παραμένουν πολλά σημεία αδιευκρίνιστα και σκοτεινά. Αυτό επιτείνει την πολιτική αντιπαράθεση και το ήδη βεβαρυμένο πολιτικό κλίμα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος προχώρησε σε σκληρή προσωπική επίθεση κατα του Πρωθυπουργού, προαναγγέλοντας και διώξεις:

«Αποδεικνύεται, πλέον, ότι ο κ. Τσίπρας είναι επικίνδυνος, όχι μόνο για την οικονομία και τα εθνικά θέματα, αλλά και την ίδια τη δημοκρατική νομιμότητα και την ανεξαρτησία των θεσμών. Όμως σε μια Δημοκρατία -και η Ελλάδα παραμένει Δημοκρατική Πολιτεία- καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει καθεστώς. Ο ελληνικός λαός παραμένει κυρίαρχος. Και το Σύνταγμα είναι ασπίδα νομιμότητας και ομαλότητας. Και όσοι μετέχουν σε αυτή τη βρώμικη επιχείρηση, να ξέρουν ότι θα λογοδοτήσουν σύντομα ενώπιον του ελληνικού Λαού, αλλά και της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Αργά το βράδυ ήρθε η απάντηση από το γραφείο του Πρωθυπουργού  που ήταν στον ίδιο τόνο και στο ίδιο ύφος:

“Αντιπαρερχόμαστε την εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα επίθεσή του στην κυβέρνηση. Δεν φταίει αυτός, τόσος είναι.Απλώς θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι η εποχή του Γκοτζαμάνη έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί”.
Η δήλωση ωστόσο του κυρίου Πολάκη ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν στελέχη της Novartis που.. «κελάηδησαν» , προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαράθεσης ότι μέλη του υπουργικού συμβουλίου, γνωρίζουν την ταυτότητα των μαρτύρων που δεν είναι και τόσο μυστική για την κυβέρνηση.

Πάντως στις καταθέσεις τους τόσο ο Μάξιμος Σαράφης όσο και η Αικατερίνη Κελέση αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά όσον αφορά την πολιτική του φαρμάκου χωρίς αυτό να σημαίνει οτι μπορεί να αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ο χρηματισμός των πολιτικών. παρακάτω σταχυολογήθηκαν μερικά αποσπάσματα από τις καταθέσεις τους όπως δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο.

Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

O «Μάξιμος Σαράφης», κωδική ονομασία του ενός προστατευόμενου μάρτυρα για την υπόθεση της Novartis κατέθεσε για τη διαδικασία προμηθειών από την εταιρεία. Ο μάρτυρας ονόμασε τον τότε υπουργό υγείας Δ.Αβραμόπουλο, τον τότε υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο καθώς και διάφορους υπηρεσιακούς παράγοντες στο χώρο της Υγείας.

Αναφέρθηκε στο έτος 2008 επί υπουργίας Αβραμόπουλου όπου έτρεχε το πρόγραμμα Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας έπειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της.

Σύμφωνα με τον Σαράφη ο υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος είναι απίθανο να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ.

Κατά την γνώμη του δε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο χώρο της υγείας αφορούσε το διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιο HIV, επί υπουργίας Αβραμόπουλου.

Από ότι θυμάται τον Δεκέμβριο του 2006, μετά περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης, ο τότε υπουργός Δ.Αβραμόπουλος εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε ποτέ στο χώρο της Υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου από εταιρίες συμφερόντων Novartis

Και σε αυτή την περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι είναι απίθανο να πήρε μίζα κάτω από 40 εκατ. ευρώ.

Άλλο πρόσωπο που δωροδοκήθηκε κατ’ επανάληψη από τη Novartis σύμφωνα με τον μάρτυρα ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Για τον Μάριο Σαλμα

Οταν ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς (Ιούνιος 2012 έως Ιούνιος 2013), ο αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς,  Κωνσταντίνος Φρουζής, ζήτησε από τον Εμμανουήλ Βουλκίδη, ο οποίος την περίοδο εκείνη έκανε το ξέπλυμα των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της άνω εταιρείας, ποσό 120.000 ευρώ για να δωροδοκήσει τον Σαλμά, προκειμένου ο τελευταίος να μην προβεί σε δραστικές μειώσεις τιμών των φαρμάκων της εταιρείας, κατ’ απαίτηση της Τρόικας. Τελικά ο Φρουζής έλαβε το ποσό των 120.000 ευρώ και ισχυρίστηκε στους υπευθύνους της εταιρείας ότι το παρέδωσε στον Σαλμά. Πλην όμως, η Νοβάρτις Ελλάς δεν ήταν ικανοποιημένη από τι μετέπειτα υπηρεσιακές ενέργειες του συγκεκριμένου υπουργού όσον αφορά στις τιμές των φαρμάκων και για αυτό το λόγο ο Φρουζής προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παρακάμπτοντας τον υπουργό.

Σε σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό Σαλμά, ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι κυκλοφορούσε στην αγορά η φήμη ότι είχε σαν μέθοδο να ρίχνει υπερβολικά τις τιμές των φαρμάκων προκειμένου εν συνεχεία οι εταιρείες να αναγκάζονται να τον προσεγγίσουν με παράνομο τρόπο, ώστε να επαναφέρει τις τιμές σε λογικά επίπεδα.

Για τον Γιάννη Στουρνάρα

Οσον αφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Στουρνάρα, πρέπει να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ωφελήθηκαν από την απόφασή του να συμψηφιστούν τα χρέη του Δημοσίου με τις υποχρεωτικές επιστροφές προς το Δημόσιο rebate και clawback. Την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αύξηση των χορηγιών των φαρμακευτικών εταιρειών προς την εταιρεία MINDWORK συμφερόντων της Λίνας Νικολακοπούλου συζύγου του κ. Στουρνάρα. Αυτές οι χορηγίες, αντιστοιχούσαν σε χρηματοδότηση συνεδρίων και εκδηλώσεων της, οι οποίες ωστόσο, ήταν υπερβολικές σε σχέση με το πραγματικό κόστος των συνεδρίων αυτών.
Στον Γιάννη Στουρνάρα αναφέρεται και η μάρτυρας με τον ψευδώνυμο Αικατερίνη η οπίσθια υποστηρίζει έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση 65 εκ ευρώ στην Νοβάριτς. Για το ίδιο ποσό αναφέρει η μάρτυρας δωροδοκήθηκε με το ποσό των 2 εκ ευρώ και ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Για τον Αντώνη Σαμαρα

Στον πρώτη πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρα αναφέρεται η μάρτυρας Κελέση και υποστηρίζει οτι τα μέσα του έτους 2013, ο Φρουζής συναντήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος, με τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα σαμσοναιτ, τύπου τρόλευ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, χρώματος μώβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά.

Για τον Αδωνι Γεωργιάδη

Η ίδια μάρτυρας σχετικά με τις επαφές της Novartis με τον Αδωνι Γεωργιάδη αναφέρει ότι εκτός από τις φορές που ο ίδιος ο Φρούζης; τον χρημάτισε απευθείας (χέρι με χέρι), σε τρεις περιπτώσεις, τα χρήματα έλαβε για λογαριασμό του Γεωργιάδη η ιδιαιτέρα γραμματέας του Βασιλική Κατραβά, εντός κίτρινων φακέλων, μια φορά εντός του ξενοδοχείου Λίντρα Μάριοτ όπου η ανωτέρω έλαβε το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας του Αδωνι Γεωργιάδη, και τις άλλες δύο φορές εντός του Υπουργείου Υγείας, όπου έλαβε 50.000 ευρώ και 20.000 ευρώ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: